Cultură

A început postul Crăciunului. Tradiții

Astăzi pentru creștinii ortodocși începe Postul Crăciunului. Acesta durează până în Ajunul Nașterii Mântuitorului, adică 40 de zile, din 15 noiembrie până pe 24 decembrie.

Spre deosebire de Postrul Paștelui care este mai lung și mai restrictiv la bucate, Postul Crăciunului  este relativ ușor, fiind  marcat de foarte multe dezlegări pentru consum de pește.

Potrivit  părintelui Ene Braniște („Liturgica generală”, EIMBOR, 1985), citat de doxologia.ro, acest post este de asprime mijlocie, asemănător celui al Sfinților Apostoli. În mănăstiri se ajunează lunea, miercurea și vinerea până în Ceasul al IX-lea (aproximativ orele 15.00 – 16.00), când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn. Marțea și joia se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, și se bea vin, iar sâmbăta și duminica se îngăduie și pește.

De asemenea, ultima zi a Postului Naşterii Domnului (24 decembrie), numită „Ajunul Crăciunului”, este zi de post mai aspru decât celelalte zile. În această zi se ajunează până la Ceasul IX, când se obişnuieşte să se mănance, în unele părţi, grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului lui Daniel şi al celor trei tineri în Babilon (Daniel 1, 5, 8-16).

Postul Crăciunului este un timp sacru în tradiția creștin-ortodoxă, destinat purificării spirituale și fizice, pregătirii pentru sărbătoarea Nașterii Domnului și cultivării unui sentiment de comuniune și împăcare.  În tradiția populară acesta este marcat de practici specifice, restricții alimentare, rugăciune și meditație, precum și de o serie de superstiții și credințe populare.

În „Dicționarul de simboluri și credințe tradiționale românești” al lui Romulus Antonescu, la care face referire și Muzeul Țăranului Român, se arată că „cei care vor ține cu credință acest post vor avea casa binecuvântată de Dumnezeu și vor fi feriți de blestemele și farmecele trimise asupra lor, mulți având chiar revelații în noaptea Nașterii Domnului, sau pot primi vești în legătură cu rezolvarea problemelor lor; în fiecare zi a acestui post, se ia de dimineață, înainte de orice mâncare, anafură și agheasmă și se citesc rugăciuni”.

Articole similare