Actualitate

Hristos s-a înălţat! Tradiții de Înălțare

Înălțarea Domnului – care amintește creștinilor de momentul în care Mântuitorul s-a arătat ucenicilor Săi, la 40 de zile după învierea Sa, și le-a promis că va trimite pe pământ Duhul Sfânt, după care a mers la marginea orașului Ierusalim, pe Muntele Măslinilor, de unde s-a înălțat la cer  -, este sărbătorită, anul acesta pe 2 iunie. Sărbătoarea este numită în popor și Ispas, după numele ciobanului care ar fi văzut evenimentul şi a povestit mai apoi alor săi cele întâmplate . În această zi creştinii se salută cu „Hristos s-a înălţat!” şi „Adevărat s-a înălţat!”.

De Ispas, în tradiția populară, oamenii îşi pun la brâu frunze de nuc, despre care că se crede că şi Iisus ar fi avut când s-a înălţat la ceruri, şi se bat cu leuştean ca să fie feriţi de rele şi de boli. Tot în această zi se sfinţesc plantele de leac: leuşteanul, paltinul, alunul. Aceasta este ultima zi când se mai pot mănca ouă roșii și se împart bucate pentru sufletele celor morți. Se crede că cine moare de Ispas ajunge în Rai. Se fac pomeni şi se împarte pentru morţi, mai ales brânză, ceapă verde, pâine caldă şi rachiu. Bătrânii spun că, pentru a avea recoltă bogată, semănătorile se fac până în ziua de Înălţare.

Ziua Eroilor

La Sărbătoarea Înălțării Domnului este cinstită și Ziua Eroilor. În această zi, în toate bisericile, mănăstirile, catedralele, cimitirele, troițele și monumentele închinate memoriei acestora se oficiază praznice de pomenire. De Înălțare, clopotele bisericilor sunt trase la ora 12.00, în semn de recunoștință pentru eroii care s-au jertfit pentru țară și credință.

Ziua de Înălțare a fost dedicată pentru prima dată  Zilei eroilor în 1920, fiind hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Această decizie a fost consfințită cu prilejul altor două hotărâri sinodale în anii 1999 și 2001 și a fost proclamată ca sărbătoare națională bisericească.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker