Actualitate

Green Tech a inițiat o analiză independentă asupra poluării de pe Negreasca și Călmățui

După amenda primită de la Apele Române

Reprezentanții Green Tech au transmis joi un punct de vedere cu privire la fenomenul albirii apei pe cursurile pârâului Negreasca și râului Călmățui. De asemenea, au anunțat că am inițiat o analiză independentă din partea unui institut abilitat cu privire la depășirea unor indicatori de calitate a apei măsurați pe cele două cursuri de apă.

Împărtășim îngrijorarea comunității cu privire la fenomenul care a dus la albirea apei pe cursurile de râu Negreasca și Călmățui. Încă de când a fost semnalat prima dată, am colaborat cu maximă transparență cu autoritățile, pentru a putea ajunge de urgență la o concluzie în legătură cu eventualele cauze, cât și pentru a stabili cu exactitate impactul nostru în zonă.

Menționăm că activitatea de reciclare pe care o desfășurăm la punctul de lucru Frasinu încă din anul 2002, care implică descărcarea în mediul acvatic a apelor uzate, s-a desfășurat conform prevederilor autorizației de gospodărire a apelor. În cazul de față, așa cum reiese din raportul Administraţiei Bazinale de Apă Buzău – Ialomiţa, nu au fost înregistrate depășiri la apa uzată epurată prelevată la evacuare din fabrica noastră. 

Ținând cont de faptul că parametrii apelor descărcate din stația de epurare a Green Tech sunt în limitele admise, dar pe cursul pârâului Negreasca și râului Călmățui s-au constatat depășiri la o parte dintre indicatorii de calitate a apei măsurați, cauzele albirii apei rămân neclare. Ca urmare, continuăm monitorizarea zilnică a fluxurilor de apă și am inițiat o analiză independentă din partea unui institut abilitat, urmând să avem informații și date despre fenomenul în cauză în perioada următoare.

Green Tech a demarat investiții majore în infrastructură de ultimă generație pentru tratarea apei în vederea recirculării integrale a apelor industriale, având ca țintă zero descărcări de ape epurate în emisari naturali. 

Colaborăm în continuare cu autoritățile și vom dispune la implementarea tuturor măsurilor pe care acestea le vor stabili în cazul de față.

Preocuparea noastră pentru mediu este evidentă și stă la baza întregii activități. Impactul Green Tech la atingerea țintelor naționale de reciclare este major, prin reciclarea anuală a 100.000 de tone de deșeuri de plastic, care altfel ar ajunge în gropile de gunoi„, se precizează într-un comunicat transmis de Anda Stancu, Head of PR & Communication al companiei Green Tech.

Amintim că, marți, în urma analizei rezultatelor de laborator și a constatărilor la teren Inspecția Bazinală a Apelor a aplicat societății în cauză o amendă de 75 000 lei pentru încălcarea prevederilor legale din domeniul gospodăririi apelor.

Au fost analizați 45 de indicatori, dintre care 31 prevăzuți în normativul privind stabilirea limitelor de încărcare cu poluanți a apelor uzate industriale și urbane la evacuarea în receptori naturali.

Rezultatele probelor de apă uzată epurată prelevate la evacuarea SC Greentech SA  nu au indicat depășiri ale indicatorilor de calitate a apei, aceștia încadrându-se în  limitele prevăzute în autorizația de gospodărire a apelor.

Din analiza probelor de apă prelevate atât din canalul în care evacuează apele uzate SC Greentech SA, cât și din canalul  de desecare prin care se varsă pârâul Negreasca în râul Călmățui, s-au constatat depășiri mari la unii dintre parametrii analizați, între care substanță organică, detergenți, amoniu, sulfati, cloruri și fosfați. În ceea ce privește parametrii analizați  pentru râul Călmățui, majoritatea parametrilor analizați prezintă valori mai mari în secțiunea din aval de locul de debușare al canalului de desecare din zona localității Albești.

Depășirea valorii indicatorilor care se referă la substanță organică  și scăderea concentrației de oxigen dizolvat este influențată de scăderea vitezei de scurgere a apei, chiar stagnarea apei pe canalul ANIF și pe pârâul Negreasca din cauza colmatarii  și scăderii debitului pârâului Negreasca urmare a  secetei din ultimii ani. Culoarea albă a apei care a putut fi observată în canalul de desecare din zona localității Albești, coroborată cu valorile indicatorilor analizați, poate fi dată de prezența compușilor de aluminiu,  substanțe albe gelatinoase, puțin solubile în apă.

Având în vedere că SC Greentech SA folosește în procesul de epurare a apelor uzate tehnologice hidroxidul de sodiu și sulfatul de aluminiu se poate presupune că valorile determinate pentru parametrii sodiu și sulfuri provin din apa uzată evacută de această unitate, prin concentrarea /acumularea acestora în urma unor evacuări repetate într-un canal ce prezintă un volum mic (aproape spre deloc) de apă proaspătă/curată și care nu asigură o curgere corespunzătoare„, se precizează într-o informare a Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița.

Articole similare

error: Continut protejat!!