Actualitate

Inspectoratul Școlar spune cum pot fi dotate școlile cu mobilier și cu laboratoare

Inspectoratul Școoar Județean Buzău a organizat sesiuni de informare cu directorii tuturor unităților de învățământ și cu reprezentanții UAT-urilor din centrele zonale din municipiul Buzău, Râmnicu Sărat și din localitățile Berca, Pătârlagele și Pogoanele cu privire la posibilitatea de a aplica la proiectele finanțate prin PNRR , prin componenta C15, Educație.

Practic reprezentanții ISJ Buzău s-au adresat beneficiarilor apelului competitiv de proiecte pentru „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe” (palatele și cluburile copiilor, cluburile sportive, cabinetele de asistență psihopedagogică), finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15 Educație.

Au fost discutate aspecte privind modalitatea de depunere a proiectelor în cadrul acestui apel competitiv, fiind prevăzută, de asemenea, o sesiune de întrebări și răspunsuri în vederea clarificării eventualelor dificultăți identificate de solicitanți.

Toate cele 5 tipuri de investiții (dotarea cu mobilier a sălilor de clasă, echiparea cu materiale și echipamente didactice a laboratoarelor și cabinetelor școlare, achiziționarea de echipamente informatice necesare procesului didactic, dotarea laboratoarelor de informatică și echiparea atelierelor de practică din unitățile de învățământ profesional și tehnic) vor sprijini sistemul de educație în vederea asigurării unui proces educațional de calitate, modern și incluziv.

În cadrul apelului competitiv de proiecte pentru „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe” (palatele și cluburile copiilor, cluburile sportive, cabinetele de asistență psihopedagogică), finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15: Educație,  fiecare solicitant poate depune o singură aplicație prin care să obțină finanțare pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar pe care le administrează, respectiv pentru toate unitățile de învățământ cu personalitate juridică, de stat acreditate, inclusiv pentru cele care funcționează în cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat sau a celor din subordinea statelor majore ale categoriilor de forțe/comandamente de armă. Unitățile administrativ-teritoriale pot delega depunerea aplicațiilor de finanțare către alte unități administrativ teritoriale, în baza autonomiei locale.

De asemenea, în cadrul apelului vor fi finanțate și achizițiile de mobilier, materiale didactice/sportive și echipamente informatice pentru unitățile conexe eligibile în cadrul apelului, prin intermediul consiliilor județene/CGMB sau primăriilor.

Unitățile de învățământ preuniversitar și unitățile conexe, beneficiarii finali ai apelului de proiecte, care provin din zonele defavorizate vor primi punctaj suplimentar.

Prezentul apel finanțat prin PNRR vizează tri tipuri de investiții:

  1. Digitalizarea mediilor de învățare din învățământul preuniversitar. Pentru această subcomponentă, valoarea totală alocată este de 377.360.200 euro, fără TVA, valoare eligibilă din PNRR, repartizați pe fiecare investiție, astfel: 5.200 laboratoare de informatică echipate; 3.600 școli cu clase de nivel primar, gimnazial si liceal dotate cu echipamente IT pentru digitalizarea resurselor de învățare; 909 laboratoare informatice din școlile de educație și formare profesională.
  1. Infrastructură școlară. Pentru această subcomponentă, valoarea totală alocată este de 600.000.000 euro, fără TVA, valoare eligibilă din PNRR, repartizate astfel: 75.000 de săli de clasă/săli pentru activități extrașcolare sau sportive, dotate cu mobilier; 10.000 de laboratoare/cabinete din sistemul de educație preuniversitar, inclusiv cabinetele de asistență psihopedagogică.
  1. Dotarea cu echipamente, inclusiv digitale, a atelierelor de practică din rețeaua învățământului profesional și tehnic. Pentru această subcomponentă, valoarea totală alocată este de 90,9 mil euro, fără TVA, valoare eligibilă din PNRR, pentru: 909 unități de învățământ IPT dotate cu laboratoare de practică funcționale.

Alocarea apelului de proiecte este de 1.068.260.200 euro, fără TVA, valoare eligibilă din PNRR.

Depunerea proiectelor se realizează exclusiv online, prin platforma electronică dedicată PNRR, până pe data de 19.03.2023, la ora 23:59.

În această perioadă, potențialii beneficiari ai apelului pot adresa întrebări legate de depunerea cererilor de finanțare la adresa de e-mail [email protected].

În cadrul acestei finanțări, se vor investi 1.068.260.200 euro atât pentru digitalizarea unităților de învățământ preuniversitar, cât și pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale.

Perioada de depunere a proiectelor, conform calendarului, este 19.12.2022 (ora 9.00) – 19.03.2023 (ora 23.59).

Articole similare