Sănătate

DOCUMENT / Începe vaccinarea cu doza a patra. Unde se pot imuniza buzoienii

Ministerul Sănătăţii (MS) anunţă că este posibilă administrarea dozei a patra de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech, conform recomandărilor Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) şi Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). Doza a patra poate fi solicitată de persoanele vaccinate cu trei doze de vaccin de tip ARN mesager, fiind recomandată în special celor cu vârsta peste 60 de ani.

„Începând din 16 mai 2022, în centrele de vaccinare şi în cabinetele de medicină de familie se poate efectua, la cerere, cea de-a patra doză de vaccin Comirnaty Pfizer BioNTech. Pot solicita vaccinarea cu doza a 4-a  persoanele  peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager”, a transmis, miercuri, Ministerul Sănătății. Dovada vaccinării cu doza a 4-a va fi reprezentată de adeverința de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări, sau de certificatul digital.

Buzoienii care vor să se imunizeze cu a patra doză de vaccin trebuie să se programeze în cabinetele medicilor de familie care se află pe lista Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Un număr de 81 de medici de familie sunt pe această listă, unde buzoienii se pot vaccina începând cu data de 16 mai, după ce centrul de vaccinare drive thru din parcarea Kaufland Buzău se va închide, fiind, de altfel, ultimul centru de vaccinare deschis din municipiul Buzău.

De asemenea, începând cu data de 1 iulie, activitatea de vaccinare împotriva Covid-19 se va realiza exclusiv prin cabinetele medicilor de familie, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptată în luna martie: „Începând cu data de 1 iulie 2022 activitatea de vaccinare împotriva COVID 19 se realizează exclusiv prin cabinetele de asistenţă medicală primară organizate conform prevederilor OUG 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, republicată, în cadrul programului naţional de vaccinare derulat de Ministerul Sănătăţii”.

Tot de la 1 iulie, tariful pentru administrarea vaccinului de către medicii de familie se stabilește potrivit Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică, aprobate prin ordin al ministrului sănătății. În Ordonanța de Urgență  se mai precizează că de la 1 iulie, din bugetul Ministerului sănătății se asigură finanțarea activității de vaccinare prevăzută la alin. (4) precum și sumele necesare achitării obligațiilor de plată înregistrate pentru activitatea de vaccinare defășurată anterior în cadrul centrelor din unitățile sanitare și în cadrul cabinetelor de asistență medicală primară, care se asigură prin transferuri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Cât câștigă un medic de familie pentru vaccinare

Medicii au câștigat sume importante de pe urma vaccinării buzoienilor, lucru care de la 1 iulie e posibil să nu se mai întâmple, în cazul în care vaccinarea împotriva Covid-19 va fi trecută în administrarea Ministerului Sănătății. Prin urmare, pe toată perioada vaccinării împotriva Covid-19, medicii care au administrat aceste doze în cabinete au primit câte 40 de lei pentru inoculare. În cazul în care au fost nevoiți să se deplaseze la domiciliu, sumele încasate pentru inoculare au fost de 60 de lei. Și pentru testarea pacienților, medicii de familie buzoieni au primit bani, respectiv 50 de lei pentru fiecare persoană care se testa în cabinet, potrivit Ordinului MS/CNAS/nr.68/2022/actualizat.

Câte vaccinuri a cumpărat în total România pentru campania de vaccinare împotriva COVID-19

Aproximativ 105 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 a cumpărat deja sau a contractat România pentru perioada următoare, 2022-2023. Nu atât de mult cum ar putea să pară la prima vedere – la o populație eligibilă pentru vaccinare de aproximativ 18 milioane de persoane, cantitatea ar fi fost suficientă pentru ca fiecare persoană eligibilă să poată face, la nevoie, patru doze de vaccin, în eventualitatea prelungirii pandemiei. României i-a revenit cantitatea de aproximativ 105 milioane de doze de vaccin în urma consultărilor cu Comisia Europeană, care a intermediat achizițiile de vaccinuri COVID-19 de la companiile producătoare. Din păcate, doar unul din doi români a ales să se vaccineze împotriva COVID-19 – rata de vaccinare se apropie în acest moment de 50 la sută.

Cele mai multe doze de vaccin care au ajuns în România, până acum, sunt cele de la Pfizer, 25.095.744 în 2020 și 2021 și încă 39.099.623 de doze urmează să mai vină în perioada 2022 – 2023. În total, peste 64 de milioane.

La Buzău, de la începutul campaniei au fost administrate 292.369 doze de vaccin.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker