Actualitate

Greva din învățământ, faza de marșarier

Greva din învățământul buzoian a continuat și marți, precum cea din întreaga țară, cu un număr de cadre didactice redus considerabil față de cel din primele zile, de dinaintea „minivacanței” de 1 iunie și de Rusalii. Și marți, platoul din fața Prefecturii a fost plin cu reprezentanți ai profesorilor greviști, în timp ce, mult mai  puțin zgomotoși, alți profesori au preferat să revină la catedre, mulți dintre ei și datorită faptului că o socoteală simplă le arată că suma pe care nu o vor regăsi pe statele de plată aferente lunii mai reprezintă o treime din salariu.

Conform unor surse sindicale, SÎP Buzău ar fi raportat la București că marți nu au intrat la clase între 51 și 52 la sută dintre profesori și angajați din categoria personalului nedidactic. Fapt care nu l-a împiedicat pe liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar Buzău, Ion Dobre, să denatureze adevărul. Acesta a admis că există cadre didactice care și-au reluat activitatea de luni. În schimb, el a spus că nu cunoaște exact numărul celor care au renunțat la acțiunea de protest, dar a susținut că numărul greviștilor nu s-a modificat într-un mod semnificativ. Fals! Dacă în prima zi sindicatul și Inspectoratul Școlar Județean raportau un procent de peste 80 la sută personal didactic și nedidactic participant la grevă, marți numărul participanților a fost cu aproximativ 30 la sută mai mic.

Aceleași surse sindicale spun că se așteaptă ca numărul greviștilor să scadă semnificativ în zilele următoare, iar greva să se stingă de la sine. Cât ai zice „suzuchi”!

Ce s-a întâmplat în țară

De altfel, la nivelul întregii țări, peste 15.000 de angajați din învățământ au renunţat la grevă după adoptarea ordonanţei care prevede majorări salariale, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, marți, după întâlnirea cu reprezentanții sindicatelor, ai elevilor și părinților. Calendarul examenelor naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureat – rămâne deocamdată nemodificat, iar Deca a anunțat noi negocieri cu sindicatele pentru miercuri.

Procentul celor care sunt încă în grevă depăşeşte 52 la sută, dar în 1.000 de unităţi de învățământ niciun angajat nu se mai află în grevă, spune ministrul Educației: „În cursul dimineții am primit informații de la inspectoratele județene, iar ca urmare a măsurilor luate de Guvernul României, putem anunța că în acest moment, de la momentul adoptării OUG, avem circa 15.000 de persoane care au renunțat la grevă, dintre care 10.000 sunt cadre didactice (…) Avem 1.000 de școli unde greva s-a încheiat. Acesta este un gest de încredere. Vom relua discuțiile cu sindicatele mâine și putem vedea o întoarcere la clase”, a spus Deca, citată de Euronews.

Aceasta a mai precizat că sunt judeţe unde procentul celor aflaţi în grevă este foarte mic, dar şi judeţe unde 80 la sută dintre salariaţi protestează în continuare: „De exemplu, avem judeţe care au în jur de 25 la sută participare din total personal – mă refer aici la Prahova – şi avem şi judeţe în care încă participarea este destul de mare, de exemplu Hunedoara, unde este undeva la 80 la sută. Ceea ce ne bucură este trendul descendent, este clar că, încet-încet, cadrele didactice revin în clase, personalul revine în şcoli şi asta ne permite, aşa cum am discutat încă de ieri cu inspectorii şcolari, ca la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ să se poată organiza un program de recuperare, în aşa fel încât, până la finele cursurilor şi până la finele anului şcolar, să putem avea atât o recuperare din punct de vedere educaţional, cât şi oamenii să poată recupera zilele pe care nu le vor avea plătite în salariul pe luna mai, ca urmare a acţiunilor de protest”, a mai spus Deca, citată de News.ro.

Întrebată câte cadre didactice mai sunt în grevă, ministrul Educaţiei a arătat că centralizarea de marți, până la ora 10.00, arăta că 52,8 – 52,9 la sută din personalul din învățământ mai participa la grevă, iar din aceștia 59,4 la sută sunt cadre didactice.

325.000 de elevi trebuie să susțină examenele naționale

Circa 183.000 elevi de clasa a VIII-a trebuie să susțină Evaluarea Națională, iar 142.000 de elevi de clasa a XII-a trebuie să susțină Bacalaureatul, iar dacă profesorii nu se vor întoarce cât mai repede la școală, atunci va fi modificat calendarul acestor examene, prin „prelunguri și reprogramări ale probelor”, declara ministrul Educației, Ligia Deca.

Înscrierea la examenul de Bacalaureat 2023 era programată să înceapă luni, 29 mai, iar Ministerul Educației a prelungit până pe 9 iunie perioada de înscriere a candidaților la BAC, dar și încheierea situației școlare pentru elevii din anii terminali. Conform calendarului actual, în 12 iunie ar urma să înceapă prima probă din cadrul competențelor, iar prima probă scrisă este programată din 26 iunie.

Evaluarea Națională 2023 pentru elevii clasei a VIII-a ar urma să înceapă în 19 iunie, cu proba la Limba română, iar înscrierea la Evaluarea Națională era programată să înceapă de marți, 6 iunie. Ligia Deca a rugat cadrele didactice să se întoarcă în clase în această săptămână, pentru ca toţi elevii să poată susţine Evaluarea Națională și Bacalaureatul, iar anul şcolar să se poată finaliza în bune condiţii, ea precizând că simultan negocierile cu sindicaliştii pentru celelalte revendicări pot continua.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker