Actualitate

„Învățăcei” cu carte de muncă, la școala de olărit de la Colți

Tradiția ceramicii pe Valea Buzăului are șanse să dăinuie prin deschiderea școlii de olărit de la Colți. Iulia Sîrbu, fondatoarea Aluniș Art Center, a demarat în acest sens un proiect al cărui program educațional este derulat de organizația neguvernamentală pe care o coordonează și finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

În cadrul proiectului se vor crea două locuri de muncă pentru persoane aflate în dificultate. Acestea vor fi angajate cu forme legale, vor fi formate profesional ca asistent de olar și olar și vor fi implicate direct în desfășurarea atelierelor. Pentru timpul de pregătire petrecut în atelier, cei doi învățăcei vor primi și salariu ca să devină profesioniști în arta olăritului, o șansă unică în viață, care nu ar trebui ratată.

Despre acest demers social și cultural în același timp, Iulia Sîrbu, fondatoarea Aluniș Art Center, spune: „Următoarea provocare este să găsim cele două persoane pe care să le angajăm ca și asistent olar, să le formăm profesional, Condiția este acestea să se afle într-o situație vulnerabilă din punct de vedere social și economic. Speranța noastră este ca acest lucru să se întâmple de acum. Cu cât petrec mai mult timp în atelier, cu atât mai bine, mai ales că se vor afla în prezența artiștilor care ne vin ca și rezidenți. În plus, în timpul acestei formări, cei doi învățăcei primesc un salariu de 1.600 lei net, fiind angajați cu carte de muncă”.

Recreerea liniei identitare de patrimoniu cultural local în olărit

Planurile Iuliei Sîrbu în ceea ce privește școala de olărit de la Colți depășesc ca și viziune acest proiect. De aceea, școala de olărit cuprinde documentarea ceramicii vechi și recreerea liniei identitare de patrimoniu cultural local pentru a servi drept bază de lucru pentru toate obiectele create la Colți, ceramică ce se dorește a fi reintrodusă în circuitul comercial. Aceste activități de sustenabilitate se vor desfășura în paralel cu ateliere și cursuri pentru copii și adulți. Planul mai include și construcția casei de rezidență a școlii, ce va servi drept atelier, rezidență, școală pentru artiști români și punct de atracție turistică în zonă.

Primul atelier este construit pentru a fi accesibil artiștilor în regim de rezidență și școală. „Eu cred foarte mult în ideea de revigorare a tradițiilor. Am primit foarte multe aplicații pentru rezidențiat din partea diverșilor artiști, pe lângă cei doi cu care am cola­borat deja. Școala de olărit este un spațiu deschis pentru artiști în care să creeze pe linie identitară a ceramicii buzoiene”, spune Iulia Sîrbu, fondatoarea Aluniș Art Center.

Primul artist aflat în rezidență care deschide școala de olărit este Cristina Iacob. Ea este „un artist cu care am mai colaborat în trecut, Cristina ne-a impresionat de fiecare dată cu răbdarea, blândețea și talentul ei. Pe lângă susținerea atelierelor de ceramică și olărit, Cristina va dezvolta un proiect artistic pluri-media ce își pro­pune în plan general să exploreze ideea de moștenire transgenerațională de artefacte, valori și credințe preluate de la familia și educatorii noștri, și indirect de la înaintașii lor pe filonul identității de grup, iar în plan personal să rememoreze relația cu una dintre figurile materne care au modelat-o”, anunță Iulia Sîrbu, pe pagina de socializare.

Educație gratuită pentru copiii asistați social

Aproximativ o sută de copii și tineri din sistemul de ajutor de stat vor beneficia de ateliere creative de olărit și intervenții de tip terapie prin artă. în aceste ateliere vor păși copiii din cadrul DGASPC Buzău și cei care se află în grija „Amurtel”. „Am încheiat un parteneriat prin care copiii din zonă și cei care se află în grija Direcției pentru Protecția Copilului Buzău vor participa gratuit la ateliere. Avem și un partener de aici din zonă, Asociația Amurtel, care este o asociație care oferă speranță și sprijin copiilor și tinerilor defavorizați, cu risc de excluziune socială. Ei sunt principalii be­neficiari; au fost parteneri de la bun început în acest proiect. Ei nu au acum copii care să împli­nească vârsta majoratului și care să poată intra în proiectul de pregătire pentru olari. Copiii de la Amurtel care au depășit vârsta majoratului sunt acum angajați, pentru că i-au format profesional. Unul dintre ei a ajuns la Buzău la un coafor. Pe de altă parte, trebuie să ai și chemare către această profesie și de aceea ne dorim să angajăm și să pregătim persoane potri­vite pentru această profesie. Sper să găsim două doamne, mature, care au trecut prin viață și care, dintr-un motiv sau altul, sunt în situația de a primi ajutor, și noi să le susținem”, spune Iulia Sîrbu. Dorința Iuliei de a găsi ucenici olari pentru școala de olărit în rândul doamnelor mai în vârstă are legătură cu situația de pe piața muncii în care personalul feminin după 45-50 de ani nu se mai află pe lista angajatorilor. Ușile școlii de olărit sunt însă deschise pentru orice fel de persoană care își dorește să învețe și care se află în situație de dificultate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker