Cultură

FOTO | Vlad Trifaș, de zece ani director al Festivalului „Săptămâna Teatrului Tânăr“

„Ediție aniversară este în fiecare an în care existăm”,  spune acesta

Cu dragoste pentru publicul din Buzău și pentru teatrul de aici, regizorul buzoian Vlad Trifaș „a bătut gongul” care deschide ediția cu numărul 10, ediție aniversară, a Festivalului „Săptămâna Teatrului Tânăr”. În calitate de director al festivalului, alături de directoarea Teatrului „George Ciprian”, Gina Chivulescu, el a lansat publicului buzoian invitația  de a porni într-o nouă călătorie de o săptămână, alături de actori  tineri, într-o lume a imaginației, a creativității, cu îndemnul de  a nu renunța la vis, aducând pe scena Teatrului „George Ciprian”, printr-o selecție riguroasă,  piese de foarte bună calitate, care vor stârni cu siguranță  valuri de entuziasm în sală.

Ediția aniversară din acest an este, de fapt, ediția aniversară din fiecare an, pentru că, explică Vlad Trifaș, „ediție aniversară este în fiecare an în care existăm, dat fiind ce se întâmplă în aceste momente. Nu putem să ne prefacem că nu e așa. La câțiva mii de kilometri de aici oamenii mor, sunt războaie. Doar că undeva, într-un orășel dintr-o țară, nu doar aici – sunt peste tot în lume -,  se întâmplă  un festival. Printre acelea suntem și noi, suntem privilegiați că putem să visăm, putem să trăim o calitate a vieții mult mai înaltă, avem dreptul de  a sta două ore într-o sală, privilegiul de a visa să ni se întâmple lucruri inimaginabile. E un privilegiu de fiecare dată când existăm”.

Alături de tineri profesioniști, pe scenă vor urca, în data de 21 octombrie, în premieră pentru acest festival, și două trupe foarte tinere, formate din elevi de la Palatul Copiilor Buzău, coordonați de profesorul Adrian Constantin – respectiv Mario Negoiță, Ariana Stoica, Valentina Drăgan, Eric Lăcătuș, Florin Stanca, Mariana Udrea, Maximilian Mațuc, Simona Chiagăși Irina Rădulescu – și de la „treivirgulăpaișpe”, trupă coordonată de Dănuț Solcan, respectiv tinerii Anca Toader, Bianca Toader, Izabela Scarlat, Vlad Galeș, Mario State, Andrei Citrea, Sara Oncioiu, Ruxandra Mesterelu, Iris Balotă și Alexandra Hanganu. Colaborarea cu aceste două trupe de adolescenți, de tineri, a venit foarte firesc, spune directorul Vlad Trifaș: „Anul acesta am reușit să aducem în festival două trupe de tineri din Buzău; ne-am dat seama  că identitatea acestui festival este prin intermediul orașului. El nu este de sine stătător, este al cetățenilor din Buzău și apoi este național și apoi, Doamne ajută!, internațional. Și dat fiindcă există aceste două trupe de teatru din Buzău, ar fi fost păcat să nu colaborăm”, explică Vlad Trifaș.

Avea 24 de ani când a devenit directorul Festivalului „Săptămâna Teatrului Tânăr”

Împreună cu Gina Chivulescu, managerul teatrului, și cu Paul Chiribuță, profesorul său de actorie de atunci, povestește directorul festivalului  Vlad Trifaș,  în urmă cu zece ani, a dorit să facă un festival dedicat tinerelor generații de creatori și public. De atunci, festivalul a evoluat mult, dar și cei care îl realizează au evoluat deodată cu el. Vlad Trifaș avea 24 de ani când, cu inspirația lui extraordinar[, Paul Chiribuță a zis că trebuie să coordoneze festivalul cineva tânăr. Vlad Trifaș a fost cel mai potrivit să o facă. Nici nu avea cum să fie altfel, privind retrospectiv lucrurile, poate și pentru că, pentru Vlad Trifaș, teatrul înseamnă foarte mult, după cum chiar el mărturisește: „Pe mine teatrul m-a salvat”. Acest lucru s-a întâmplat odată cu întâlnirea pe care a avut-o cu Cătălin Naum, pe când avea doar 16 ani, și de atunci a rămas conectat cu tot ceea ce înseamnă teatru. „Întâlnirea cu Cătălin Naum a fost extraordinară, pentru că domnul Naum, prin pedagogia lui specială, a construit Teatrul <Podul> și a reușit <să ne injecteze> cu teatru, <boală incurabilă, autoimună>, care crește în timp și  multora, nu doar mie, ne-a dat scop, cel mai bun lucru pe care îl poți primi în viață. Că reușim, că nu reușim, e altă poveste, dar știm ce vrem să reușim. Și chiar dacă nu ai reușit, e bine să știi ce nu ai reușit. E mai ușor acceptabil”, mărturisește Vlad Trifaș, în prezent regizor de mare succes atât în țară cât și în străinătate.

Vlad Trifaş s-a născut la Buzău, a absolvit Liceul de Artă „Margareta Sterian”, unde a obținut și atestatul de „Cursuri de specializare în arta actorului”, în 2009. A urmat cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (2009-2012), secția Actorie de teatru și film, la clasa profesorilor Paul Chiribuţă şi Olga Delia Mateescu, continuate cu un masterat în pedagogie teatrală, în cadrul aceleiași universități (2012-2014). A făcut asistenţă la grupa de actorie a lui Paul Chiribuţă, și este de zece ani, adică de la prima ediție,  directorul Festivalului „Săptămâna Teatrului Tânăr” de la Buzău. A pornit pe acest drum ca actor și și-a dezvoltat pasiunea pentru teatru pe care o avea încă din copilărie, fapt care l-a dus la explorarea unei palete variate de roluri, atât în teatrul de stat, cât și în sectorul independent, până a descoperit că poate face regie și încă foarte bine. În prezent este un regizor premiat la festivaluri internaționale. Una dintre piesele regizate de el va putea fi urmărită de publicul buzoian chiar în această săptămână  de festival. Este vorba despre piesa „Omul care mânca lumea”, de Nis-Momme Stockmann, de la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, în interpretarea actorilor Paul Chiribuță, Cosmin Teodor Pană, Alina Leonte, Ștefan Pavel, Alexandru Beteringhe, Antonia Dobofcan.

Cel mai bun regizor internațional, la un festival în Turcia

El este câștigător al titlului de „cel mai bun regizor internațional”, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Premiilor pentru Activitate și Realizări în teatru la Festivalul Internațional al Teatrelor Balcanice „Balkan Breeze” din Bursa, Turcia, cu spectacolul „Tartuffe”. El a montat cu succes „Othell” de William Shakespeare în Turcia, trecând peste diferențele mari culturale, pentru că vorbim de religii diferite, culturi foarte diferite și teatrul este în strânsă legătură cu cultura poporului în care se întâmplă.

Spectacolele montate în ultimul an de la ediția precedentă a Festivalului „Săptămâna Teatrului Tânăr” și până acum sunt mult mai multe. „Am făcut un spectacol în Turcia, în Diyarbakir, într-un colț de lume special, un loc al tradițiilor încă vii; m-am reîntors apoi la Râmnicu Vâlcea. Am făcut acolo un spectacol care va fi și în festivalul de la Buzău; am fost la Botoșani, pentru prima dată. Am descoperit acolo o lume minunată într-un teatru cu tradiție și am făcut un spectacol”, spune Vlad Trifaș, enumerând doar câteva dintre proiectele sale. Chiar dacă a înregistrat un așa mare succes în afară, dorința sa este ca spectacolele pe care le regizează să ajungă și în fața publicului din Buzău. Acesta este și motivul pentru care a adus un spectacol de-al său în acest festival, și bineînțeles că acesta nu face parte din competiție. „Buzăul are un public deosebit. Toți oamenii spun despre publicul din Buzău că este un public foarte cald. Această căldură hrănește foarte mult artistul și <meseriașul> din teatru. E important pentru noi, <făcătorii de teatru>, să primim lucrurile acestea, mai ales că la origini sunt buzoian și mă întorc de fiecare dată cu mare drag; e o bucurie ca măcar o dată pe an să îmi pot petrece timpul aici făcând ceva ce am crescut încet și funcționează”, spune Vlad Trifaș.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker