Actualitate

Încă o comună buzoiană are platformă pentru depozitarea gunoiului de grajd. Cea de la Vernești, găsită nefuncțională chiar de ministrul Mediului

Comuna Râmnicelu este a cincea din județul Buzău care dispune de o platformă de depozitare a gunoiului de grajd, investiție realizată în cadrul Proiectului guvernamental „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, după Balta Albă și Vernești, în perioada 2008 – 2017, și capacitățile de la Mărăcineni și Gherăseni, finalizate în 2020.

În data de 22 iunie 2020, a fost semnată recepția de terminare a lucrărilor pentru noua capacitate de stocare a gunoiului de grajd, de care vor beneficia crescătorii de animale din zona comunei Râmnicelu. Lipsa capacităților individuale de stocare a bălegarului, în rândul micilor crescători de animale, este una din problemele cu care se confruntă țara noastră. Este deja bine cunoscut faptul că depozitarea acestuia în locuri neimpermeabilizate generează fenomenul de poluare difuză cu nitrați a apelor subterane și de suprafață. Nitrații în exces din apa de fântână reprezintă o amenințare continuă la adresa sănătății populației care folosește această apă pentru consum, fie pentru băut, fie pentru gătit. Facilitățile comunale de depozitare a bălegarului sunt, în aceste condiții, soluția optimă și civilizată pentru fermieri și gospodari, deservind întreaga comunitate. Platformele sunt construite în conformitate cu toate normele de protecție a mediului și în plus, sunt la o distanță de minim 500 de metri de zonele locuite, ceea ce reduce presiunea mirosului din localitate. Platforma de la Râmnicelu are o capacitate de 3.000 mc/an, capacitate calculată după numărul de animale existent în comună. O dată cu platforma, beneficiarul investiției, respectiv primăria comunei, a primit și un set complet de utilaje, pentru buna exploatare a acesteia, constând în: tractor, două remorci, încărcător frontal, mașină de împrăștiat compostul și cisternă vidanjă. Cu aceste utilaje, UAT-ul poate decide, prin Hotărârea Consiliului Local, modul în care gestionează acest serviciu public. Transportul gunoiului de grajd din ferme sau din curțile gospodarilor la platformă poate fi făcut de către operatorul platformei sau de către crescătorul de animale, dacă acesta optează astfel. În plus, compostul (mranița) rezultată poate fi împrăștiată pe terenurile unde este nevoie de acest îngrășământ natural, atât de benefic solului.

Valoarea totală a investiției este de 2.096.908,19 lei, inclusiv TVA. Eforturile investiționale au fost suportate în proporție de aproximativ 93% de către Ministerul Mediului, contribuția locală a comunei Râmnicelu fiind de aproximativ 7% și constând în contravaloarea serviciilor de proiectare.  Până la finalul lunii martie 2022 vor mai fi construite, numai în județul Buzău, încă cinci platforme, în localitățile Gălbinași, Puiești, Robeasca, Smeeni și Vadul Paștii.

Beneficiarii investițiilor făcute în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” sunt exclusiv UAT-uri, care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanțare. Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 86 de comunități locale.

Surpriza de la Vernești

În mai 2019, în timpul unei vizite la Vernești, ministrul Apelor şi Pădurilor de la acel moment, Ioan Deneş, a solicitat o investigaţie la primărie după ce a constatat că platforma de gunoi realizată cu fonduri de la Banca Mondială „nu este funcţionabilă”.

În timp ce alte platforme similare funcționau cu maximă eficiență, la Vernești platforma era goală. Administratorul public, fostul primar Daniel Năstase, a șocat cu răspunsul dat – anume că fermierii preferă îngrășămintele chimice și nu prea sunt interesați de gunoiul de grajd pentru culturi.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker