Cultură

FOTO/VIDEO | Tabăra de Sculptură Măgura, locul unde pietrele au prins viață

OPINIA prezintă astăzi, în edițiile print și on-line, un nou reportaj al rubricii săptă­mânale cu specific turistic, realizată în colaborare cu „VINO ÎN BUZĂU”, cea mai completă platformă de promovare turistică a Buzăului. „VINO ÎN BUZĂU” a fost concepută de o echipă de jurnaliști, regizori și producători de televi­ziune, ca o platformă de informare turistică pentru a veni în întâmpinarea turiștilor dornici de aventură și care doresc să cunoscă frumusețile zonei. Conform managerului de proiect, jurnalistul Bogdan Vlădoiu, „VINO ÎN BUZĂU” își propune să ajute eficient turiștii din țară și de peste hotare să descopere obiectivele turistice din județul Buzău, nefiind o platformă turistică oarecare, ci una care are un conținut complet cu privire la obiective, tradiții sau locuri de cazare  și masă din zona Buzăului.

Județul Buzău se poate lăuda cu numeroase obiective turistice, unice în Europa. De departe, cel mai cunoscut astfel de obiectiv ar fi Vulcanii Noroioși. Și dacă acolo e doar mâna naturii, puteți veni în Buzău să admirați o altă ­mi­nune unică pe continent: Tabăra de sculptură de la Măgura. Nu mai puțin de 256 de lucrări ce par aruncate de o mână uriașă pe un teren de peste 20 de hectare. A fost nevoie de 16 ani pentru ca locul aflat peste drum de Mănăstirea Ciolanu să arate așa cum e acum. Cei 16 ani nu sunt întâmplători, aceștia marcând 16 secole de la prima atestare a orașului Buzău.

Totul a început în anul 1970. Atunci, în pădurea întinsă pe niște coline line, mângâiate de un vânt ușor, se dădea startul unei tabere de sculptură în piatră, inedită în țară. Sculptori din toată România, maeștrii celebri sau mai puțin cunoscuți, studenți sau tineri liceeni, au răspuns provocării și au venit aici să participe an de an.

Lucrurile erau puse la punct. An de an, din 1970 până în 1986, au fost aduse, în pădurile de la Măgura, câte 16 blocuri de piatră. Artiștii prezenți trăgeau la sorți blocul pe care urmau să-l transforme în operă de artă. După ce-și primeau „premiul“, intrau în luptă talentul și creativitatea. Și așa, pietrele au prins parcă viață și au devenit personaje istorice sau figuri umane. Dar mai există o categorie, prefe­rată de unii turiști. Scupturile abstracte, care le lasă privitorilor dreptul sau șansa de a le descoperi semnificația.

Așa se face că acum, în cele 16 poieni se află câte 16 sculpturi realizate în cei 16 ani de ­exis­tență ai taberei, vizitate până acum de zeci de mii de oameni. Dacă localnicii s-au obișnuit cu tabăra în aer liber, străinii sunt mai mult încântați. Mai ales că pentru vizitare nu se plătește nicio taxă, iar locul arată magnific.

,,Podoabe pentru femeia uriașului – Mărgele”, ,,Aripă dintr-un munte”, ,,Forma prin care crește iarba”, ,,Orgă de soare și ploaie” sunt doar câteva dintre lucrările de aici. Nu e așa că și numele vă incită? Dacă le-ați vedea, ați fi chiar vrăjiți.

Tabăra se află la aproximativ 30 de kilometri de municipiul Buzău, în comuna Tisău. Nu, nu este nicio greșeală! Locul poartă numele Tabăra Măgura pentru că piatra folosită a fost procurată din comuna cu același nume, expoziția în aer liber situându-se, de fapt, în comuna Tisău, vecină cu Măgura. În zonă se mai pot vizita Fântâna lui Mihai Viteazul sau Vulcanii No­roioși.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker