Actualitate

Grevă în Educație. Negocieri de week-end pentru evitarea conflictului?

Liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat că se oferă să discute, pe parcursul acestui week-end, cu liderii de sindicat din învățământ: „Sunt dispus să discut, în orice moment, pe parcursul acestui week-end, cu liderii de sindicat din învățământ și să facem împreună toate eforturile necesare pentru a evita greva generală”, a scris pe Facebook Marcel Ciolacu.

El spune că a vorbit și cu premierul Nicolae Ciucă pe această temă: „Am garanția că (Nicolae Ciucă, n.r.) are o disponibilitate similară la dialog. Sper că liderii sindicali înțeleg că această grevă produce haos nu numai în activitatea școlii, ci și în viețile a milioane de familii. Credința mea sinceră este că putem fi toți capabili să punem pe primul plan responsabilitatea și luciditatea. Există cu siguranță soluții la care putem ajunge cu calm și rațiune, în timp ce copii își văd liniștiți de școală. Cred că asta așteaptă românii și de la liderii politici, și de la cei sindicali”, încheie Ciolacu.

Sindicaliștii transmit că vor onora orice invitație la negocieri

Sindicaliștii din Educație transmit că vor onora orice invitație la negocieri venită din partea Guvernului României, însă spun că de fiecare dată discuțiile nu au avut rezultatul așteptat și de cele mai multe ori, li s-au făcut doar promisiuni, care nu au onorate.

„Din anul 2021, am tras foarte multe semnale de alarmă, am trimis zeci de scrisori și comunicate, am organizat mai multe acțiuni de protest, însă, de fiecare dată, discuțiile nu au avut rezultatul așteptat de membrii de sindicat. De cele mai multe ori, ni s-au făcut doar promisiuni, care nu au fost onorate”, spun reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, ai Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și ai Federației Națională Sindicală „Alma Mater”. Mai mult, aceștia spun că ei au făcut tot posibilul ca să nu se ajungă la acest protest extrem, greva generală, care va fi declanșată luni, 22 mai. „În continuare suntem deschiși la negocieri, indiferent de ziua și ora la care suntem invitați”, mai spun sindicaliștii.

Ministerul încearcă să evite declanșarea grevei generale

Ministerul Educației a transmis, vineri seara, că ia toate măsurile prevăzute de cadrul legal, ce intră în domeniul său de competență, pentru a evita declanșarea grevei generale începând cu 22 mai 2023.

Ministerul Educației mai arată că este preocupat și întreprinde demersurile necesare pentru protejarea dreptului la educație al elevilor: „Am avut astăzi (vineri, n.r.) o videoconferință cu inspectoratele școlare județene, în cadrul căreia le-am prezentat cadrul general al dialogului social și le-am transmis să monitorizeze constant modul în care se derulează activitatea educațională la nivelul județelor, comunicând permanent cu toți actorii implicați în procesul educațional. În acest demers, contăm și pe responsabilitatea directorilor fiecărei unități de învățământ. Unitățile de învățământ trebuie să le comunice permanent părinților informațiile necesare privind derularea activităților didactice, eventualele reorganizări de program sau modificări în capacitatea de supraveghere a elevilor pe durata prezenței în spațiul școlii. Facem toate eforturile ca procesul educațional să continue, iar elevii să fie în siguranță în unitățile de învățământ”, transmite Ministerul Educației.

Ministerul mai transmite că va continua dialogul constant și deschis cu reprezentanții federațiilor sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, pentru a găsi cele mai bune soluții în baza Legii dialogului social nr. 367/2022.

 

Articole similare