Cultură

În ce constă noul format al finalei Eurovision găzduită la Buzău

Finala națională Eurovision va avea loc pe 1 martie la Sala Sporturilor din Buzău, iar TVR schimbă în premieră regulamentul competiție. Parteneriatul cu autoritățile locale a fost semnat miercuri la Buzău de către Doina Gradea, directorul general TVR, și Elena Isbășoiu, director al Centrului Cultural „Alexan­dru Marghiloman”, în prezența primarului Constantin Toma. La eveniment au fost prezenți și Liana Stanciu (șef al Delegației României la ESC2020) și Mircea Radu.

Municipalitatea buzoiană va aloca în jur de 200 de mii de euro pentru organizarea acestui eveniment.

În cadrul conferinței de presă, reprezentanții TVR au vorbit despre motivul pentru care au ales să organizeze finala națională a Eurovision la Buzău, dar și despre ce presupune noul regulament al competiției.

După eșecul României la Eurovision din ultimii doi ani, Televiziunea Română vine cu o schimbare majoră de regulament la Selecția Națională Eurovision Song Contest 2020. Mai exact, a fost deja aleasă vocea care va reprezenta România la finala Eurovision de la Rotterdam, iar acum urmează să fie aleasă piesa, în cadrul finalei naționale de la Buzău.

Cine reprezintă România la Rotterdam

TVR a ales să colaboreze, pentru cea de-a 65-a ediție a Eurovision Song Contest, cu Global Records. Mai multe voci au fost propuse celor de la TVR de către Lucian Ștefan, fondatorul Global Records. Trei voci au rămas pe lista scurtă, toate trei de la Global Records: Roxen, Diana V și Cezar. Din cele trei voci rămase pe lista scurtă, comisia Eurovision din TVR a ales una – Roxen.

Roxen (Larisa Roxana Giurgiu) s-a născut la Cluj și cântă de la vârsta de 7 ani. Are deja două piese în to­pu­rile muzicale: „You don’t love me” feat Sickotoy și „Ce-ți cântă dragostea”, care sunt difuzate la radiourile din România, cât și la televiziunile muzicale. Piesa „You don’t love me” a fost și pe radiourile din Franța, Mexic, Statele Unite ale Americii, Rusia, Spania, Grecia, Elveția, Turcia, Bulgaria, Lituania, Kosovo, Slovenia, Kazakhstan, Estonia și Moldova.

De ce a ales TVR Buzăul

„Am foarte mulți cu­noscuți la Buzău, știu Buzăul la fel de bine ca un buzoian, pentru că îl vizitez destul de des. Chiar astăzi când am venit, m-am oprit într-o benzinărie și m-am întâlnit din întâmplare cu un foarte bun prieten, care este unul dintre marii investitori străini din Buzău. De ce am ales Buzăul? A fost o procedură internă ca și în ceilalți ani. Cele cinci studiouri teritoriale, Iași, Timișoara, Cluj, Craiova, Târgu-Mureș au trimis scrisori către par­teneri, primării, consilii județene, întrebându-i dacă vor să se implice în organizarea noului model al competiției Eurovision. Primul răspuns a venit de la domnul primar Toma care ne-a spus că vrea să organizeze finala Eurovision la Buzău. Au venit și celelalte răspunsuri, dar periodic domnul primar ne scria insistând că locuitorii orașului Buzău merită un asemenea eveniment. Așa am ales Buzăul (…) Eu vin de ani de zile la meciurile echipei de handbal a Buzăului, meciuri care mai nou sunt transmise de TVR, și cred că aici există una dintre cele mai puternice galerii din țară. Am venit aici și la un meci de fotbal, la Gloria Buzău. Știu că Buzăul a dat României mari artiști, mari voci, artiști de folk… Deci Buzăul are o istorie a muzicii. Este și acesta un motiv pentru care suntem aici”, a declarat Doina Gradea, directorul general al TVR.

În ce constă finala de la Buzău

Practic, pe scena de la Sala Sporturilor din Buzău se va derula un spectacol de două ore, compus din cinci minishow-uri diferite, cu cinci piese. Una dintre piese va fi aleasă câș­tigătoare și va fi cântată de Roxen la Rotterdam.  Spectacolul de la Buzău va fi transmis în direct pe TVR, TVR HD și TVR Internațional. În plus, sunt anunțate multe momente speciale, inclusiv prezența unei tinere voci din Buzău, cel mai probabil Dora Gaitanovici.

 „Sunt multe voci bune, dar puține piese bune. Și atunci, cele mai multe țări au ales soluția asta: au găsit vocea și apoi au compus piese pentru concursul Eurovision de la Rotterdam. Așa am făcut și noi anul acesta. A fost o tabără de creație, unde o gașcă mare de textieri, de compozitori, de profesioniști din industria muzicii au compus 18 cântece, iar juriul a stabilit că doar cinci vor ajunge în finala națională. Vă pot spune că printre cei care au luat parte la tabăra de creație s-au numărat profesioniști care au compus hituri pentru Delia, Inna, Andra sau 3 Sud Est. S-a compus exclusiv pentru Eurovision, dedicat, în funcție de ce muzică se ascultă. Pe 21 veți putea asculta aceste piese, publicul alege care piesă se po­trivește cel mai bine să fie cântată de Roxen, iar în seara zilei de 1 martie, la Sala Sporturilor din Buzău, se va lua decizia finală. 50 % din decizie va aparține pu­blicului și 50% juriului de specialitate. Poate facem ca drumul spre Rotterdam să treacă prin Buzău și poate Buzăul ne va purta noroc”, a declarat Liana Stanciu.

Intrarea pe bază de invitații

„Intrarea la Selecția Națională Eurovision se va face pe bază de invitații care vor fi oferite exclusiv fanilor Eurovision care se pot înscrie la toate concursurile anunțate de noi și partenerii noștri. Mizăm pe fanii Eurovision”, a declarat Doina Gradea.

Eurovision Song Contest 2020 va avea loc la Rotterdam, cu semifinalele pe 12 și 14 mai și finala pe 16 mai.

„Primăria Buzău mulțumește Televiziunii Române pentru că ne-au ales ca și gazdă a Finalei Naționale Eurovision 2020. Este o recunoaștere a evenimentelor culturale de anvergură pe care le-am organizat la Buzău în ultimii ani. Pentru noi, participarea la un asemenea eveniment precum Eurovision este o mare mândrie și o oportunitate de promovare a orașului la nivel național și internațional într-o competiție de cea mai largă audiență la nivel continental”, a declarat primarul Constantin Toma.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker