sâmbătă, 08 august 2020

Interiorul unei locuinţe comuniste, reconstituit la Muzeul Judeţean la 30 de ani de la Revoluţie

Expoziţie inedită organizată luni, 16 decembrie, la Muzeul Judeţean, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la căderea comunismului în România. Sub titlul „Decembrie 1989: între Re­vo­luţie şi Crăciun”, reprezentanţii muzeului vor reconstitui interiorul unei locuinţe urbane din perioada comunistă, cu ambientul care reflectă viaţa unei familii, ternă şi cu multe lipsuri, în aşteptarea Crăciunului.

Totodată, expoziţia va con­ţine fotografii şi materiale video, care redau efervescenţa socială caracteristică maselor în revoluţie.

Vernisajul expoziţiei este programat la ora 12.00.

„Expoziţia este organizată cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la căderea comunismului şi propune o radiografie a două spaţii: privat şi social. Pe de o parte, este reconstituit un ambient dintr-o locuinţă urbană, care reflectă viaţa unei familii – ternă şi cu multe lipsuri, în aşteptarea Crăciunului. Pe de altă parte, este surprinsă ieşirea din acest mediu pe străzile Buzăului şi efervescenţa socială caracteristică maselor în revoluţie, prin intermediul unor ima­gi­ni-martor, realizate de fotograful George Necula. Acestea, alături de o serie de materiale video, surprind  încărcătura emoţională, tensiunea evenimentelor şi colapsul unui regim totalitar agonizant, cât şi dorinţa recâştigării demnităţii şi a libertăţii.

Muzeul Judeţean Buzău mulţumeşte, în mod special, tuturor celor care, pe parcursul a opt ani, dar mai ales în timpul campa­niei <Nu le mai aruncaţi! Vă rugăm să le do­naţi!”>(2012-2013), au îmbogăţit patrimoniul muzeal cu aproape 4000 de bunuri, care reflectă viaţa privată cotidiană în timpul regimului comunist”, se arată în comunicatul Muzeului Judeţean.

În continuarea acestui demers de conservare şi păstrare a unor bunuri materiale, muzeul propune vi­zitatorilor să participe la un nou proiect, de colectare a amintirilor despre evenimentele din decembrie 1989 de la Buzău, în vederea contribuţiei la salvarea memoriei comunităţii noastre. Aceste amintiri vor putea fi transmise muzeului prin intermediul unui formular – „Tu ce ai făcut în decembrie 1989?” – aflat în sala expoziţională, online sau la adresa [email protected]

loading...
error: Content is protected !!