Actualitate

Gura Siriului, candidat la distincția „Best Tourism Villages“

Ziua Mondială a Turismului a fost dedicată în acest an destinațiilor rurale din țara noastră care au candidat la titlul „Best Tourism Village”, acordat de Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO), și care, datorită autenticității lor și exemplelor de bună practică pe care le oferă, fac parte din „Ruta satelor tradiționale turistice din România”, dezvoltată de Ministerul Economiei Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).  Una dintre aceste destinații este Gura Siriului din județul Buzău.

De la prima ediție, care a avut loc în anul 1980, UNWTO a dorit ca Ziua mondială a turismului să fie sărbătorită prin organizarea diferitelor evenimente care să atragă atenţia opiniei publice asupra importanţei de ordin social, cultural, politic şi economic a turismului.

De aceea, tema Zilei mondiale a turismului din acest an este „Turismul şi investiţiile verzi”. Tema de interes stabilită în acest an de Organizaţia Mondială a Turismului evidenţiază necesitatea mai multor investiţii, care să fie cât mai bine direcţionate către obiectivele de „Dezvoltare durabilă”, foaia de parcurs a ONU pentru o lume mai bună până în 2030. Oficialii ONU şi ai Organizaţiei Mondiale a Turismului mai spun că a venit vremea pentru soluţii inovatoare în turism, nu doar pentru investiţii tradiţionale, care promovează şi susţin creşterea economică şi productivitatea.

În acest context, în ediția 2023, România participă cu  cinci propuneri la competiția „Best Tourism Villages”, UNWTO acceptând, astfel, un număr mai mare de candidaturi decât în anul precedent în cadrul etapei mondiale. Satele selectate, în urma verificării aplicațiilor de către comisia MEAT de anul acesta sunt: Polovragi (jud. Gorj), Gura Siriului (jud. Buzău), dar și Biertan, Ciocănești și Eibenthal, care, de altfel, s-au înscris și în cadrul ediției precedente. Rezultatele vor fi transmise în această toamnă.

Reamintim că anul trecut, în cadrul selecției naționale, s-au înscris șase sate: Rășinari, Biertan și Râu Sadului (jud. Sibiu), Ciocănești (jud. Suceava), Costești (jud. Vâlcea) și Eibenthal (jud. Mehedinți). Conform regulamentului UNWTO, doar trei dintre acestea se puteau califica atunci pentru următoarea etapă a competiției organizată la nivel mondial. În urma evaluării de către comisia MEAT a candidaturilor, cele mai mari punctaje au fost obținute de Rășinari, Biertan și Ciocănești. Marele câștigător al României, desemnat de juriul internațional, a fost Rășinari, care astăzi se poate mândri cu distincția „Best Tourism Village”.

„Ruta satelor tradiționale turistice din România”, dezvoltată pe plan național, din care fac parte cele opt localități amintite mai sus, dar și alte sate care dispun de patrimoniu cultural și natural, își propune să contribuie la promovarea și la informarea agențiilor de turism despre posibilitatea realizării unor noi produse turistice. Precizăm că ruta este, în continuare, deschisă și altor destinații rurale.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului, MEAT își reafirmă angajamentul de a promova acele destinații care dovedesc că practică un turism durabil și de calitate, în special din zonele rurale, pentru a încuraja participarea comunitară pe scară largă la activitățile culturale și de conștientizare a moștenirii identitare.

Ziua mondială a turismului este marcată, în fiecare an la 27 septembrie, de către 159 de ţări, şase membri asociaţi, doi observatori şi peste 500 de membri afiliaţi, componente ale Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO) – agenţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), potrivit site-ului www.unwto.org.˝

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker