Sănătate

Hemoleucograma: ce este și când este recomandată efectuarea sa

Analizele de sânge sunt efectuate adesea ca parte a unui control medical de rutină, dar și atunci când se suspectează existența unei afecțiuni. Una dintre aceste analize de sânge este hemoleucograma, iar în rândurile de mai jos vei afla ce se evaluează prin această analiză și care sunt posibilele indicații pentru efectuarea sa.

Ce este hemoleucograma

Hemoleucograma este o analiză ce măsoară mai mulți parametri importanți ai sângelui, printre care și: globulele roșii (transportă oxigenul din plămâni către restul corpului), globulele albe (luptă împotriva infecțiilor și a altor boli), trombocitele (celule implicate în coagularea sângelui), hemoglobina (o proteină esențială care se găsește în globulele roșii și care permite transportul oxigenului de la nivelul plămânilor în restul corpului), hematocritul (procentul de globule roșii din sânge) și volumul eritrocitar mediu (dimensiunea medie a globulelor roșii din sânge). 

Este o analiză foarte importantă, cu ajutorul căreia pot fi detectate diverse afecțiuni, de la infecții sau anemie până la boli autoimune sau cancere de sânge. De exemplu, nivelurile anormale de celule roșii, hemoglobină sau hematocrit pot indica prezența anemiei, a unei boli cardiovasculare ori un deficit de fier. Un număr scăzut de globule albe poate fi asociat cu o tulburare autoimună sau cu cancer, în timp ce un număr mai ridicat poate reprezenta un semn al existenței unei infecții ori al unei reacții la medicamente.

În același timp, este important de menționat faptul că nivelurile anormale al parametrilor menționați mai sus nu indică neapărat existența unei afecțiuni pentru tratarea căreia trebuie să se intervină. Există numeroși factori ce pot afecta rezultatele hemoleucogramei, inclusiv dieta, nivelul de activitate fizică, tratamentul medicamentos urmat, menstruația sau aportul inadecvat de lichide.[1] Este și motivul pentru care trebuie să te adresezi întotdeauna unui specialist pentru interpretarea rezultatelor unor analize sau investigații, indiferent de tipul lor.

Când este indicată efectuarea unei hemoleucograme

Situațiile în care poate fi indicată efectuarea unei hemoleucograme sunt multiple. Ți s-ar putea recomanda să faci o hemoleucogramă completă ca parte a unui control de rutină, cu simplul scop de a se evalua starea ta generală de sănătate.  Efectuarea sa mai poate fi indicată și ca parte a procesului de diagnosticare sau monitorizare a unei boli sau atunci când se dorește excluderea unui anumit diagnostic. De asemenea, dacă urmezi un tratament, hemoleucograma îi permite medicului să evalueze efectul său, atât din punct de vedere al eficacității acestuia, cât și din punct de vedere al toxicității sale.

Dacă ne referim strict la simptomele a căror prezență indică necesitatea efectuării hemoleucogramei, eventual alături de alte analize și investigații, lista acestora include: prezența vânătăilor sau a sângerărilor, oboseala, amețelile, starea de slăbiciune, febra, greața și vărsăturile, inflamația, durerile articulare și probleme cu ritmul cardiac ori tensiunea arterială.[2]

Hemoleucograma este un instrument util, la care medicii apelează în diverse situații și care le oferă acestora informații ce îi ajută să depisteze, să monitorizeze sau să excludă diferite afecțiuni ori să stabilească dacă un tratament are efectul scontat. O singură mostră de sânge, înainte de recoltarea căreia nu este nevoie de o pregătire specială, poate ajuta la depistarea a sute de tulburări, afecțiuni și infecții, de multe ori chiar și în lipsa vreunui simptom vizibil. Acest lucru nu înseamnă însă că stabilirea diagnosticului se poate face strict pe baza rezultatelor hemoleucogramei. Contează și istoricul tău medical, simptomele pe care le prezinți și mulți alți factori. De asemenea, este posibil să fie necesare și alte analize și teste.[1][2] Medicul tău îți poate explica în detaliu ce însemnă rezultatele hemoleucogramei, ce concluzii se pot trage pe baza acestora, dacă este sau nu cazul să faci și alte analize și ce alți pași trebuie urmați în viitor.  

Bibliografie:

  1. „Complete Blood Count (CBC)”, medlineplus.gov, 2022, medlineplus.gov/lab-tests/complete-blood-count-cbc/. Accessed 22 May 2023.
  2. „Complete Blood Count: Normal Ranges & Test Details”, Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/4053-complete-blood-count. Accessed 22 May 2023.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker