Economic

Germanii investesc în parcul eolian de la Stâlpu. Când încep lucrările

Avize tehnice de racordare (ATR) pentru proiecte noi de construire de unități de producție de energie regenerabilă eoliană și solară cu putere instalată însumată de peste 1.000 MW (1.082 MW) au fost emise luna trecută, în România, din care grosul (aproape 917 MW) în fotovoltaic și 165 MW în sectorul vântului,

Cel mai mare constă într-un parc fotovoltaic de 301 MW, gândit să fie amplasat pe terenuri din comunele Predești și Brabova din Dolj. Dezvoltatorul este controlat de antreprenorul italian din Timișoara Simone Beraudo, cu afaceri în imobiliare și în distribuția de sisteme de încălzire prin radiație. Alt acționar semnificativ este compania italiană G&G SRL.

În județul Buzău, pe un amplasament aflat în comunele Stâlpu, Ulmeni și Movila Banului, a fost acordat ATR pentru un proiect de parc eolian cu putere instalată de 165 MW. Firma titulară este în curs de a fi preluată de un joint-venture format din dezvoltatorul german Volkswind GmbH și o societate locală controlată de Cristina și Paul Singleton. Volkswind GmbH este unul dintre pionierii industriei eoliene din Germania, fiind înființat în 1993 și având în portofoliu 1.000 MW construiți, 500 MW în operare și alți 3.000 MW în dezvoltare. Din 2015, Volkswind GmbH este parte a grupului elvețian Axpo.

Primarul localității Stâlpu, Stelian Geoabă, a declarat pentru OPINIA că lucrurile au început să se miște, mai ales acum că au ieșit avizele și investitorul are speranțe că va începe cât mai repede lucrările. Reamintim că acest parc eolian a fost blocat în hârtii după ce gropile de împrumut de la Autostrada A7 s-au suprapus cu locul în care ar fi trebuit să fie amplasate eolienele.

La Stâlpu vor fi amplasate opt eoliene cu o putere de 6 MW fiecare și înalte de aproximativ 168 de metri, în Ulmeni șapte și în Movila Banului nouă, potrivit ultimelor informații obținute de OPINIA.

Cele mai multe dintre proiectele care au primit ATR în acest an au termen estimat de punere în funcțiune (PIF) la finalul anului 2026. Excepțiile sunt parcul fotovoltaic de la Sântana de Mureș, cu PIF estimat pentru sfârșitul anului viitor, parcul eolian din județul Buzău (31.12.2027) și centrala solară de la Izvoarele, Giurgiu (31.12.2028).

Numărul foarte mare de proiecte noi de construire de unități de producție de energie electrică, în special regenerabilă, în care sunt incluse și cele ale prosumatorilor, cu putere instalată însumată ce copleșește capacitatea de integrare a rețelelor de transport și distribuție, ce au nevoie de investiții masive pentru creșterea acesteia, a determinat Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să regândească modalitatea de alocare a capacității disponibile de racordare. Astfel, instituția pregătește o normă ce are ca scop stabilirea regulilor privind alocarea prin licitație a capacităților disponibile în vederea racordării locurilor de producere/de consum și de producere noi, cu puteri instalate ale instalațiilor de producere a energiei electrice mai mari sau egale cu 1 MW. În plus, pentru a frâna specula cu terenuri cu ATR-uri, ANRE are în vedere să îi oblige pe operatorii de rețea să solicite, la emiterea avizelor tehnice de racordare pentru locuri de producere/locuri de consum și de producere cu puteri aprobate pentru consum și/sau evacuare mai mari de 1 MW, constituirea de către solicitanții de garanții financiare în favoarea operatorilor de rețea, indiferent dacă soluția de racordare prevede sau nu realizarea de lucrări de întărire în rețelele electrice în amonte de punctul de racordare. În prezent, doar solicitanții care urmează să racordeze locuri de consum și/sau de producere cu puteri aprobate pentru consum și/sau evacuare mai mari de 1 MW, pentru care soluția de racordare prevede lucrări de întărire, constituie garanții financiare.

Stâlpu, investiții și în fotovoltaice

Localitatea Stâlpu a devenit un adevărat magnet al energiei verzi în ultimii ani iar investitorii nu întârzie să apară. Un parc fotovoltaic este deja în construcție pe teritoriul localității iar altele urmează să fie construite, multe dintre ele fiind în stadiul avizelor, a mai spus primarul. Diferența dintre proiectul eolian și cele fotovoltaice este că cele din urmă sunt construite pe proprietate privată, a mai adăugat primarul. Dar chiar și așa edilul spune că după ce vor fi terminate toate proiectele, localitatea Stâlpu va beneficia de 150 de hectare de fotovoltaice.

Articole similare