Administrație

Gălbinaşi: 220 de miliarde de lei vechi pentru canalizare în Tăbărăşti şi Bentu

În următorii doi ani, comunităţile din satele Tăbărăşti şi Bentu, componente ale comunei Gălbinaşi, vor beneficia de un nou serviciu public, respectiv de reţea locală de preluare a apelor menajere. Primarul Dumitru Dragomir anunţa cu exact o săptămână înaintea alegerilor locale din 9 iunie că UAT Gălbinaşi este beneficiară, alături de UAT Berca, a singurelor finanţări în judeţul Buzău pe acest domeniu de activitate. Primarul de Gălbinaşi făcea referire, cu siguranţă, la respectiva etapă de finanţare prin programul accesat, pentru că fluxul de documentaţii depuse la finanţator presupune o repartizare, la finanţare, etapizată, pe măsura volumului de muncă acoperit.

„Am semnat contractul de finanțare nerambursabilă pentru proiectul <Construire și Extindere Sistem de canalizare în comuna Gălbinași, județul Buzău>. Doar două U.A.T. din totalul de 87 existente la nivelul județului Buzău au reușit să obțină această finanțare. Este vorba despre comunele Gălbinași și Berca, însă finanțarea noastră este cea mai mare: 22.289.667,13 lei, la care se adaugă TVA aferent cheltuielilor eligibile în valoare de 4.192.613,52 lei. Concret, prin acest mare proiect vom construi și extinde rețeaua de canalizare din satele Tăbărăști și Bentu, urmând ca întreaga rețea de la nivelul comunei să ajungă de la 5.822 de metri, cât este acum, la 26.598 de metri. Data de implementare a proiectului este de 32 de luni, dară fără a depăși data de 30.06.2026.Contractul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta Managementul Apei”, era mesajul primarului Dumitru Dragomir exact la sfârşitul lunii mai, cu doar zece zile înainte de alegeri.

Dumitru Dragomir este unul dintre primarii performeri în ceea ce priveşte întocmirea documentaţiilor tehnice şi accesarea programelor care asigură finanţări, fie de la bugetul statului, fie prin intermediul structurilor europene. Comuna Gălbinaşi, chiar dacă nu este situată în imediata apropiere a aglomeraţiei urbane a oraşului de reşedinţă al județului, ar putea fi inclusă, în studiile de specialitate, în aşa zisa Zonă Metropolitană a Buzăului. Într-un astfel de context, administraţia de la Gălbinaşi a închis, cumva, cercul serviciilor publice funcţionale, mai ales că investiţia mai sus prezentată a fost anticipată, în cazul satului Tăbărăşti, cu un alt proiect ce s-a realizat pe zona reţelelor de distribuţie a apei potabile.

În fapt, a fost vorba despre construirea unui sistem de alimentare, pompare şi tratare a apei potabile pe reţeaua publică în satul Tăbărăşti. „Am accelerat lucrările la Stația de Alimentare, Pompare și Tratare a apei din satul Tăbărăști. Ne dorim ca vara aceasta să nu mai avem probleme cu debitele de apă, iar locuitorii de aici să fie alimentați de propriul sistem”, era unul dintre mesajele transmise de primarul Dragomir către cetăţeni, pe Facebook.

Proiectul „Construire sistem de alimentare, pompare și tratare apă sat Tăbărăști, comuna Gălbinași” a avut o finanțare totală de 6.581.025,15 lei, dintre care suma de 146.610 lei a reprezentat  cota de cofinanțare a Primăriei Gălbinaşi, şi a fost accesat pe Programul Naţional „Anghel Saligny”.

Articole similare