Actualitate

Holban a ajuns la balamuc

Judecătorii de la Curtea de Apel București așteaptă de la medicii Spitalului „Alexandru Obregia” actele medicale ale lui Eugen Holban, escrocul care se dădea drept procuror și cerea unor „VIP-uri” sume de ordinul sutelor de mii de euro pentru a-i „scăpa” de dosare. La termenul de vineri, 17 noiembrie, avocatul lui Eugen Holban a informat instanța că acesta tocmai a fost „internat nevoluntar” la spitalul de psihiatrie.

Eugen Holban

Eugen Holban, fost polițist, a fost condamnat de Tribunalul București la 5 ani de pușcărie pentru trafic de influență, după ce a cerut 800.000 de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae și 600.000 de euro de la fostul deputat Anton Marin, zis „latifundiarul din Cozieni”, cu promisiunea că va interveni în justiție astfel încât să obțină pentru ei soluții de clasare sau de achitare.

Împotriva hotărârii de condamnare din data de 28 aprilie 2023 Eugen Holban a declarat apel, însă vineri, la strigare cauzei, falsul procuror lipsea din sala de judecată. Instanța a dispus emiterea unei adrese către unitatea medicală pentru a comunica până la termenul din 15 decembrie 2023 diagnosticul lui Eugen Holban, în funcție de care se va decide dacă acesta are sau nu discernământ. În cazul în care se va constata că acesta nu poate sta ca inculpat în procesul penal, instanța ar putea să opteze pentru măsura internării în locul pronunțării unei condamnări.

 „În arest am cedat, nu am vrut să mai trăiesc”

La ultimul termen pe fond, pe data de 29 martie 2023, Eugen Holban a arătat că în perioada arestului preventiv a încercat să se sinucidă: „Domnule președinte, onorată instanță, îmi pare destul de rău că mă aflu în fața dumneavoastră. Am fost și arestat, a fost o perioadă grea din viața mea. Am cedat, la un moment dat nu am vrut să mai trăiesc… Îmi cer iertare și las la aprecierea dumneavoastră”, a spus Eugen Holban în ultimul cuvânt. Pe data de 28 aprilie 2023, Eugen Holban a fost condamnat de Tribunalul București la 3 ani și 6 luni pentru trafic de influență, pedeapsă contopită cu o condamnare mai veche, acesta urmând să petreacă 5 ani după gratii.

Cât a cerut Holban de la Ioan Niculae și de la Marin Anton

Gabriel Cazan, intermediarul lui Eugen Holban, a relatat la termenul din 22 iunie 2022 cum i-a propus lui Ioan Niculae ca „procurorul Eugen Păun” să-l scape de dosare contra sumei de 800.000 de euro: „Mi-a spus inculpatul că va interacționa cu soția lui Ioan Niculae întrucât acesta din urmă era un tip vulcanic și era mai bine să nu cunoască personal situația respectivă. M-am întâlnit ulterior cu Holban, după aproximativ o săptămână, în București, iar acesta mi-a transmis că în schimbul respectivului ajutor dat lui Ioan Niculae acesta trebuia să remită suma de 800.000 de euro. Acesta a insistat să intermediez o întâlnire și cu Ioan Niculae, fapt care s-a și întâmplat: s-au întâlnit, dar nu cunosc ce au discutat. Mi-a relatat inculpatul Holban, dar nu știu dacă e adevărat. Holban i-ar fi spus că el face parte din structuri. A spus că a rămas ca domnul Niculae să îi dea un răspuns în termen scurt, lucru care nu s-a întâmplat. A două zi, Ioan Niculae a spus că nu vrea să meargă mai departe. Ulterior, la aproximativ o săptămână, Ioan Niculae mi-a cerut numărul de telefon al inculpatului. Mie mi-a fost frică să îl dau, că a zis că e din Servicii, că poate să facă rău. Bănuiesc că acesta a fost motivul pentru care Ioan Niculae mi-a dat de înțeles că trebuie să plec și am întrerupt colaborarea cu acesta”, a relatat Gabriel Cazan.

Pe data de 15 septembrie 2022, Marin Anton – un fost politician liberal condamnat în primă instanță la 5 ani de închisoare pentru o mită de 5 milioane de euro – a relatat cum a făcut denunț la DNA după ce i s-au cerut 600.000 de euro pentru a scăpa de acuzații: „În octombrie 2020 doamna Gina Velican a venit la mine cu o propunerea unor domni de la SRI ca în schimbul unei sume de bani, respectiv 600.000 de euro, să fiu achitat în dosarul penal de pe rolul Tribunalului București. Arăt că Velican mi-a propus, inițial, dacă sunt de acord să se întâlnească cu respectivele persoane și abia ulterior s-a făcut referire la bani, adică la cei 600.000 de euro în două tranșe: 300.000 care trebuiau plătiți foarte repede, a doua zi, iar restul de 300.000 la final, la achitarea de la Curtea de Apel București (…) Propunerea mi s-a părut de la început o glumă proastă. Suma era exorbitantă. Trebuia să dau un răspuns și nu am fost de acord. Din prima voiam să fac denunț. Mi se părea ceva incredibil ca cineva să poată aranja un proces în România de astăzi”, a relatat Marin Anton.

A păcălit turcii-brutari de la Buzău

Eugen Holban a avut „afaceri” și la Buzău, izbutind de această dată să îi păcălească pe patronii turci ai brutăriei de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, de la care a luat, în anul 2013, 10.000 de euro pentru a interveni la prefectul de la acea dată și la conducerea Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, „pentru ca aceşti funcţionari să întreprindă demersurile necesare pentru neînchiderea punctului de lucru tip brutărie al SC DEL SAN PROD SRL Buzău, după ce activitatea acestuia fusese suspendată pentru remedierea unor deficienţe de natură igienico-sanitară”.

Toate aceste lucruri au ieșit la iveală în urma instrumentării, de către procurorii DIICOT, a unui dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu cauzat bugetului de stat în valoare 12.206.307 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA. Este vorba despre patronii brutăriei de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu – Merkit Ali Erdem,  Merkit Ali Ekber, Merkit Ali Ozgur și Merkit Ali Ekrem -, precum și de mai mulți complici ai acestora, respectiv doi cetățeni turci și șase cetățeni români, angajați ai mai multor societăți comerciale din Buzău, Brăila și Urziceni.

 

Articole similare