Educație

INTERVIU | Buzoianul Eugen Piron, în lotul care reprezintă România la Olimpiada Internațională Tuymaada

• Hasdeianul a fost la un punct distanță de a participa la Olimpiada Internațională de Chimie de la Paris

Considerat unul dintre elevii buzoieni de top, Eugen Piron va reprezenta România la Olimpiada Internațio­nală Pluridisciplinară Tuymaada, la secțiunea chimie, desfășurată în perioada 7-14 iulie, în Irkutsk, Yakuția (Yakutsk), în Siberia Orientală. Este vorba despre o competiție cu patru secțiuni: matematică, informatică, fi­zică și chimie, la care participă sute  de elevi cu vârste de până în 18 ani din fostele țări ale Uniunii Sovietice și nu numai.
Elev în clasa a X-a la Colegiul Național „B. P. Hasdeu”, Eugen Piron este pregătit de profesorul Viviana Gaitanovici. Buzoianul a fost la 1 punct diferență de a face parte din lotul României la Olimpiada Internațională de Chimie de la Paris. Eugen Piron s-a remarcat încă din școala generală (Școala nr. 15 „George Emil palade”) la olimpiadele școlare, iar în clasa a IX-a s-a clasat primul la selecția pentru Olimpiada ­Internațio­nală de Chimie, unde a obținut medalie de argint.

Reporter: Cum te-ai ­ca­lificat la Olimpiada Internațională din Yakuția?

Eugen Piron: Am participat la Olimpiada ­Națio­nală de Chimie, unde am obținut locul II și premiul special la proba practică și calificarea în lotul lărgit pentru faza internațională. Practic, primii 20 am fost selectați în lotul lărgit, unde am luat parte, timp de două săptă­mâni, la pregătiri intense, de opt ore pe zi. La finalul acestor două săptămâni am dat trei probe, de cinci ore fiecare, și două probe teoretice. În baza acestor probe m-am clasat pe locul V. Primii patru din clasament se duc la Olimpiada Internațională de la Paris, iar următorii trei care îndeplinesc și criteriul de vârstă mergem în Yakuția.

Rep.: Ai fost la un loc distanță de a merge la Paris?

E. P.: Da, m-a despărțit în jur de un punct de calificarea în lotul României la Olimpiada Internațională din Franța. Nu pot să spun că îmi pare rău sau că mă oftic, pentru că sunt fericit cu ce am obținut până acum. Mai am timp.

Cu un rezultat bun în Yacuția poți fi admis fără examen la universități de prestigiu

Rep.: Cât au fost de grele probele de la baraj?

E.P.: Au fost extraordinar de grele. A fost cea mai solicitantă competiție la care am participat până acum. Proba practică a fost deosebit de dificilă. Necesita multă creativitate, pentru că se baza pe punerea în practică a unor cunoștințe pe care toată lumea cred că le avea, dar erau greu de concentrat la un loc. Mai era nevoie de îndemânare pentru că nu toată lumea are îndemânare.

Rep.: Ce ști despre Olimpiada din Yakuția?

E.P.: Este o olimpiadă pluridisciplinară cu discipline precum chimie, mate­matică, informatică și fizică. Participă state din Federația Rusă, din Kazahstan, Bulgaria… Participă câte trei elevi din fiecare țară la fiecare materie. Eu sunt unul dintre cei trei români care participă la secțiunea de chimie. Una dintre condiții este să nu împlinim 18 ani până la data competiției.

Rep.: Cât de importantă este această competiție pentru tine?

E.P.: Este foarte importantă. Știu multe persoane care au intrat la universități prestigioase doar pe baza rezultatului de la Olimpiada din Yakuția. Chiar dacă sunt doar clasa a X-a, un rezultat bun acolo îmi va fi suficient pentru a ajunge fără examen la o universitate de top.

Rep.: Ce ți-ai propus să faci după absolvirea Colegiului Hasdeu?

E.P.: Oscilez între mai multe variante. Mă gândesc să studiez la o universitate din străinătate, dar, mai nou, mă gândesc serios să Fac Medicina la Cluj. Nu știu sigur încă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker