Economic

Importăm mult, exportăm de 8 ori mai puțin. Cât plătește Buzăul pentru „chinezării”

Buzăul se află printre județe din țară care importă multă marfă din China și exportă prea puțin. În 2021, România a importat produse din China în valoare de peste 6 miliarde de euro, cu peste 1,1 miliarde mai mult decât în 2020, arată datele transmise de Institutul Național de Statistică (INS). Se știe deja că de la chinezi am ajuns să importăm orice, de la îmbrăcăminte și chiar până la săpun, antibiotice și miere, (multă miere).

Prețurile mici cu care China inundă piețele nu pot lăsa indiferenți oamenii de afaceri, care aduc de la ei produse de miliarde de euro anual. Aproape toate județele importă din China, dar potrivit unei cercetări statistice, printre județele care importă mai mult de la chinezi se află București, Ilfov, Argeș, Sibiu, Timiș, Bacău, Olt. În fiecare județ din România există companii locale care au depozitele pline de marfă adusă din China, la un preț mult mai mic, care devine astfel mult mai ușor de vândut. Clasic, nu? Automobile Dacia, Dedeman, Makita sau Arctic sunt doar câțiva din marii jucători pe piața importurilor produselor chinezești.

În topul exportatorilor şi importatorilor români în/din China, primele 100 de firme au acoperit aproximativ 85.5 la sută din totalul valoric al exporturilor (din cei peste 500 de operatori economici care au declarat exporturi de bunuri către China). Pe celălalt flux, primele 100 de firme au derulat aproape 55 la sută din importurile din China (din totalul de peste 9.000 de operatori economici care au raportat importuri de bunuri
din China).

Topul judeţelor în funcţie de sediul social al operatorilor economici (conform Registrului Statistic al Întreprinderilor) care au realizat exporturile/importurile de bunuri al României în relaţia cu China, arată că la export primele 10 judeţe acoperă circa 65 la sută din totalul exporturilor către China, în timp ce la import, primele 10 judeţe acoperă circa 77 la sută din totalul importurilor din China.

Cât importă și cât exportă Buzăul

Cel mai mare importator la modul general, este Capitala. E urmat de Ilfov, Timiș, Argeș și Prahova, iar județele Vaslui, Mehedinți și Gorj stau la coada clasamentului. Buzăul se menține undeva la mijloc în acest clasament, cu importuri în valoare de 523,949 milioane euro, potrivit unei statistici HotNews. La capitolul exporturi, tot București dictează ritmul dansului. Dar nu mai e urmat de Ilfov, ci de Timiș, Argeș și Brașov, fiecare județ având puternice companii străine care produc pentru export. Mehedinți, Gorj și Giurgiu au cele mai mici exporturi.

La exporturi, Buzăul nu stă deloc bine, la fel ca celelalte județe, de altfel. China importă din Buzău de cel puțin opt ori mai puțin comparativ cu ce importăm noi de la ei. Concret, Buzăul a exportat în 2021 marfă în valoare de 611,67 milioane euro.

Cât despre importurile ca pondere în fiecare județ, Ilfovul este campion. Importă 115 la sută din cât produce. Alba e al doilea județ care pare dependent de importuri, cu aproape 62 la sută din PIB marfă adusă din afara țării. Și Buzăul importă peste 16 la sută din cât produce, mai arată statisticile. La capătul celălalt găsim Vaslui, Mehedinți și Gorj, județe care nu sunt dependente de importuri.

La exporturi, clasamentul arată diferit. Argeș e puternic dependent de exporturi: peste 80 la sută din PIB (echivalent) merge la export. Asta poate constitui și o vulnerabilitate, pentru că în cazul în care Renault (Dacia) se mută prin absurd în alt județ, exporturile argeșene se duc în nas. La celălalt capăt al topului județelor găsim Teleormanul, Giurgiul și Gorjul. La Buzău, 19,18 la sută din PIB merge la export, indică statisticile.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker