Economic

Hidrocentrale noi pe râul Buzău

În condițiile în care contextul internațional ne obligă să obținem cât mai curând independența energetică, cel mai mare producător de energie electrică din România, Hidroelectrica, a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) un anunț pentru un studiu de fezabilitate care vizează hidrocentrale noi pe râul Buzău. „Amenajarea hidroenergetică (AHE) a râului Buzău pe segmentul Nehoiașu-Buzău” este numele proiectului pentru care Hidroelectrica vrea respectivul studiu.

Investiția ar urma să se realizeze în județul nostru, de-a lungul cursului râului cu același nume, pe sectorul Nehoiașu-municipiul Buzău. „Investiția se va realiza în județul Buzău, de-a lungul cursului râului Buzău, pe sectorul Nehoiașu-municipiul Buzău, având o lungime de circa 70 km, între cotele 284,59 mdM (canal fugă CHE Negoiașu) și 67 mdM municipiul Buzău, rezultând o cădere brută totală de 317,5 m. Principala cale de acces în zonă este reprezentată de Drumul Național 10, aflat la mică distanță, pe partea dreaptă a râului Buzău)”, arată Hidroelectrica.

În prezent, amenajarea hidro­energetică a râului Buzău cuprinde cinci centrale: Nehoiașu I, finalizată în 1988 (2x21MW), Nehoiașu II, în construcție (55 MW), Cândești, pusă în funcțiune în 1990, (11 MW), Vernești, pusă în funcțiune în 1990 (11,8 MW) și Simileasca, terminată în 1990 (11,7 MW).

Hidroelectrica mai arată că sectorul propus spre studiu traversează aria naturală prote­jată pentru situl cu denumirea „ROSCIO103 – Lunca Buzăului”, potrivit economica.net.

Hidroelectrica este cel mai mare, ieftin și profitabil producător de energie electrică din România, cu o producție anuală de circa 17 TWh de energie electrică. În prezent, compania operează un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea. Pentru acest an, compania și-a bugetat venituri totale de circa 7,4 miliarde de lei, la un profit de circa 3 miliarde.

Se pun în funcțiune și hidrocentrale abandonate

Până când noile hidrocentrale vor fi construite, în contextul obținerii independenței energetice a țării, a fost adoptată o inițiativă care prevede punerea în funcțiune a unor hidrocentrale abandonate din România. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, este de părere că „ne-am sabotat singuri”, făcând referire la șantierele blocate din cauză că se află în arii protejate. Restul proiectelor din țară avansează prea încet, deoarece constructorii au probleme financiare și logistice. În strategia de investiții a Hidroelectrica sunt cinci obiective care ar trebui finalizate până la sfârșitul anului viitor, pentru că toate lucrările sunt realizate în proporție de peste 80 la sută.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat că este necesară obținerea independenței energetice a României, printr-o serie de investiții în proiectele începute și abandonate, cum sunt cele privitoare la hidrocentrale. „Trebuie să repornim motoarele economiei românești prin creșterea producției de energie și, pentru aceasta, vă propun să luăm în calcul dezvoltarea, eficientizarea și operaționalizarea unor proiecte care au fost începute în anii 2000 și care acum sunt sistate. Soluțiile trebuie să fie pe termen lung și să vizeze investițiile, astfel încât să putem genera acea energie verde de care economia românească are nevoie”.

În acest sens, Partidul Social Democrat a inițiat proiectul legislativ pentru punerea în funcțiune a hidrocentralelor Răstolnița (jud. Mureș), Bumbești și Dumitra (Valea Jiului), care a și fost adoptat de ambele camere ale Parlamentului. Măsura va fi una benefică pentru sute de mii de familii din țară, deoarece energia electrică produsă de aceste hidrocentrale este cea mai ieftină.

Hidrocentrala Răstolnița a fost începută în 1989 și abandonată, mai apoi, după ce s-au investit 200 de milioane de euro și s-a realizat 92 la sută din lucrarea care poate produce peste 9,000 MWH/lună. Și hidrocentralele de pe Valea Jiului au avut o soartă similară, fiind abandonate aproape de finalizare. Cea de la Bumbești, începută în 2004, a fost realizată în proporție de 90 la sută, iar cea de la Dumitra, în proporție de 98 la sută, investițiile ajungând până în prezent la 155 milioane euro. Ambele hidrocentrale au potențialul de a aduce în sistem peste 2.1000 de MWH/ lună.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker