Administrație

Grevistă de la Poșta Buzău: „Cămaşa spărgătorului de grevă era mai scumpă decât un salariu de poştaş!”

Factorii poştali buzoieni şi-au reluat activitatea miercuri, după ce le-a parvenit informaţia că, urmare negocierilor, contractul colectiv de muncă fusese înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti. Sindicaliştii, reprezentaţi de la Buzău de liderul Ion Bogdan, au ajuns la o înţelegere cu conducerea companiei, iar în jurul orei 9.00, activitatea a fost reluată. Ion Bogdan a transmis că creşterile salariale convenite nu sunt tocmai la nivelul aşteptărilor, însă „e mai bine decât nimic!”. În medie, în următoarele luni, angajații poştali vor primi 350-400 de lei în plus la salariu. De asemenea, ei speră ca subiectul „tichetele de masă” să fie abordat separat, în sensul în care valoarea acestora să nu fie calculată în contul salariului, ci în plus.

Pentru zilele următoare, poştaşii şi-au asumat un efort suplimentar pentru acoperirea întârzierilor la plata pensiilor, intervalul pentru distribuirea acestora fiind 1-15 aprilie. La Buzău, în intervalul respectiv, puţin peste 71.000 de pensionari trebuie să-şi primească drepturile, aduse de poştaşi la uşă.

Canalele media de la Buzău şi de la nivel naţional au relatat despre intenţia conducerii Companiei de Poştă de a anihila acţiunea sindicală, folosind, acolo unde mişcările greviste fuseseră organizate, echipe de „spărgători de grevă”, care s-au deplasat în teritoriu de la Bucureşti. „Suntem total blocaţi, iar acum constat că la oficii poştale au ajuns spărgători de grevă de la companie care au chemat Poliţia că oficiul este închis. Aşteptăm o armată din ţară adunaţi să facă poştă la Buzău. Trimit maşini cu oameni să încerce să ne preseze să ne ia atribuţiile şi să facă altcineva poşta în Buzău”, declara în timpul evenimentelor  liderul Sindicatului Lucrătorilor Poştali – Filiala Buzău, Ion Bogdan.

Echipa trimisă la Buzău a avut un lider cu manifestări impulsive, care, după spusele lucrătorilor poştali, se arăta dispus la violenţe. Prezentăm mai jos mărturia unei lucrătoare în Poşta de la Buzău, care descrie manifestarea şefului spărgătorilor de grevă, până la venirea poliţiştilor şi jandarmilor: „Şi-a aruncat sacoul, şi şi-a ridicat mânecile la cămaşă, parcă se pregătea de bătaie! Atunci şi-a rupt unul dintre nasturi…eu i-am dat cu piciorul, să nu-l mai găsească…Avea o cămaşă mai scumpă decât salariul meu de poştaş!”.

În timpul manifestărilor din teritoriu, negocierile cu conducerea au continuat, iar în urma declaraţiei premierului Marcel Ciolacu – „Dacă, Doamne fereşte, pensiile nu ajung la cei în drept, directorul va pleca!” –, spre dimineaţă s-a convenit pentru adăugarea la salariu, în două tranşe, a sumei de 350-400 de lei.

Ce spune Compania Națională „Poșta Română”

Compania Națională „Poșta Română” anunță că, în urma negocierilor de marți, angajații companiei vor beneficia de o majorare salarială în două etape: creșterea salariului minim la 3.700 lei brut, începând cu 1 iulie 2024 și o majorare a veniturilor în cuantum de 420 lei brut (salariu de bază + spor de loialitate), în medie, începând cu 1 septembrie 2024.

„În ceea ce privește greva generală declanșată de Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România în data de 01 aprilie 2024, Compania Națională <Poșta Română> face următoarele precizări:

  • numărul maxim al salariaților aflați în grevă a reprezentat 20 la sută din salariații Companiei;
  • persoanele aflate în grevă nu vor primi salariul aferent zilelor în care s-au aflat în grevă, potrivit art. 160, alin. (1) din Legea nr. 367/2022 a dialogului social;
  • aproximativ 70 la sută din drepturile sociale (pensii) care erau programate pentru livrare în data de 01 aprilie 2024 au fost distribuite către beneficiari, în condițiile în care, în prima parte a zilei, în unele unități, activitatea a fost îngreunată de refuzul angajaților aflați în grevă de a preda gestiunea personalului delegat să distribuie drepturile sociale sau angajaților care nu au aderat la greva general;
  • activitatea Poștei Române s-a desfășurat în condiții normale, de la primele ore ale dimineții, în majoritatea covârșitoare a județelor țării, inclusiv în cea mai mare structură a companiei – Oficiul Poștă Curierat București, la fel ca în celelalte hub-uri regionale. În unitățile unde activitatea a fost afectată de conflictul colectiv de muncă a fost suplimentat personalul cu angajați din alte unități care nu au participat la grevă;
  • distribuirea drepturilor sociale (pensii) a început pe 01 aprilie, conform calendarului obișnuit și se va încheia până la 15 aprilie, în termenul asumat cu Ministerul Muncii.

Menționăm că nu au existat incidente care să escaladeze situația generată de greva generală. Ca măsură preventivă, conducerea Companiei Naționale <Poșta Română>  a solicitat prezența reprezentanților Poliției Române și a Jandarmeriei acolo unde salariații care au vrut să muncească au fost împiedicați de greviști să facă acest lucru”, se arată într-un comunicat al Companiei Naționale „Poșta Română”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker