ActualitateEducație

FOTO/VIDEO | Se dublează numărul de elevi prinși în proiectul Școală duală „Meritas”

Primăria Buzău și Liceul „D. Filipescu” au bătut palma cu  agenții economici pentru nouă calificări și 148 de locuri la învățământul dual în anul școlar 2024-2025. Contractul a fost parafat marți, 23 ianuarie,  în Sala „Nicu Constantinescu” din Palatul Comunal. Aici  s-a semnat contractul de parteneriat între Primăria municipiului Buzău, agenții economici și Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu” Buzău pentru cel de-al treilea an al Școlii Duale „Meritas”, care va debuta cu data de 1 septembrie 2024.

Dacă „Meritas”, centrul de excelență în învățământul profesional și tehnic de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu” pentru învățământul dual, a început să funcționeze din toamna anului 2022 cu 40 de  locuri pentru tot atâți elevi,  în al doilea an 74, iar, de data aceasta, contractul a fost semnat pentru un număr de 148 de locuri, care au rezultat din centralizarea  solicitărilor pe care Liceul „D. Filipescu” le-a primit de la agenții economici.

În 2024 s-au alăturat proiectului alte companii care au  solicitat liceului buzoian aceleași calificări de până acum, dar și noi calificări, care au fost enumerate de directoarea Liceului „D. Filipescu”, Lucia Stănculeanu: „Fierar betonist,  operator la fabricarea berii și malțului, operator în industria și toate acestea coroborate cu calificările pentru care Liceul Tehnologic <Dimitrie D. Filipescu> are acreditare și respectiv autorizare: sudor, operator la mașini cu comandă numerică, lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic, mecanic auto, electrician exploatare joasă tensiune și o nouă calificare introdusă și în nomenclatorul calificărilor din România, electrician auto”.

Primarul Constantin Toma  a subliniat creșterea semnificativă a numărului de elevi care vor fi școliți în sistem dual „Meritas”, și a reiterat implicarea Primăriei în susținerea elevilor care intră în acest sistem. „Dublăm numărul de elevi care vor fi prinși în acest  sistem de învățământ dual. Vârful va fi pe acest consorțiu  pe învățământ dual și tehnic superior. Pentru prima dată vom avea și școală inginerească la Buzău, ceea ce nu este deloc puțin.  Vom avea secții de inginerie tehnică, dar și pe chimie  alimentară. Aici ne-am consultat cu directorul  general Sorin Harabagiu. Astfel încât să avem chimia produsului alimentar și la Buzău. Deja am devenit centrul industriei alimentare din România și nu puteam să lăsăm deoparte acest sector important al economiei buzoiene. Creăm  condiții aici împreună cu Liceul Tehnologic. Noi dăm și o sumă mică de bani ca să ajungă la 100 de euro pe fiecare copil venitul lunar. Asigurăm  și transport, cazare, mâncare gratuite”, a precizat primarul Constantin Toma.

Este vorba despre nouă calificări și 148 de locuri care se vor regăsi în planul de școlarizare aprobat de Inspectoratul Școlar Județean Buzău. Acestea, a mai spus directoarea Lucia Stănculeanu, sunt „părți din contractul de finanțare semnat  de domnul primar Constantin Toma cu Ministerul Educației pentru Consorțiul Învățământ dual pentru Buzău. Acest contract este debutul întregului demers care cuprinde promovarea ofertei de școlarizare înscrierea și selectarea elevilor absolvenți de clasa a VIII-a și debutarea anului școlar 2024-2025. Prin acest contract agenții economici precizează că susțin pregătirea  practică în locurile special amenajate în instituțiile pe care dumnealor le coordonează  și susțin financiar cu 300 d elei cu rechizite cu echipament de lucru și cu alte  facilități pe care fiecare le particularizează alături de  ceea ce oferă Primăria municipiului Buzău  de mai bine de trei ani de zile și anume spații dotate și  bine întreținute la Liceul Tehnologic Dimitrie Filipescu Buzău , iar pentru elevii care au solicitat cazare la internatul reabilitat tot  din acest proiect  cu fonduri de la Primăria municipiului Buzău , cazarea și cele trei mese gratuite”.

Ce spun agenții economici despre forța de muncă pe care vor să o atragă din Buzău

Liceul buzoian a fost solicitat să califice elevi și de către o companie națională. Este vorba despre Compania națională Transgaz, unul dintre agenții economici nou intrați. „Anul acesta a solicitat 30 de locuri pentru trei calificări: sudor, operator la mașini  cu comandă numerică și  electrician  exploatare joasă tensiune. A considerat  că are la Buzău toate  condițiile să susțină această pregătire. Este o onoare pentru noi  că ne-a ales această companie națională”, a spus directoarea Lucia Stănculeanu.

La rândul său, reprezentantul APCAROM a spus: „Suntem implicați de la început, din în 2017, și am avut până acum 143 de elevi, care au fost la noi în firmă.  Este un proiect de succes. Au rămas la noi  în jur de 10% din cei care au trecut prin firmă. Principalul beneficiar trebuie să fie  copiii. Sunt sigur că au învățat ceva. Am fost forțați de ritmul în care s-a dezvoltat proiectul să facem în cadrul firmei noastre o clădire specială pentru proiectul acesta. Vrem să o folosim pentru angajații actuali și viitori și o numim <Academia voestalpine Railway Systems>. Va fi inaugurată anul acesta prin iulie-august. Suntem mulțumiți dacă rămân câțiva la noi. Noi nu am pornit la drum sperând să rămână toți. Am pornit la drum sperând să ajutăm niște copii”.

Un alt partener noi intrat în acest proiect este firma AGI Construct. Reprezentantul firmei spune că ei ai solicitat două locuri pentru elevi care să fie calificați  în meseria de fierar betonist. „Pentru noi este primul an în care dezvoltăm acest parteneriat. Anul acesta s-a dezvoltat o clasă și pe partea de construcții de aceea suntem parteneri. Oferim o alternativă elevilor copiilor de a se dezvolta și de a deveni oameni, să poată avea  posibilitatea unei meserii stabile și să fie de ajutor societății din care fac parte. Noi îi calificăm în meseria de fierar betonist; pe partea de construcții avem nevoie de astfel de specialiști. Mi-aș dori să putem dezvolta mai mult și copiii noștri să nu fie nevoiți să plece peste hotare, iar noi să fim nevoiți să aducem  pe alții din afară să ne ajute. Salariile la ora aceasta sunt motivante în construcții.  Crescând puțin nivelul de salarizare în domeniul construcțiilor și în România,  diferențele nu mai sunt  atât de mari față de Vest. În ultimul an la noi în companie au revenit patru persoane care  lucrau în afară și s-au stabilit din nou în România”, a spus reprezentantul firmei AGI Construct.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker