Actualitate

Intrare liberă la Muzeu de Ziua Națională a României

Astăzi, cu prilejul Zilei Naționale a României, Muzeul Județean Buzău are porțile deschise pentru toți vizitatorii. Astfel că astăzi intrarea este liberă la: Muzeul Județean Buzău, Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, Muzeul Chihlimbarului și Casa Memorială „Vasile Voiculescu” de la Pârscov! Programul de vizitare începe la ora 9.00, iar ultimul vizitator poate intră la ora 16.15.

Muzeul Județean sediul central este deținător a unor importante colecţii de istorie și arheologie;  fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Muzeul județean este deținător a unor importante colecţii de istorie și arheologie;  fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Muzeul de etnografie „Vergu Mănăilă”  deține obiecte cu specific etnografic din zona Buzăului, cum sunt piesele de port popular, țesăturile de interior sau obiectele de uz casnic ce reflectă ocupaţiile tradiţionale și universul spiritual și creativ al ţăranului român.

Muzeul Chihlimbarului „Colți” cuprinde cinci săli expoziționale. Prima sală „Grota de la Nucu-Bozioru” prezintă, sub forma unei fotoexpoziții, un monument unic în România și în sud-estul Europei ce s-a evidențiat încă din epoca preistorică și evul mediu ca un loc de spiritualite și sacralitate. Sala 2 „Colți preistorici” prezintă elemente de paleofaună din zona Buzăului, oasele unor mamifere cuaternare gigantice, astăzi dispărute. La etaj sunt situate trei săli dedicate colecției de chihlimbar și flori de mină unde sunt expuse 266 de obiecte. Sala 1 prezintă o tematică legată de extragerea și prelucrarea chihlimbarului. Sala 2 este intitulată „Chihlimbarul. Istoric și rafinament” iar cea de-a treia sală prezintă într-o formulă muzeotehnică inovatoare flori de mină și eșantioane de minerale din diverse zone ale țării.

Casa Memorială „Vasile Voiculescu”, Pârscov, aflată la cca. 32 de kilometri faţă de reședinţa de judeţ, în cadrul pitoresc al Văii Buzăului, recreează atmosfera familială în care s-a născut și și-a petrecut o bună parte a vieţii cunoscutul poet, dramaturg, publicist și editor român. Scrisorile, facsimilele, fotografiile, numeroasele exponate prezente aici evocă viaţa de familie a scriitorului, copilăria în casa natală, studiile, căsătoria, activitatea desfășurată ca medic și cea literară, prietenia sa cu personalităţi ale lumii culturale, precum Alexandru Vlahuţă sau Tudor Vianu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker