Actualitate

FOTO-VIDEO/ Protest în fața Prefecturii. Ce au spus liderii Cartel Alfa și al sindicatului polițiștilor

În țara în care domnește legea și transparența, așa cum susține clasa politică aflată la conducere, sindicaliștii care protestează în stradă de mai bine de trei luni de zile spun că nu au primit răspuns la niciun memoriu pe care le-au înaintat la nivel central, la ministere ori la Prefecturi. Acest lucru i-a îndârjit și mai tare pe protestatari care sunt dispuși să continue acțiunile sindicale cât timp va fi nevoie pentru a se face auzite cerințele lor. Ba mai mult, pentru că Guvernul nu dă semne că va face ceva în privința reluării dialogului social, marile confederații sindicale au cerut sprijin colegilor europeni, ca vocea lor să se facă auzită. „Există o comunicare continuă cu forurile sindicale europene. Sperăm să ne ajute în cadrul Uniunii Europene, a forurilor decizionale. După cum se știe  se pune problema unei directive cu privire la nivelului salariului minim în toate țările membre, în sensul de a fi corelat cu salariul mediu din țara respectivă. Prin această aplicare a acestor reguli,  Puterea și angajatorii vor fi nevoiți să majoreze salariile minime, pentru că  un număr foarte mare de angajați depind de acest salariu”, a declarat Vasile Minică, liderul buzoian al Cartel Alfa. Concomitent cu acest demers, în țară calendarul protestelor va continua cu acțiuni în fața Prefecturilor, a Guvernului și a ministerelor, așa cum s-a procedat și până acum.

O acțiune sindicală din acest calendar a avut loc și la Buzău, joi, 22 aprilie, în jurul prânzului, când liderii sindicali buzoieni ai SNPPC și ai Cartel Alfa au depus un nou memoriu la Prefectura Buzău, chiar dacă acesta conține aceleași revendicări care au fost cuprinse în documentul depus în urma protestului pe care l-au organizat în luna februarie a acestui an. Ei au revenit cu un nou memoriu pentru că nu au primit răspuns, așa cum prevede legea, în decurs de 30 de zile, și pentru că, de data aceasta au reluat discuțiile cu noul prefect.

Alături de sindicaliștii buzoieni s-au aflat ca și la precedentul protest de la nivel central,  Marius Ionescu, președinte SNPPC din MAI,  și lideri din alte județe ale țării.

Din nou la Prefectură

„Pe lista de revendicări sunt aceleași lucruri. Marea problemă este deficitul de personal din Poliție. Mai este problema legată de bani, însemnând salarizare și dotare și mai ales cea privind neaplicarea Legii 153, pentru că de acolo a pornit nemulțumirea noastră.  Cei din  Parlament și cei de la Prefectură au beneficiat de ea de la început, ca  și alte categorii sociale, care au primit banii din 2022. Vor avea loc și alte acțiuni. Vor fi pichetări și proteste până când această clasă politică care ne conduce va înțelege că vrem să fim respectați și să domnească legea. Nu am primit nici un răspuns. Astăzi, ca de fiecare dată, vom depune un memoriu și vom fi primiți domnul prefect. Mi se pare o lipsă de respect și de respectare a legii că nu au răspuns acestor memorii. Trebuiau să dea un răspuns în 30 de zile și mai este un pic și se împlinesc trei luni de la ultimul protest și nu au răspuns”, a spus liderul sindical al SNPPC Buzău, Vasile Bița.

 „Salarii egale, la muncă egală!”

„Starea de spirit în societate, dar mai ales în rândul membrilor de sindicat, este de nemulțumire, pentru că salariul minim nu a crescut și foarte mulți lucrează pe salariul minim, mai ales în industrie, în activitățile productive și chiar și în servicii, spre deosebire de partea aceasta a bugetarilor, care au ceva mai mari salariile, dar și o presiune fantastică în acest moment; și lor li s-a făcut o nedreptate, pentru că la unii li s-au mărit salariul conform acelei legi unice de salarizare în anumite etape, iar acum când trebuia să beneficieze și alte sectoare, în speță învățământul, s-au înghețat termenele și legea. Din acest punct de vedere cerem respectarea legii în România.  Suntem nemulțumiți de modul în care se tratează negocierea contractelor la nivel de ramură și la nivel național; prin modificarea legislației noi nu reușim să încheiem aceste contracte de muncă colective din care cauză și salarizarea este deficitară în economie, respectarea anumitor reguli care pot fi convenite între sindicate sau reprezentanții salariaților și  angajatori. De aici rezultă o mare nedreptate și o inechitate pentru că la aceeași muncă, așa cum scrie în Constituție, și la aceleași responsabilități ar trebui să fie aceleași salarii; salarii egale la muncă egală”, a declarat liderul cartel Alfa Buzău, Vasile Minică.

Liderul buzoian Vasile Minică a vorbit și în numele pensionarilor care sunt în situația de a nu-și putea asigura traiul de pe o zi pe alta, aducând în atenție, modificările care se pregătesc în ceea ce privește pensiile, care nu înseamnă creșteri de nici un fel pe care le consideră în neconcordanță cu creșterile de preț care au survenit în ultimele luni la energie electrică și la alte utilități.

Articole similare

error: Continut protejat!!