Educație

FOTO/VIDEO | Comasarea Şcolii 6 se lasă cu plângeri penale şi executare silită

Un grup de părinţi şi cadre didactice de la Şcoala nr. 6 „Grigore Baştan” au protestat luni, 21 octombrie, în faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) nemulţumiţi că nu se respectă decizia instanţei privind anularea comasării instituţiei de învăţământ cu Şcoala nr. 16 „Ion Crea­ngă”. Deşi pe 7 octombrie Curtea de Apel Ploieşti a decis suspendarea tuturor hotărârilor de comasare până la finalizarea procesului, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean susţin că nu pot lăsa elevii şi profesorii să se întoarcă la Şcoala nr. 6 până nu primesc un ordin de ministru.

Reprezentanţii ­Fe­deraţiei Educaţie Naţionale (FEN) Buzău spun că nu este nevoie de niciun ordin din partea Ministerului ­Edu­caţiei atât timp cât instanţa a anulat toate hotărârile (două ordine de ministru, hotărârea Consiliului Local şi cea a Consiliului de Administraţie a Inspectoratului Şcolar).

Drept urmare, repre­zentanţii FEN ameninţă că în cel mai scurt timp vor apela la executare silită pentru a pune în aplicare hotărârea Curţii de Apel şi vor face plângere penală conducerii Inspectoratului Şcolar şi Primăriei.

Protestatarii au fost primiţi luni de inspectorul general adjunct al IŞJ Buzău Nela Wamsiedel, ocazie cu care părinţii şi profesorii prezenţi au reclamat mai multe nereguli care s-ar petrece în Şcoala nr. 16. Nela Wamsiedel a promis că o comisie de control va verifica dacă ­pro­blemele de management de la Şcoala 16 se confirmă.

„Cei de la Ministerul Educaţiei ne-au spus telefonic că trebuie să aşteptăm ordinul de ministru”

„Această hotărâre a instanţei va trebui pusă în aplicare, doar că în acest moment Ministerul Educaţiei nu are desemnat un ministru, iar faptul că această şcoală a intrat deja în reţeaua şcolară, trebuie anulat acest lucru printr-un ordin de ministru. Acesta este impedimentul nostru. Eu nu sunt jurist, dar juristul Inspectoratului Şcolar şi chiar cei de la Ministerul Educaţiei ne-au spus telefonic că trebuie să aşteptăm ordinul de ­mi­nistru. Până atunci nu are cine să semneze. Cu siguranţă ceea ce solicitaţi dumneavoastră se va întâmpla, dar nu se poate în acest moment”, le-a spus inspectorul general adjunct al IŞJ Nela Wamsiedel.

Protestatarii au sus­ţinut însă că, potrivit legii Contenciosului Administrativ, hotărârea instanţei trebuia pusă în aplicare de îndată din moment ce a fost suspendată comasarea. Întrebaţi de ce atâta grabă în condiţiile în care Inspectoratul Şcolar şi-a asumat că va pune în aplicare decizia instanţei, părinţii au prezentat mai multe nemulţumiri.

„Dacă se întâmplă un incendiu cum ies copiii din clasă?”

„Regulile impuse de directoarea Şcolii 16 (n.r., Daniela Vornicu) sunt foarte stricte, iar ea este foarte recalcitrantă cu noi. Nu avem grupuri sanitare pentru copii, pentru că ţine o toaletă închisă. Copilul meu are mâna în ghips pentru că a căzut pe scări după ce i-a mutat clasa la etaj”, a spus un părinte.

„Eu am stat un sfert de oră cu copilul în faţa şcolii, în ploaie, pentru că nu ni se dă voie să intrăm cu copiii în şcoală”, a mai spus mama altui elev. „La grădiniţă nu avem condiţiile necesare: nu avem dulapuri pentru pus hainele, pentru încălţă­minte. Toate stau puse la comun. Copiii învaţă la etajul 2 şi merg în clasă neînsoţiţi. Vrem să mergem înapoi la Şcoala 6, unde lucrurile erau puse la punct. La grădiniţă li se închide uşa şi se deschide la ora 12; dacă se întâmplă un incendiu cum ies copiii din clasă?”, a declarat un alt părinte prezent la protest.

IŞJ promite inspecţie la Şcoala 16    

Liderul FEN Buzău, Matei Ghelase, a adus în discuţie şi alte probleme legate de modul în care s-a realizat comasarea dintre cele două instituţii de învăţământ. Acesta susţine că directorul Şcolii 16 ar fi antedatat contractele de muncă ale profesorilor veniţi de la Şcoala 6.

„Vă promit că eu astăzi voi trimite în Şcoala 16 doi, trei, doi inspectori şcolari să verifice cele relatate de dumneavoastră. Vizavi de deciziile contractelor de muncă, doamna inspector general Florina Stoian s-a ocupat, şi vă rog să vorbiţi cu dânsa când va veni”, le-a spus Nela Wamsiedel protestatarilor.

„Voi contacta un executor judecătoresc şi voi face plângeri penale”    

La finalul discuţiei cu reprezentanţii IŞJ, liderul FEN Buzău, Matei Ghelase a declarat că va urma calea legală pentru ca autorităţile locale să pună în aplicare decizia instanţei cât mai curând.

„Sunt două căi legale. În primul rând voi contacta un executor judecătoresc pentru a pune în aplicare hotărârea Curţii de Apel. De asemenea, ţinând cont că s-au petrecut atât de multe greşeli, voi face plângeri penale, începând de la director de şcoală, Inspectorat Şcolar, Primărie şi probabil şi ARACIP. Spun asta pentru că, potrivit legii, ARACIP trebuia să respecte perioada de inspecţie. Ori ei au venit într-o zi, au făcut inspecţia la Şcoala 16, unde nu aveau nici bănci, iar dotările lor erau mai slabe decât cele de la Şcoala 6 pe care au desfiinţat-o. Şi au scris un ordin în care se vorbea despre arondarea Şcolii 6, nu comasarea ei. Că au greşit sau nu, treaba lor. Ordinul trebuia pus în aplicare aşa, nu să urmeze altul de comasare”, a declarat Matei Ghelase.

La ieşirea din sediul Inspectoratului Şcolar protestatarii au anunţat că marţi, 22 octombrie, vor picheta şi sediul Primăriei, nemul­ţumiţi că autorităţile locale pun rezolvarea situaţiei pe spatele lipsei unui ministru. „Poate până mâine or găsi un ministru”, a fost replica unui părinte dezamăgit de modul în care se aplică o hotărâre de instanţă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker