Economic

Hidroelectrica a aprobat o finanțare de 78 milioane lei pentru lucrările hidrotehnice de la Siriu

Conducerea Hidroelectrica a aprobat, miercuri, finanțarea unei părți a lucrărilor hidrotehnice de la Siriu, în valoare de 63 ­mi­lioane lei, o investiție care, la final, se va ridica la 78 ­mi­lioane lei. Lucrările care vor demara în urma aprobării de miercuri, și care au termen de finalizare februarie 2023, fac parte din investiția ,,Amenajarea Hidroenergetică Surduc-Siriu, treapta Surduc-Nehoiașu”.

Conducerea Hidroelectrica a inaugurat, pe 10 septembrie 2015, galeria de aducțiune care face parte din amenajarea hidroenergetică Surduc-Siriu. Proiectul acestei amenajări se desfășoară în județele Buzău, Covasna și Vrancea, pe râurile Buzău, Bâsca Mare, Bâsca Mică și Zabala și a fost demarat în anul 1981, având cea mai lungă galerie de aducțiune din țară realizată după anul 1984. Finalizarea derivației Surduc-Nehoiașu din cadrul amenajării va permite instalarea în hidrocentrala Nehoiașu a celei mai mari capacități de producere a energiei electrice puse în funcțiune de către Hidroelectrica de la începutul anilor 1990, hidroa­gregatul având o putere instalată de 55 MW și o producție de energie electrică estimată în anul hidrologic mediu de 171,8 GWh.

Potrivit responsabililor Hidroelectrica SA, proiectul amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu are un caracter complex și se realizează în mai multe etape, pe trepte ale investiției, reanalizate sistematic din perspectiva optimizării tehnico-econo­mice.

,,Investiția în amenajarea hidroenergetică Siriu-Surduc face parte din planul de investiții al companiei pentru perioada 2015-2020. Bugetul alocat de Hidroelectrica pentru realizarea lucrărilor de dezvoltare-retehnologizare-mentenanță în această perioadă este de peste 1,3 miliarde de euro, distribuit astfel: 450 milioane de euro pentru amenajări hidroenergetice noi în proiectele Siriu-Surduc, Racovița, Bretea, Răstolița, Dumitra-Bumbeș­ti; 305 milioane de euro în retehnologizarea a 4 hidrocentrale de mare capacitate: Stejaru (210 MW), Vidraru (220 MW), Râul Mare Retezat (335 MW), Mărișelu (220 MW) și în modernizări de hidroagregate; 240 milioane euro pentru lucrări de mentenanță. Tot în perioada menționată, Hidroelectrica își propune achiziția și realizarea de capacități noi de producție din alte surse regenerabile (eolian, solar, biomasă) în valoare de 300 milioane de euro”, preciza, în septembrie 2015, condu­cerea companiei.

 

Aducțiunea Surduc-Nehoiașu conduce apa din acumularea Surduc la centrala hidroelectrică Nehoiașu și are lungimea de aproximativ 16,6 km, un debit instalat de 40 mc/s și un diametru interior de 4 metri. Din punct de vedere constructiv, galeria este de formă circulară la interior și este protejată pe toată lungimea cu o cămășuială din beton de 30-35 cm grosime. În cadrul Amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu este pusă în funcțiune, din anul 1988, Centrala Hidroelectrică Nehoiașu I, având instalate două hidroagregate cu o putere totală instalată de 42 MW și o producție medie de energie evaluată la 120,6 GWh/an.

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker