Actualitate

FOTO/VIDEO | Stațiunea Pietroasele, locul care te poartă prin povestea vinului

OPINIA prezintă astăzi, în edițiile print și on-line, un nou reportaj al rubricii săptămânale cu specific tu­ristic, realizată în colaborare cu „VINO ÎN BUZĂU”, cea mai completă platformă de promovare turistică a Buzăului.

VINO ÎN BUZĂU” a fost concepută de o echipă de jurnaliști, regizori și producători de televiziune, ca o platformă de informare tu­ristică pentru a veni în întâmpinarea turiștilor dornici de aventură și care doresc să cunoscă frumusețile zonei. Conform managerului de proiect, ­jur­nalistul Bogdan Vlădoiu, „VINO ÎN BUZĂU” își propune să ajute eficient turiștii din țară și de peste hotare să descopere obiectivele turistice din județul Buzău, nefiind o platformă turistică oarecare, ci una care are un conținut complet cu privire la obiective, tradiții sau locuri de cazare și masă din zona Buzăului.

Turiștii care sunt pasionați de vin sau, pur și simplu, vor să descopere tainele licorii lui Bachus sunt poftiți în comuna Pietroasele, la cea mai veche stațiune viticolă din țară, unde se află vii cât vezi cu ochii și unde se naște Tămâioasa Românească, un vin gustos și sănătos.

Magia care aduce la viață vinurile gustoase de la Pietroasele are loc toamna. De cum boabele de strugure încep să devină dulci și zemoase, iar frunzele încep să prindă culoarea arămie, Stațiunea de la Pietroasele se animă brusc. Culegătorii se adună din toate părțile și încep să culeagă roadele din viile încărcate. Gălețile se umplu una câte una, printre râsetele culegătorilor care se întrec în dibăcia de a rupe strugurele cu cea mai mare viteză.

După ce sunt adunați, strugurii sunt striviți în presa specială și apoi lăsați să se transforme în must și apoi în vin. După ce fiecare soi se liniștește, vinurile sunt puse în butoaie sau în sticle, pregătite pentru turiștii care vor să le ia acasă.

Licoarea aromată este păstrată în crama stațiunii, un loc desprins parcă din ima­ginația unui pictor. Butoaiele uriașe, alături de care sunt unele mai mici, poartă vizitatorul în povestea vinului, iar specialiștii sunt oricând gata să răspundă la orice întrebare. Orice turist care vrea să afle mici secrete din arta vinificației va pleca acasă cu o lecție pe care și-o va aminti tot restul vieții.

Stațiunea este celebră pentru Tămâioasa Româneas­că, celebră prin aroma unică, florală. Chiar și cel mai vechi vin al stațiunii este o Tămâioasă, tocmai din anul 1942. Cu toate că în acel an România era în plin război, oamenii nu au lăsat de izbeliște hectarele de vie. Strugurii au fost adunați, iar vinul a fost tras ca în orice an obișnuit. Bătrânii din comună își amintesc de momentul în care trupele rusești au traversat zona, au des­coperit stațiunea și au vrut să fure tot vinul. Și ar fi reușit, dacă unul dintre angajați nu ar fi avut o idee genială care a salvat un butoi mic cu vin din acel an. Omul a luat butoiașul și l-a pus într-un butoi mai mare, iar când soldații au bătut în acesta au crezut că este gol și au trecut mai departe. Vinul acesta este și acum prezent în vinoteca Stațiunii și face parte din istoria viticolă a țării.

Cercetătorii din domeniu au căutat secretul vinurilor de la Stațiune și au descoperit că poziția geografică a acesteia este cea care ajută cel mai mult. Viile sunt așezate pe paralela 45, ca și cele din Bordeaux (Franța), tocmai de aceea fiind descoperite multe asemănări între vinuri. De mare ajutor este și poziția pe Dealul Mare, celebra zonă viticolă care se întinde atât în Buzău, cât și în Prahova, dar și solul calcaros.

De-a lungul anilor, la Pietroasele au fost obținute vinuri unice, recunoscute pe plan național și internațional. Între anii 1960 și 1970, de ­exe­mplu, au fost obținute recolte speciale, unice. Stațiunea a participat în acea perioadă la Concursul Mondial de Vinuri din Budapesta, unde Tămâioasa de la Pietroasele din recolta 1969 a obținut Marea Medalie de aur și Diploma de Onoare. Un alt an foarte admirat de specialiștii din domeniu este 1986, când vinurile obțiunute au fost excepționale. Aroma plăcută, florală, a vinului din acel an a adunat laude ani la rând până când, în anul 2009,  a fost declarat drept cel mai bun Merlot din lume în cadrul Concursului Internațional de vinuri din Franța, unde a obținut medalia de aur.

Indiferent de an sau de distincții, vinul de la Pietroasele este și va fi mereu pe gustul tuturor. Fie că iubiți o aromă puternică a unui roșu sec sau un gust plăcut de tămâioasă, ușa Stațiunii de la Pietroasele este deschisă oricând pentru toți turiștii care vor să guste sau să ia acasă o sticlă cu vin.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker