Administrație

Grebănu: Gazele sunt la „urechea” podului, la Râmnic, se aşteaptă finanţarea

Comuna Grebănu ar putea fi încă una dintre localităţile buzoiene în care administraţia publică este pregătită să implementeze un proiect pentru aducţiunea gazelor naturale, în condiţiile în care şi de partea cealaltă, adică a structurilor finanţatoare, ar veni un semnal pozitiv. Actualul viceprimar, Vasile Iftinoiu, spune că, de altfel, documentaţia pentru „Gaze” este finalizată încă din anul 2022 şi se aşteaptă înscrierea pe listele cu proiecte eligibile la finanţare. „Gazele sunt la urechea podului, la Râmnic”, spune vicele Iftinoiu, „doar că suntem obligaţi să aşteptăm situaţia fericită în care ne vor regăsi pe una dintre listele cu finanţări eligibile!”.

Vasile Iftinoiu

La această oră, în comuna Grebănu se derulează o investiţie majoră, în parteneriat cu operatorul regional Compania de Apă Buzău, prin care se vor realiza reţele de distribuire a apei potabile, precum şi de canalizare şi tratare a apelor reziduale. „În documentaţiile tehnice sunt prevăzute 14 foraje pentru captarea apei potabile, din care, până acum, spune viceprimarul Vasile Iftinoiu, au fost executate lucrări în proporţie de aproximativ 60 la sută. De asemenea, vor fi construite două bazine, fiecare cu o capacitate de 350 de metri cubi, de unde apa potabilă va fi împinsă pe reţea către beneficiari, în fiecare sat al comunei. Vor fi amenajate reţele noi, iar acolo unde sunt, cele vechi vor fi înlocuite!, spune viceprimarul. În paralel, constructorul pregăteşte organizarea de şantier pentru demararea lucrărilor la componenta canalizare. Astfel de reţele vor fi înfiinţate în satele Plevna, Grebănu şi Homeşti, urmând ca într-un proiect viitor, pentru celelalte două sate, Livada Mare şi Livada Mică, actualul viceprimar să-şi asume întocmirea documentaţiei tehnice şi identificarea unei surse de finanţare, cel mai probabil prin programe europene. Valoarea totală a proiectului mare este de peste 28 de milioane de euro, iar la final, conform spuselor viceprimarului Vasile Iftinoiu, în comuna Grebănu vor fi înfiinţate reţele de apă şi canalizare pe o lungime de 93 de kilometri.

În derulare se află o investiţie pentru reabilitarea şi modernizarea drumului comunal 113, care face legătura între satele Plevna şi Zăplazi. Este vorba despre asfaltarea a 6,5 kilometri de drum, o finanţare ce a fost atrasă prin programul naţional „Anghel Saligny”. La capitolul „asfaltări” a fost declarat câştigător un proiect cu finanţare europeană, obţinut prin Grupul de Acţiune Locală, fiind vorba despre modernizarea a încă 1,3 kilometri de drum de interes local. „Alte două proiecte”, spune Vasile Iftinoiu, „sunt pe lista de aşteptare la Compania Naţională de Investiţii, unul în faza de licitaţie, pentru construirea unui dispensar nou, iar celălalt, pentru amenajarea unei săli de sport”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker