Politic

Ilie Bolojan, interviu la DCNews despre referendumul de duminică / ,,Ajutorul meu este o chestiune de respect pentru locuitorii din Buzău”

Fostul primar al municipiului Oradea, liberalul Ilie Bolojan, în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, continuă campania de susţinere a referendumului privind unirea Buzăului cu Ţinteş­tiul, consultare populară care va avea loc duminica aceasta.

Într-un interviu pe care l-a acordat pentru DCNews , publicat sub titlul ,,Am zis că e bine ca eu, dintr-un alt partid, să dau o mână de ajutor cu 1, 2, 10 voturi”, Bolojan explică de ce susţine referendumul de duminică şi descifrează cauzele care au condus la un referendum asemă­nător, pe care l-a organizat în vederea unirii munici­piului Oradea cu comuna Sânmartin.

Bolojan spune că sus­ţine referendumul de unire a comunei Ţinteşti cu municipiul Buzău din raţiuni care privesc orice asemenea iniţiativă ulterioară din ţară: ,,Sunt două motive. Primul este de natură ­ge­nerală, cu privire la dezvoltarea locală. Ne place sau nu, motoarele dezvoltării României sunt municipiile reşedinţă de judeţ, care generează peste 80% din PIB-ul României. ­Există nişte reguli de dezvoltare care arată urmă­torul aspect: dacă în jurul unui municipiu reşedinţă de judeţ scurtăm distan­ţele, printr-o infrastructură conectivă mai bună astfel încât oamenii să facă naveta mai uşor, mai repede, către locurile de muncă dintr-un municipiu şi dacă reuşim să lucrăm rapid şi în cea mai bună condiţie de planificare, la centuri, drumuri ocolitoare, reţele de utilităţi – apă, canalizare, gaz -, înseamnă că putem să dezvoltăm mai repede şi zonele metropo­litane. Practic, se exportă oportunităţile dintr-un municipiu în zona metropolitană”,  susţine fostul primar al municipiului Oradea.

El analizează şi ­be­neficiile particulare pentru municipiul Buzău şi comuna Ţinteşti: ,,În plus, o dată cu extinderea teritoriului Buzău, în cazul Ţinteşti, există suprafeţe mari de dezvoltare, în proximitatea nodurilor rutiere ale viitoarei autostrăzi şi ale unor noi drumuri de acces. Prin urmare, atât din punct de vedere al dezvoltării gene­rale, dar şi particular, lega­te de unirea cu Ţinteşti, datorită caracteristicilor locale, viitor nod rutier şi zonă de dezvoltare de tip industrial pentru Buzău, consider că acest proiect este unul bun. Dacă refe­rendumul va reuşi, rezultatele benefice se vor vedea pentru locuitorii din Buzău şi din zona metropolitană în anii următori”, a spus Ilie Bolojan.

,,Am avut şi eu un astfel de proiect care a eşuat pentru că opoziţia din vremea respectivă a conside­rat că cea mai bună formulă este să îi demobilizeze pe cetăţeni, deoarece aceste referendumuri fiind depersonalizate, nu se înjură doi contracandidaţi, nu ­există o mobilizare a consilierilor ca să fie pe o listă sau alta, nu sunt atât de atrăgătoare pentru parti­cipare la vot… Prin urmare, e mai simplu să îi demobilizezi şi am zis că dacă, totuşi, domnul Toma face referendumul, se cuvine ca eu, dintr-un alt partid, să îi dau o mână de ajutor cu 1, 2, 10 voturi (…) Gândiţi-vă că la Oradea am avut 53.000 de cetăţeni la vot şi ar mai fi trebuit să fie prezenţi încă 3.000 pentru ca refe­rendumul să fie valid. Iar din cei 53.000 au votat DA 99%. Prin urmare, ajutorul meu este o chestiune de respect pentru locuitorii din Buzău şi pentru conceptul de dezvoltare locală din România”, a mai precizat fostul primar al municipiului Oradea.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker