Administrație

FOTO/VIDEO Trei zile de evenimente Kaizen la Buzău: în administrație, la școală și în companii

Primăria Muncipiului Buzău, în parteneriat cu Institutul Kaizen România, Asociația Kaizen Manager Club şi Asociația Clean-Up Japan, organizează „Evenimentele KAIZEN” în municipiul nostru. În cadrul acestor evenimente  marți, 10 octombrie, a avut loc o conferință la care au luat parte primarul Constantin Toma şi organizațiile partenere,  reprezentate de Julien Bratu (country manager al Institutului Kaizen Romania) şi Andrei Răduțu (director executiv al Institutului Kaizen Romania), Tetsuo Toshi (preşedinte al Asociației Clean-Up Japan) şi Tomoko Matsuo (Nihon Kikaku Co.). A mai fost prezentă Ruxandra Răianu, profesor universitar la Universitatea București și translator, iar miercuri, 11 octombrie, a fost pusă la cale o aplicație practică a ceea ce înseamnă curățenia 5S public, la Școala nr. 11, o școală cu aproape 2.000 de elevi, cea mai mare din municipiul Buzău.

În această dimineață, în cadrul acelorași evenimente, începând cu  ora 10.30, va avea loc o vizită de Benchmark la Compania Ursus Breweries Buzău (Grup Asahi Europe and International). Programul vizitei de Benchmark va include un tur al Ursus Breweries – Buzău, una dintre cele mai mari fabrici de profil din România, şi schimbul de experiență și bune practici cu companii de top din industria românească reprezentate la activitate.

De asemenea, Primăria Buzău împărtășește din experiența sa în aplicarea Kaizen și altor administrații din țară. În cadrul conferinței de presă de marți a fost anunțată apariția unei „cărți manifest”, cum a numit-o Julien Bratu, ale cărei cuvinte-cheie, a spus primarul, sunt „Kaizen”, „ administrație” și „reformă”. Este vorba despre o carte editată la Editura Litera în care se prezintă cum poate fi pus în practică  acest concept prin educație și cultură. Ea nu apare deloc întâmplător, după atâția ani de aplicare a acestui concept  de către Primăria Buzău. „Experiența care s-a acumulat la Primăria Buzău face parte dintr-o carte. Este acum la Editura Litera. Va apărea în toate librăriile. Cartea va fi făcută cadou colegilor primari”, a precizat primarul.

„Kaizen este un mod de viață”, a  mai spus Constantin Toma în cadrul conferinței, și a oferit câteva cifre care ilustrează, în opinia sa, modul în care a fost aplicat acest concept la Buzău. „Astăzi, în 2022, veniturile sunt la 52 milioane euro și nu avem datorii restante, iar cea mai importantă este economia de timp pentru cetățeanul buzoian. În răspunsurile oficiale pe care le dăm cetățenilor la orice intervenție o fac în Primărie, măsurată în ani, această economie însemna 3.108 ani până la nivelul lunii septembrie”, a spus primarul Toma, care a dat asigurări că „se fac eforturi în continuare pentru îmbunătățirea calității vieții în municipiul Buzău și prin calitatea relațiilor pe care le avem cu cetățenii și s-a început acest lucru cu rezultate notabile și la Transbus și la Comania de Apă, urmează Urbisul, am început și cu RER-ul”, a afirmat primarul.

Dragi buzoieni,
Împreună cu ,,Clean Up Japan”, Institutul Kaizen România și mai mulți voluntari, suntem la Școala…

Publicată de Constantin Toma pe Miercuri, 11 octombrie 2023

Aplicație practică a ceea ce înseamnă curățenia la Școala nr. 11

Şcoala generală nr. 11, prima şcoală circulară din România, a adoptat conceptul japonez „Educaţie prin curăţenie”, în cadrul unui parteneriat încheiat între Primăria Buzău, Kaizen România şi Clean-up Japan. Proiectul a fost pus în aplicare miercuri, 11 octombrie, printr-o activitate amplă de curăţenie în şcoală, la care au participat 100 de elevi, împreună cu primarul Constantin Toma și cu Tetsuo Toshi, preşedintele Clean Up Japan Association/Nihon Kikaku Co. A fost o lecție despre ceea ce însemană respect și grijă pentru spațiul școlii. Ținta acestor acțiuni este organizarea și dezvoltarea unui spațiu public mai frumos, mai curat, mai sigur, precum și în creșterea spiritului de voluntariat și a dezvoltării educației, prin practică, respectiv a cooperării și lucrului în echipă. Astfel, elevi, profesori şi reprezentanți ai comunității locale au făcut echipă cu scopul de a ordona şi înfrumuseța spațiul şcolii. „Şcoala nr. 11 este astăzi centrul unei noi acţiuni; este prima şcoală circulară din România, iar astăzi încercăm un nou concept japonez, educaţie prin curăţenie. Acest concept se răspândeşte încet, încet, în toată lumea și a pătruns şi la noi în ţară”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

La rândul său, Tetsuo Toshi, preşedintele Clean Up Japan Association, a spus: „Făcând curăţenie prin această metodă, spre exemplu adunând frunzele într-un anumit mod, îţi dai seama că este eficient şi asta te face să realizezi ce înseamnă eficienţă. Atunci ai putea aplica eficienţa pe care o înveţi făcând curăţenie şi într-o companie unde îşi faci treaba. Începi să fii mai atent la lucrurile la care nu erai de obicei atent. În Japonia în toate şcolile se fac astfel de activităţi o dată pe lună, dar în cadrul companiei mele fac asta în fiecare zi. Când le spun prima dată oamenilor să facă curat sunt fel de fel de reacţii; există reacţii pozitive şi rareori cazuri în care se opun acestui îndemn”.

Astfel, principiul educaţiei prin curăţenie poate fi extins de la nivelul unei instituţii de învăţământ, la nivelul unei companii și la nivelul administrației locale pentru că se bazează pe dorinţa voluntarilor de a învăţa, de a respecta anumite reguli şi de a le pune apoi în practică.

Şcoala nr. 11 are aproximativ 1.900 de elevi şi este prima instituţie de învăţământ din ţară care produce energie electrică sau se foloseşte de apa de ploaie pentru realizarea anumitor sarcini. „Şcoală circulară nu înseamnă doar că producem energie pentru noi şi dăm în reţeaua naţională, că avem o seră didactică în care elevii îşi desfăşoară lecţii, înseamnă că şcoala noastră este prietenoasă cu mediul de aceea strategia Kaizen este foarte bine venită şi completează conceptul de şcoală circulară. De ce? Copiii trebuie să înveţe să repecte mediul pentru că mediul este cel în care trăim. Activitatea nu va fi desfăşurată doar astăzi, am înscris şcoala în programul naţional Şcoli prietenoase cu mediul. Copiii pot fi educaţi prin curăţenie mai ales că acasă nu prea se face lucrul acesta. Când eram noi copii făceam acest lucru fără să-l denumim în vreun fel însă evoluţia tehnologiei şi mentalitatea părinţilor din ziua de astăzi nu ne duce către conceptul acesta de a face noi curăţenie în locul în care ne desfăşurăm activitatea”, a spus, la rândul său, directorul Şcolii nr. 11 Buzău, Livia Mărculescu.

Demarate în anul 2011, acţiunile din cadrul conceptului „Strălucire Kaizen pentru oraşele României” s-au concretizat în evenimente de aplicare a unor metode pentru îmbunătăţirea relaţiilor sociale, prin curăţenie, la nivelul oraşelor. Ţinta acestor acţiuni constă în organizarea şi dezvoltarea unui spaţiu public mai frumos, mai curat, mai sigur, precum şi în creşterea spiritului de voluntariat şi a dezvoltării educaţiei, prin practică, respectiv a cooperării şi lucrului în echipă, după principiul „Learning by doing”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker