Actualitate

Ce spune Ierarhul buzoian Casian despre plaiurile natale

„Raiul este în imensitatea de verde a pădurilor niciodată veștejite!”

Astăzi, 18 martie, Arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS CASIAN CRĂCIUN,  ierarhul buzoian cu rădăcinile la Lopătari, împlinește 69 de ani.

Într-o postare pe pagina Arhiepiscopiei, ierarhul buzoian împărtășește gândurile sale despre frumusețea  acestor locuri, minuata creație a lui Dumnezeu, cu puțin înainte de începutul noului an bisericesc (1 Septembrie). O plimbare pe care a făcut-o în locurile natale i-a oferit Arhiepiscopului Casian al Dunării de Jos prilejul de a împărtăși  și pe o rețea socială câteva instantanee fotografice și gânduri despre frumusețea creației lui Dumnezeu.

„Vi s-a întâmplat vreodată să vedeți cu ochii trupești raiul de pe pământ? Așa cum a spus un teolog în pușcărie: „Pământul acesta, Doamne, este rai în care ne-a pus Dumnezeu”!

Vi s-a întâmplat să citiți prognoza celui mai mare medic, care a luat Premiul Nobel, acum o sută de ani? Ne-a spus de ce are nevoie omul din punct de vedere sufletesc, psihologic, dar și fiziologic: are nevoie de integrare în raiul de pe pământ! Raiul este în imensitatea de verde a pădurilor niciodată veștejite! Raiul este în locul în care liniștea izgonește orice zgomot! Raiul este acolo unde adierea de zefir îți dă întâlnire cu Dumnezeu ca Sfântului Ilie pe Carmel!

Relieful țării noastre seamănă cu raiul! Iar un tânăr care Îl caută pe Dumnezeu seamănă cu un înger! Știți cât de mulți tineri se roagă? Haideți să îi urmăm! Amin!”, remarca ÎPS Casian.

IPS Casian s-a născut în data de 18 martie 1955, în comuna Lopătari, jud. Buzău, din părinţii Vasile şi Rada Crăciun.  primit la botez numele de Costică.

A urmat şcoala din localitatea natală, apoi Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău (1970-1975), Institutul Teologic Universitar din Bucureşti (1976-1980), cu licenţă în Teologie (1980). A finalizat studii de specializare la Universitatea II din Strasbourg – Franţa (1981-1984), unde a obţinut doctoratul în Teologie, cu teza: „Icoana şi frescele exterioare ale mănăstirilor moldovene – încercare de prezentare a raporturilor dintre ele”, echivalat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, în anul 1986.

A fost tuns în monahism la Mănăstirea Ciolanu cu numele Casian şi hirotonit ierodiacon (1980). Mai târziu, a fost hirotonit ieromonah şi hirotesit protosinghel (1985), apoi arhimandrit (1987).

A fost  și profesor la Seminarul Teologic din Buzău (1980-1981 şi 1984-1985), duhovnic şi asistent la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1985-1988).

Arhimandritul Casian a îndeplinit funcția de inspector patriarhal la Bucureşti (1988-1990), perioadă în care a coordonat învăţământul teologic din Patriarhia Română. Pentru scurtă vreme a fost slujitor la Mănăstirea Antim din Bucureşti.

La solicitarea Arhiepiscopului Antim Nica a fost ales arhiereu vicar, cu titlul Gălăţeanul, la Episcopia Dunării de Jos (12 februarie 1990), câteva zile mai târziu fiind hirotonit şi instalat la Galaţi (18 februarie 1990).

În urma trecerii la cele veşnice a Arhiepiscopului Antim, a fost ales Episcop al Dunării de Jos (12 iulie 1994) şi instalat la Galaţi în data de 24 iulie 1994.

Între înfăptuirile sale amintim: redeschiderea Seminarului Teologic „Sfântul Andrei” din Galaţi, înfiinţarea Facultăţii de Teologie-Litere din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, Galaţi, înfiinţarea unei şcoli postliceale de învăţători, redeschiderea unui însemnat număr de mănăstiri, restaurarea Catedralei eparhiale şi a unor biserici de mir, zidirea de noi biserici.

La data de 27 septembrie 2009, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prin Hotărârea cu nr. 3621/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Eparhia Dunării de Jos a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, iar Înaltpreasfinţitul Părinte Casian la demnitatea de Arhiepiscop (Tomosul patriarhal nr. 3621/10.09.2009).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker