Economic

Importanța ochelarilor de soare și de ce să îi porți chiar și pe timp de iarnă

Ochelarii de soare sunt de obicei asociați cu zilele de vară însorite, dar aceștia își păstrează utilitatea și în sezonul rece. În acest articol, explorăm motivele de bază pentru care ochelarii de soare pot fi purtați inclusiv iarna.

Oferă protecție împotriva radiațiilor ultraviolete

Chiar și în zilele înnorate de iarnă, radiațiile ultraviolete (UV) pot fi prezente și pot duce la diferite afecțiuni ale ochilor, cum ar fi cataracta, degenerescența maculară și arsurile corneene [1]. Purtarea ochelarilor de soare adecvați poate reduce riscul de a dezvolta astfel de afecțiuni. Lentilele acestora ar trebui să ofere o protecție de 99% sau 100% împotriva radiațiilor UV-A și UV-B [1]-[2]-[3]. De exemplu, poți comanda online ochelari de soare Carrera, deoarece blochează 100% din radiațiile UV și, în plus, modelele sunt variate, astfel că îți poți găsi cu ușurință o pereche în tendințe.

Deși mulți oameni consideră că soarele iarna nu este la fel de puternic ca vara, radiațiile UV pot fi chiar mai dăunătoare în această perioadă. Ele se reflectă în mod eficient de pe suprafețele albe și strălucitoare, cum ar fi zăpada, ceea ce înseamnă că ochii pot fi expuși la o doză aproape dublă de radiații UV.

Constituie o barieră fizică împotriva factorilor exteriori

Ochelarii de soare reprezintă o barieră fizică eficientă împotriva factorilor exteriori precum vântul, ploaia, zăpada, praful. Particulele mărunte pot ajunge la ochi și pot provoca disconfort sau chiar leziuni la nivelul corneei. Ochelarii de soare formează o barieră fizică ce împiedică aceste particule să ajungă la ochi. Așadar, purtând ochelari de soare, vederea rămâne clară, iar protecția corneei este asigurată.

Atunci când ploaia sau zăpada ating ochiul, pot cauza disconfort vizual, iar ochelarii de soare pot preveni acest lucru. Prin urmare, diferite modele de ochelari de soare, printre care și tipul de ochelari de soare cu rama rotundă de copii marca Carrera, pot asigura o vedere clară și confortabilă, indiferent de condițiile meteorologice.

Contribuie la reducerea oboselii ochilor

Un alt motiv important pentru care este recomandat să purtăm ochelari de soare, chiar și pe timp de iarnă, este protecția pe care aceștia o oferă împotriva luminii puternice și reflectate. În timpul iernii, zăpada reflectă o mare parte din lumina solară, un lucru care poate fi foarte obositor pentru ochi:

  • potrivit specialiștilor, expunerea prelungită la lumina reflectată de zăpadă poate cauza o problemă cunoscută ca orbirea din cauza zăpezii, care poate duce la oboseală oculară semnificativă [1]. Purtarea ochelarilor de soare poate ajuta la reducerea acestei lumini puternice, prevenind astfel obosirea ochilor;
  • ochelarii de soare pot contribui la reducerea strălucirii și îmbunătățirea vizibilității. Strălucirea de pe suprafețele albe, lucioase sau umede poate fi deranjantă și obositoare pentru ochi. Ochelarii de soare cu lentile polarizate pot reduce această strălucire și pot îmbunătăți vizibilitatea;
  • ochelarii de soare pot ajuta și la prevenirea sindromului de ochi uscat, care poate fi cauzat de vânt și temperaturi reci. Acest sindrom poate provoca disconfort și poate duce la obosirea ochilor [1].

Ajută la îmbunătățirea vederii

Ochelarii de soare, precum modelul de ochelari de soare rectangulari de bărbați marca Carrera, sunt atât un accesoriu la modă, cât și un instrument care contribuie la protecția și îmbunătățirea vederii. De exemplu:

  • lentilele de calitate înaltă au capacitatea de a îmbunătăți contrastul, aspect util în zilele însorite de iarnă. Lumina soarelui reflectată de zăpada albă poate fi atât de intensă încât face dificilă distingerea unor detalii. În acest sens, ochelarii de soare filtrează această lumină puternică, îmbunătățind astfel contrastul și permițând vederii să distingă mai ușor detaliile;
  • ochelarii de soare pot reduce considerabil reflexiile create de lumina soarelui pe suprafețele umede sau acoperite de zăpadă. Aceste reflexii pot fi deranjante și pot afecta calitatea vederii. Totuși, ochelarii de soare, în special cei cu lentile polarizate, pot atenua aceste reflexii, ajutând la îmbunătățirea vederii;
  • strălucirea intensă a soarelui poate fi, de asemenea, o problemă majoră, mai ales atunci când este reflectată de zăpadă sau gheață. Aceasta poate fi extrem de incomodă și poate afecta vederea. Ochelarii de soare pot filtra această strălucire intensă, permițând ochilor să se adapteze mai ușor la condițiile de iluminare și să mențină o vedere clară.

Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu de modă sau un produs rezervat exclusiv zilelor de vară. Protecția acestora poate oferi multe beneficii inclusiv în sezonul rece. Așadar, nu uita de ochelarii de soare chiar și pe timpul iernii!

Bibliografie:

1. “Winter UV Eye Safety: Prevent Snow Blindness and Other Conditions.” American Academy of Ophthalmology, 8 June 2021, www.aao.org/eye-health/tips-prevention/winter-sun-eye-safety. Accessed 20 Feb. 2024;

2. US EPA. “Ultraviolet (UV) Radiation and Sun Exposure.” US EPA, 26 Nov. 2018, www.epa.gov/radtown/ultraviolet-uv-radiation-and-sun-exposure. Accessed 20 Feb. 2024;

3. National Eye Institute. “Protecting Your Eyes from the Sun’s UV Light | National Eye Institute.” Www.nei.nih.gov, 5 July 2022, www.nei.nih.gov/about/news-and-events/news/protecting-your-eyes-suns-uv-light. Accessed 20 Feb. 2024.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker