Administrație

Fundația Umanitară Agrinvest donează Primăriei teren pentru Spitalul Municipal

Primăria Buzău nu a renunțat la ideea construirii unui nou spital municipal, însă locația aleasă inițial, un teren aflat la ieșirea spre Vernești, s-a dovedit nepotrivită în urma studiilor efectuate. Cu toate că s-a așternut liniștea peste acest subiect, municipalitatea buzoiană nu a renunțat la idee și a primit un ajutor nesperat din partea Fundației Umanitare Agrinvest. Aceasta s-a angajat să doneze Primăriei Buzău terenul necesar amplasării construcției, a cărui suprafață este de 24.134 metri pătrați (2,4 hectare) și care se află la ieșirea din oraș, spre Ploiești.

Planul Primăriei nu vizează însă doar construirea unui spital, ci și a unui complex de locuințe pentru personalul medical care va alege să profeseze la Buzău, precum și a unui centru pentru bătrâni, cu toate facilitățile aferente. „Complexul de sănătate va integra un spital municipal, locuințe colective pentru personalul angajat, amenajare spații verzi, de agrement și relaxare, centru pentru bătrâni (unități de cazare, spații pentru alimentație publică, săli de tratament, spații recreative, spații pentru activități conexe de mică producție)”, după cum se arată în proiectul Primăriei Buzău.

Necesitatea unui nou spital municipal este evidentă, acest fapt fiind cunoscut tuturor buzoienilor, de altfel. Spitalul Județean Buzău se confruntă cu un număr mare al bolnavilor, precum și deficit de medici, iar autoritățile sunt nevoite să găsească soluții în acest sens.

„UAT Municipiul Buzău, prin reprezentanții săi, dorește consolidarea sistemului integrat de urgență și asigurarea accesibilității la asistența medicală de urgență adecvată, inclusiv creșterea calității serviciilor și gradului de calitate furnizate în ambulatoriul de specialitate. Prezentul Acord de Parteneriat intră în vigoare începând cu data aprobării în Consiliul Local a procedurilor de donare a terenului în suprafață de 24.134 mp. Față de cele prezentate mai sus, considerăm că proiectele de investiții dorite, care fac obiectul prezentului acord de parteneriat cu Fundația Umanitară Agrinvest, vor veni în sprijinul cetățenilor, de a inova și aduce îmbunătățiri substanțiale vieții acestora”, se mai arată în documentul Primăriei Buzău.

Cu toate dificultățile pe care le-ar putea întâmpina un asemenea proiect, primarul Constantin Toma spunea că un spital este absolut necesar la Buzău, lucru scos în evidență mai ales în perioada pandemiei, când Spitalul Județean a fost sufocat de numeroasele cazuri, unii bolnavi fiind tratați chiar și în parcare, în propriile mașini. „Un spital la Buzău este o necesitate și îl vom realiza, cu toate facilitățile, la cele mai înalte standarde posibile (…) Un spital serios înseamnă cam 500.000 de euro pentru un pat, deci la vreo 150 de paturi se înmulțește cu chestia asta și o să vedeți că duce la o sumă de 50-60-70 de milioane de euro”, declara Constantin Toma, la începutul acestui an.

Primarul municipiului Buzău mai spunea că are de gând să atragă medici în noua unitate, prin dotarea cu aparatură modernă, care să le înlesnească munca. Speranța acestuia este ca medicii buzoieni care lucrează în alte spitale din țară să se orienteze către Buzău, la fel și cei din străinătate, iar, astfel, să se întoarcă la familii. „Dacă există o dotare extraordinară și îți dorești ca lucrul acesta să funcționeze, bineînțeles, trebuie să dai facilități foarte mari și medicilor care vor veni aici. Și, de ce nu, să vină medici, nu doar din România sau din București, pentru că acolo sunt mulți buzoieni, ci și din străinătate. Salariile s-au mai mărit și la noi și, dacă le oferim condiții, să vină oamenii înapoi. Dacă le vom crea condiții decente, sunt convins că vom avea mulți medici la Buzău”, mai spunea primarul Toma.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker