Actualitate

Ghinionul începătorului. În loc de catalizator auto, a furat toba de eșapament a mașinii!

A vrut să intre în afacerea momentului, însă a picat de… ,,fazan”. Un tânăr de 22 de ani din Mărăcineni, dornic de câștiguri facile, a descoperit că pe siteurile de vânzări sunt la mare căutare catalizatoarele auto, așa că s-a gândit să-și încerce norocul. A plecat în recunoaștere și a pus ochii pe mașina unui localnic din Vernești. În noaptea de 17 spre 18 februarie și-a luat cele necesare și, la adăpostul întunericului, a intrat în curtea cu pricina, iar în câteva minute a rezolvat problema. Doar că atunci când a încercat să vândă piesa a aflat că nu este catalizatorul, ci toba mașinii. Polițiștii, intrați pe fir, au returnat-o păgubitului, un bărbat de 67 de ani, iar hoțul începător s-a ales cu dosar penal.

,,La data de 1 martie a.c., polițiștii din cadrul Postului de poliție Vernești au identificat principalul bănuit în cazul unui furt de componente auto – un tânăr în vârstă de 22 ani, din Mărăcineni. Din verificări s-a stabilit faptul că, în noaptea de 17/18 februarie a.c., tânărul ar fi pătruns în curtea locuinței persoanei vătămate, un bărbat în vârstă de 67 de ani, domiciliat în Vernești, și ar fi sustras toba intermediară de la autoturism. Prejudiciul, estimat de persoana vătămată la suma de 400 de lei, a fost recuperat și predat persoanei vătămate. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, iar cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul Postului de poliție Vernești”, precizează IPJ Buzău.

De ce sunt valoroase catalizatoarele?

Astfel de furturi s-au înmulțit în ultimul timp în România. Piesa vizată de hoți, o componentă a sistemului de evacuare a gazelor de la motorul autovehiculului, e tratată cu metale rare, precum platină, rhodiu și paladiu. Platina e metalul care a stârnit cel mai mult interesul, fiind nu doar rar, ci mai ales prețios și scump. Un catalizator, componentă a sistemul de evacuare care filtrează gazele nocive, poate conține până la 7 grame de platină pură. De altfel, catalizatoarele sunt și printre cele mai scumpe componente ale sistemului de evacuare ale unei mașini, din cauza complexității și materialelor folosite.

Un catalizator cu miezul întreg se cumpără cam cu 500-700 de lei, dar poate ajunge și la 1.000 de euro, în funcție de cantitatea de metale rare, prețioase. Metalele rare extrase din catalizatoarele auto pot fi procesate în România. Este vorba despre un procedeu chimic urmat de topirea reziduurilor de metal. Primul pas este sfărâmarea miezului ceramic, după care, la fel ca la extragerea aurului, dacă vrem să scoatem tot metalul din ceramică, trebuie să apelăm la niște soluții chimice. Cei care reciclează catalizatoare vând miezul sfărâmat la aceste centre care le prelucrează și scot bani frumoși din vânzarea mai departe a metalelor rare, care sunt folosite la producerea de noi catalizatoare auto.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker