sâmbătă, 15 august 2020

Guvernul a aprobat astăzi înființarea Băncii de gene de la Buzău

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, înființarea la Buzău a Băncii Naționale de Gene pentru Legumicultură, Floricultură, Plante aromatice și medicinale.

Proiectul privind această bancă datează din anul 2017 și va consta în înființarea la Buzău, printr-o investiție de 6 milioane de euro, a unui centru în care să stocheze toate soiurile de legume, plante medicinale şi aromatice, atât din ţară, cât şi din străinătate. Noua unitate va funcţiona sub coordonarea specialiştilor de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. În momentul de faţă în România exista o singură bancă de gene, la Suceava.

„Am creat cadrul juridic ca să putem să le acordăm sume importante de la bugetul statului pentru teme de cercetare majore. Avem în vedere ca la Buzău, cu fonduri europene şi cu contribuţia guvernamentală, să realizăm banca de gene pentru legumicultură, pentru floricultură, pentru plante medicinale şi aromatice”, afirma ministrul Agriculturii, Petre Daea, în timpul unei vizite la Buzău în toamna anului 2017.

În prezent, la Staţiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău sunt depozitate peste 10.000 de soiuri de legume şi plante medicinale. Dintre acestea, 3.000 sunt ardei şi roşii care au dispărut din pieţe. Cercetătorii buzoieni au recuperat seminţele şi pot fi plantate din nou, însă au nevoie de condiţii speciale de creştere dar mai ales de o bancă de gene. „Nu avem un program naţional de conservare a resurselor genetice naţionale, de aceea s-au pierdut foarte multe soiuri, foarte multe creaţii româneşti au dispărut sau o parte din acestea au ajuns să fie gestionată de alte bănci de gene din lume”, spunea Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău.

Noua unitate va funcţiona sub coordonarea specialiştilor de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, ai cărei cercetători au deja rezultate deosebite şi în aclimatizarea unor specii de plante exotice, folosite în industria farmaceutică.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!