Educație

Hasdeiana Andreea Lupșan, câștigătoare a concursului regional „Recuperarea clasicilor”

Marți, 13 aprilie, a avut loc, online, simpozionul regional „Recuperarea clasicilor”, organizat de Colegiul Național „B.P. Hasdeu” și coordonat de prof. Gabriela Matiu, în colaborare cu colegele sale Iulia Lazăr, Daniela Enache, Gabriela Șerbu și Alina Dinu. Este un demers educațional ­des­pre care putem spune că a intrat în tradiția prestigiosului liceu buzoian, pentru că a ajuns anul acesta la ediția cu numărul cinci. De asemenea, mai putem spune că este și foarte ­va­loros, întrucât are drept obiectiv redescoperirea ­operei literare a unor autori români „uitați” pe nedrept.

„<Recuperarea clasicilor> este un simpozion regional adresat elevilor, care a avut ca punct de plecare dorința unui grup de profesori de limba și li­teratura română de la Cole­giul Național <B. P. Hasdeu> de a deschide interesul elevilor pentru opera literară a scriitorilor români care nu sunt incluși în programele școlare, autori care au însă o contribuție semnificativă la evoluția literaturii române. Anul acesta, autorul ales a fost Victor Ion Popa, alăturându-se galeriei de clasici <recuperați> prin lectură, studiu și analiză la edițiile anterioare: B. P. Hasdeu, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Cezar Petrescu și Eugen Barbu”, spune prof. Gabriela Matiu.

Competiția din acest an, la care au participat cu lucrări elevi din județele Buzău, Brașov, Galați, Vâlcea, Constanța și municipiul București, a fost câștigată de hasdeiana Andreea Lupșan, de la clasa a XI-a. Nu este prima participare a sa, dar este cea mai valoroasă de până acum. Despre experiența de anul acesta, Andreea a declarat: „Simpozionul <Recuperarea clasicilor> a fost o modalitate de a mă înțelege mai bine pe mine însămi și de a-l descoperi pe Victor Ion Popa, om de teatru și literat polivalent. Bucuria de a putea parti­cipa a devenit și mai mare atunci când am împărtășit experiența de lectură și cu alți cititori, cel puțin la fel de pasionați ca mine. Așa cum spunea și criticul Eugen Lovinescu, în portretul pe care i-l face lui Victor Ion Popa, în <Memorii>, cu adevărat izbitor este calificativul de <om al Renaș­terii>, lucru pe care l-am înțeles și mai bine făcând cunoștință cu una dintre operele sale de valoare – <Mușcata din fereastră>. Ar fi o mare onoare pentru mine să mă pot implica și anul viitor, mai ales că în toată această perioadă am simțit sprijinul doamnei profesoare Gabriela Matiu, căreia țin să îi mulțumesc cu acest prilej”.

Povestea simpozionului pornește de la B.P. Hasdeu

Prima ediție a simpozio­nului a fost dedicată lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, scriitor și filolog român, academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric și om politic, una dintre cele mai mari personalități ale culturii române din toate timpurile, ce patronează Cole­giul buzoian.

„Povestea simpozionului a început în 2017, când a avut loc prima ediție, care s-a desfășurat în cadrul amplelor manifestări dedicate împlinirii a 150 de ani de existență a școlii noastre. De aceea, scriitorul ales atunci pentru a des­chide seria clasicilor a fost chiar Bogdan Petriceicu Hasdeu. Numele acesta este cunoscut de orice elev, dar, din păcate, extrem de puțin știu că Hasdeu a scris piese de teatru, proză, poezie… O explicație este dată de lipsa acestui autor din manuale. Și tocmai aceasta a fost ideea de la care a pornit proiectul, de a oferi elevilor un cadru în care să ia contact cu o li­te­ratură valoroasă despre care nu se învață la școală. Tema generală căreia i se subscriu lucrările simpozionului este <Impresii la prima întâlnire cu…>. Și, într-adevăr, majoritatea covârșitoare a elevilor pe care am reușit să îi atragem în proiectul nostru afirmă că acest simpozion le-a ofe­rit ocazia de a afla de existența acestor scriitori, de a le citi pentru prima dată ­operele, de a afla lucruri captivante despre biografia lor”, spune profesorul de limba română Gabriela Matiu.

