Administrație

Gara Buzău ar putea intra în administrarea Primăriei

Buzoienii sunt curioși să afle când va fi reabilitat pasajul de la Gară, iar viceprimarul Ionuț Apostu le răspunde, precizând că acesta nu ține de Primărie, fiind în administrarea Ministerului Transporturilor. Primăria Buzău a încercat, în trecut, trecerea pasajului în proprietatea sa, însă nu a reușit acest lucru.

„Pasajul subteran de la Gară este proprietatea CFR-ului. Am încercat să îl luăm, ne-a costat vreo 500.000 de euro, între timp a venit PSD la putere, domnul Grindeanu. În luna aprilie, mai sunt câteva zile, se va preda studiul de fezabilitate pentru finanțare pe fonduri europene a magistralei CFR 500, București-Vicșani, până la granița cu Ucraina, în care intră inclusiv Gara Buzău, cu tot subteranul. Chestia asta costă câteva milioane de euro, pentru că noi am descoperit acolo că structura de rezistență, pe vreo 34 de metri cred, putea să se prăbușească și era un pericol iminent. Noi de-asta am întrerupt lucrările. Noi l-am luat în concesiune, am dat de pe pereți totul, am băgat camere de luat vederi, am băgat iluminat acolo, ca să nu ne trezim cu vreo belea. Așteptăm, se va face pe bani europeni sută la sută”, spunea primarul Toma, la sfârșitul lunii aprilie a acestui an.

Declarația lui Constantin Toma a fost susținută, săptămâna trecută, și de către viceprimarul Apostu, care a adăugat că se așteaptă ca lucrurile să se miște destul de repede în privința proiectului, mizând și pe faptul că la conducerea regionalei CFR Galați se află inginerul buzoian Gabriel Oprea. „Cu pasajul subteran lucrurile sunt destul de clare. Este prins în proiectul european inițiat de CFR. E vorba de reabilitarea magistralei 500. Mai mult decât atât, la Regionala CFR Galați avem un buzoian la conducere. Eu cred că proiectul va fi derulat pe repede înainte și vom avea și aici un pasaj reabilitat în condiții optime”, a declarat Ionuț Apostu, pentru Campus TV.

Mai mult decât atât, viceprimarul buzoian a mai spus că există planuri la nivelul Primăriei, de preluare în administrare a Gării Buzău, care are nevoie, de asemenea, de renovări masive, fiind cunoscută deja starea clădirii. Un nou act normativ emis de către Ministerul Transporturilor permite unităților administrativ-teritoriale să preia în administrare gările din localitățile proprii, iar Primăria vrea să profite de această nouă prevedere. „Nu vreau să dau din casă, dar domnul primar ia foarte în serios ideea de a prelua Gara Buzău. A avut o discuție cu vice prim-ministrul, domnul Grindeanu, a fost emis un act normativ prin care unitățile administrativ-teritoriale ce doresc să preia în administrare gările din localitățile respective o pot face. Nu pot să vă dau amănunte la acest moment, dar ce pot să vă spun este că domnul primar a avut o primă discuție cu domnul vice prim-ministru, pentru că sunt multe lucruri de făcut acolo. Este o poartă de intrare în municipiul Buzău și este păcat să nu arate și această gară într-un anumit fel”, a mai spus Ionuț Apostu.

Articole similare