Sănătate

Hernia de disc: Cauze, simptome, tratament

Hernia de disc se referă la deplasarea sau deteriorarea unui disc intervertebral, aceasta reprezentând una dintre cele mai des întâlnite cauze de dureri la nivelul gâtului, spatelui și a membrelor inferioare.

Discurile intervertebrale sunt formate dintr-un nucleu pulpos sau gelatinos și un exterior mai dur numit annulus, acestea făcând parte din structura coloanei vertebrale și având rol de amortizor între vertebre.

Atunci când unul dintre aceste discuri este deplasat sau deteriorat, vertebrele pot intra în contact direct una cu cealaltă și atât ele cât și discul deplasat pot pune presiune pe nervii din jur, provocând astfel durere severă și limitare a abilității de mișcare.

În funcție de fiecare caz în parte, simptomele pot fi ușoare, hernia de disc putând fi tratată și de acasă sau severe, acestea din urmă putând necesita intervenție chirurgicală.

În continuarea acestui articol vom discuta despre cauzele, simptomele și tratamentul herniei de disc, pentru ca tu să fii cât mai bine informat cu privire la sănătatea ta și la opțiunile de tratament pe care le ai la dispoziție.

Cauze ale herniei de disc

Cauza cea mai frecventă a acestei afecțiuni o reprezintă uzura în timp a discurilor, acestea degradându-se odată cu trecerea timpului, devenind astfel mai rigide și mai predispuse la rupturi.

Anumite mișcări și ridicarea obiectelor grele pot duce și ele la apariția herniei de disc datorită presiunii puse pe zona lombară și a posturii incorecte de ridicare a greutății și de rotire a corpului.

Din acest motiv, persoanele care au un loc de muncă solicitant din punct de vedere fizic pot prezenta un risc mai mare de deplasare a unui disc intervertebral.

Alți factori de risc care pot duce la apariția herniei de disc pot include obezitatea, asta datorită greutății care trebuie suportate de către discurile intervertebrale și stilul de viață sedentar care poate duce la slăbirea muschilor și astfel la susținerea lombară.

Simptome ale herniei de disc

Simptomele acestei afecțiuni depind de zona în care hernia de disc a apărut, acestea agravându-se de obicei în timpul mișcărilor și ameliorându-se în timpul repausului.

Simptome ale herniei de disc lombare

De cele mai multe ori o hernie de acest tip poate cauza durere de nerv sciatic, durere care poate fi simțită în fesa și în picior, uneori chiar și în talpă. Alte simptome ale herniei de disc lombare pot include:

  • Durere de spate;
  • Furnicături sau stare de amorțeală la nivelul picioarelor sau tălpilor;
  • Slăbirea forței musculare.

Simptome ale herniei de disc cervicale

De obicei această hernie se poate manifesta prin:

  • Durere situată între omoplați;
  • Durere care circulă de la nivelul umărului la nivelul brațului, uneori chiar și până la palmă sau degete;
  • Furnicături și stare de amorțeală a brațelor;
  • Durere la nivelul gâtului, aceasta agravându-se odată cu realizarea mișcărilor de întoarcere sau aplecare a capului.

Tratamentul herniei de disc

Tratamentul pentru hernia de disc poate varia de la exerciții și medicamente la intervenții chirurgicale și tehnici minim invazive cum ar fi nucleoplastia, un tratament modern al herniei de disc disponibil în cadrul spitalului Angiolife.

De cele mai multe ori tratamentul depinde de nivelul de disconfort prezentat, majoritatea persoanelor putând ameliora durerea doar prin programe specifice de exerciții și întinderi, acestea fiind recomandate de regulă de către un fizioterapeut sau alți specialiști.

Folosirea medicamentelor analgezice și evitarea activităților intense cum ar fi ridicarea obiectelor grele pot ajuta și ele la tratarea herniei de disc. Trebuie menționat însă, că repausul îndelungat și evitarea activităților fizice în totalitate poate duce la scăderea forței musculare, motiv pentru care trebuie efectuate totuși anumite exerciții ușoare, cum ar fi mersul pe jos.

Dacă simptomele nu s-au ameliorat după o perioadă de 6 săptămâni sau dacă hernia de disc afectează funcția musculară, medicul specialist poate recomanda tratament chirurgical sau minim invaziv pentru a înlătura porțiunea proeminentă a discului intervertebral, reducând astfel presiunea pusă pe nervii din jur.

 

Articole similare