Demersul educațional promovat de cadrele didactice ale Catedrei de Limba Română a Colegiului ,,B. P. Hasdeu” nu este unul simplu, având în vedere că este vorba des­pre redescoperirea unor autori români care nu se regăsesc în manualele școlare. Cu toate acestea, interesul profesorilor este să le ofere elevilor posibilitatea să parcurgă cărți care, chiar dacă sunt catalogate ca „nemaifiind  chiar la modă”, ai căror autori  au căzut în uitare, reprezintă o valorificare a timpului lor și nu o pierdere. Cu toții au nevoie de literatură astăzi. Trebuie însă avut în vedere ce fel de literatură consumă. Intenția profesorilor care au organizat acest simpozion îi ajută pe elevi să-și valorifice timpul, nu să și-l piardă cu niște cărți de duzină, întrucât  asistăm, în ultima vreme, la o  revărsare de literatură fără valoare în spațiul public.

„Nu a fost ușor să demarăm acest proiect și nu este ușor nici să îl facem să continue: un interes tot mai diminuat pentru lectura clasică, o apatie care s-a instalat în contextul ultimului an… Însă entuziasmul pe care îl transmit participanții le acest simpozion, ediție de ediție este dătător de optimism. Așadar, la anul vom încerca <recuperarea> altui mare <necunoscut>: D. R. Popescu? Anton Holban? Max Blecher?…”, mai spune  Gabriela Matiu.

Un concurs la care toată lumea câștigă

Fiecare elev în sine a fost câștigat prin participarea la acest simpozion și toți au avut o contribuție frumoasă în a aprecia opera valoroasă a prozatorului și dramaturgului Victor Ion Popa. Elevii au reușit să surprindă  foarte bine în lucrările lor substanța romanelor „Velerim și Veler Doamne”, ,,Floare de oțel”, a pieselor „Ciuta”, „Mușcata din fereastră” sau a capodo­perei „Tache, Ianke și Cadîr”.

Despre atmosfera în care ai decurs simpozionul și concursul, o altă elevă a C.N. „B.P. Hasdeu”, Andreea Marin, povestește: „Simpozionul <Recupe­rarea clasicilor> a fost primul simpozion la care am participat până acum și, mai mult decât sigur, voi participa și la următoarele! Mi-a plăcut foarte mult, a fost o experiență interesantă, am descoperit noi orizonturi. Deși ne aflăm în această perioadă dificilă, în mediul on-line, festivitatea a avut o desfășurare armonioasă, totul a decurs ca la carte! Mi-a făcut plăcere să fiu alături de elevi și din alte județe, am simțit parcă o <colaborare> între noi pentru a desluși  operele lui Victor Ion Popa. Sunt nerăbdătoare să aflu ce scriitor va fi ales pentru anul viitor. Sunt sigură că, fiind al doilea an în care particip la un simpozion, mă voi descurca mai bine decât anul acesta”.

Simpozionul care clădește caractere pentru viață

Un câștig al acestui simpozion a fost, pentru elevi, și faptul că li s-a oferit posibilitatea să înțeleagă că literatura română este cu mult mai mult decât ceea ce se studiază în școală și că nu trebuie să-și limiteze niciodată lectura. Li s-a oferit ocazia să descopere lectura din perspectiva propriei lor personalități. De asemenea, au avut șansa să vină în contact cu operele unor scriitori precum Victor Ion Popa, care arată că, deși li­teratura noastră este tânără, este una valoroasă. Pe lângă aceste aspecte de ordin literar, în contextul actual, simpozionul are și alte învățăminte ce țin de formarea unor caractere. Prin promovarea operelor literare ale unor scriitori români care, dintr-un motiv sau altul nu mai apar în manuale, cu toate că au opere valoroase, incontestabile, se transmite că valorile nu trebuie judecate în funcție de tendințele de moment.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker