Economic

GreenWEEE deschide o nouă fabrică la Buzău

Compania GreenWEEE International anunță des­chiderea unei noi fabrici la Buzău, pe platforma industrială Frasinu. Construcția fabricii va fi demarată la începutul anului viitor și se preconizează că va fi pe deplin operațională în trimestrul IV al anului 2022. Aceasta ar fi cea de-a treia fabrică deschisă de către liderul de piață în reciclarea deșeurilor  electrice și electronice.

Investiția se ridică la 10 milioane de euro și va fi finanțată de către OTP Bank, în cadrul unui credit sindicalizat existent. „La finalizarea proiectului, GreenWEEE va avea peste 325 de angajați în România, iar capacitatea totală de reciclare va crește cu 30 la sută, însumând și operațiunile celorlalte două fabrici existente”, conform datelor transmise de reprezentanții companiei.

De asemenea, aceștia au mai transmis că proiectul face parte dintr-o serie de investiții strategice menite să stimuleze un model economic sustenabil, în concordanță cu aspirațiile Uniunii Europene, cu trecere către economia circulară și cu efect în combaterea schim­bărilor climatice. „Încă din 2009 ne-am angajat să deschidem calea în crearea unei economii circulare naționale puternice, prin reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, iar fracțiile rezultate să fie folosite ca materii prime secundare în diferite industrii. Această nouă fabrică evidențiază strategia grupului nostru și anume creșterea continuă a businessului prin investiții într-un viitor mai verde, prin achiziția de noi și moderne tehnologii, contribuind, totodată, la reducerea poluării și la menținerea materialelor în uz”, a declarat Marius Costache, director general GreenWEEE.

Directorul General al OTP Bank România, Gyula Fatér, a declarat că tranziția la un model de economie circulară este mai mult decât avantajoasă pentru Ro­mânia, fiind corelată cu creșterea economică, a forței de muncă, a investițiilor, toate acestea având impact pe termen lung asupra sustenabilității. „În Uniunea Europeană, economia circulară este corelată cu 300-380 miliarde de euro din PIB, în timp ce în România se discută despre o nevoie substanțială pentru a se avansa în această direcție”, a mai declarat acesta.

Din DEEE-urile colectate (echipamente frigorifice și de aer condiționat, aparate electrocasnice de mici și mari dimensiuni, unelte electrice sau echipamente informatice și de telecomunicații etc.) au fost obținute fracții de înaltă calitate, care au fost asimilate în economie drept materii prime secundare, foarte necesare în contextul actual. Deșeurile provin de la operatori economici autorizați pentru preluarea responsabilității producătorului, retaileri de electronice și electrocasnice, firme de salubritate, colectori sau prin contracte cu mari producători. „DEEE-urile nu reprezintă doar materiale valoroase, ci au în compoziție inclusiv substanțe toxice. În urma procesării în fabricile noastre, agenții poluanți sunt în­depărtați în mediu controlat, iar recuperarea materialelor din deșeuri atinge un procent de peste 98 la sută”,  explică Marius Costache.

Compania este prezentă în Buzău din 2009, și în Câmpia Turzii din 2017, iar cele două fabrici existente au o capacitate totală de tratare de 100.000 de tone/an, cu o investiție cumulată de 25 milioane euro. GreenWEEE este membră a Green Group, din care mai fac parte și Green Tech, Green Fiber, Green Lamp, Green Glass, Green Resources, Eltex și Ekolumi. Compania este singura unitate din România și una din puținele din Europa cu licența de operare WEEELABEX, pe cinci fluxuri de tratare. Standardul WEEELABEX este o recunoaștere a performanței în ceea ce privește co­lectarea, logistica și tratarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker