Actualitate

FOTO/VIDEO | Povestea Aurei Erdem, singura femeie din trupele speciale ale Poliției buzoiene

Soție, mamă și luptă­toare. O polițistă din Buzău este singura femeie din structura Serviciului pentru Acțiuni Speciale (SAS) a IPJ Buzău. Când își pune cagula pe față și peste părul blond, doar statura și vocea o mai pot deconspira. A atras-o demult ideea de a fi luptătoare în echipa SAS, iar pregătirea fizică bună, ca fostă handbalistă de performanță, dar mai ales ambiția, au ajutat-o să se înroleze în trupele speciale ale Poliției buzoiene. ,,Într-a­devăr, sunt singura femeie din cadrul SAS Buzău. De ce la SAS? Pentru că aici nu poți veni pur și simplu, practic colegii sunt cei care te primesc în colectivul lor, te acceptă, iar apoi te ajută să te dezvolți profesional”, a declarat Aura Erdem pentru OPINIA.

Și-a dorit atât de mult să lucreze la SAS încât și-a întrerupt concediul pentru creșterea copilului la 7 luni după ce a născut un băiețel. ,,Nu știam ce mă așteaptă atunci când am ales să accept această provocare, dar am rămas plăcut surprinsă, și spun asta pentru că, dincolo de antrenamentele specifice dificile, am avut parte de o primire extrem de caldă. Băieții mă res­pectă, mă tratează ca pe o soră, iar asta pentru mine a contat enorm, întrucât provin dintr-o familie cu șase frați”, spune Aura Erdem.

Aura Erdem este poli­țist de aproape opt ani, iar din 2018 este unul dintre celebrii ,,mascați”. Întrebată ce a simțit prima oară când a îmbrăcat ținuta de mascat și a participat la prima intervenție în cadrul SAS, Aura a răspuns simplu: ,,Când îmbraci această uniformă, sentimentele sunt diverse… Este clar că se amestecă emoția, mândria și responsabilitatea unui brand format în zeci de ani. Legat de prima misiune în cadrul SAS, pot spune că emoțiile au trecut foarte repede, însă au rămas mândria și responsabilitatea despre care povesteam”.

Aura mai spune că nu este greu pentru o femeie să practice o meserie mai mult bărbătească și ne și explică de ce: ,,Cum este să lucrezi într-o lume a bărba­ților? Lumea, așa cum arată astăzi, ne demonstrează pe zi ce trece că provocările sunt aceleași și pentru bărbați, și pentru femei. Este evident că, sub aspectul forței fizice, lucrurile pot fi disproporționate, însă agilitatea, viteza de reacție, operativitatea luării unor decizii, prezența de spirit etc. sunt doar câteva elemente esențiale care nu au legătură cu genul masculin ori cu genul feminin”, spune Aura Erdem.

Dacă s-a simțit vreodată menajată? ,,În această meserie nu prea este loc de menjamente, pentru că atunci când lucrurile se întâmplă în fracțiuni de secundă nu are nimeni timp să se îngrijească dacă ți s-a rupt o unghie; fiecare luptător are sarcini trasate și trebuie să le îndepli­nească”, spune Aura.

Pentru tânăra polițistă sportul este un mod de viață și datorită faptului că a fost sportiv de performanță. Aleargă zilnic chiar și 10 kilometri ori pedalează. ,,De antrenat, mă antrenez zilnic, uneori și de două ori pe zi. Pentru mine, mișcarea este un mod de viață, o fac cu plăcere și niciodată nu am simțit antrenamentele ca pe o corvoadă, indiferent cât de dificile au fost. Cu cât trece timpul, cu atât mai mult trebuie să fii mai consecvent pentru a rămâne în parametrii fizici optimi”, spune luptătoarea SAS.

Suplimentar față de antrenamentele zilnice, Aura participă, din 2015, la competiții pe teren accidentat. Una dintre ele este „Asaltul Lupilor”, eveniment sportiv non-tradițio­nal, o cursă cu obstacole inspirate din antrenamentul militarilor profesioniști și de alergare în teren accidentat. Evenimentul constă în parcurgerea de către participanți a unui traseu de aproximativ 5-6 km, pe parcursul căruia trebuie să depășească un număr de obstacole. Obstacolele sunt concepute în așa fel încât să testeze capacitățile fizice și psihice ale concurenților, în deplină siguranță și într-un mod cât mai distractiv. Au urmat, într-o enumerare aleatorie, Zărnești Challenge, Istrița Escape, Mud Run, Subcarpați Trail Run, iar anul trecut OCR World Series V, ediția I, cu echipa Zimbrul OCR, unde a urcat pe podium la categoria sa de vârstă.

Aura Erdem gestio­nează foarte bine statutul de polițist într-o echipă de elită cu cele de mamă și soție. „Familia mea a învă­țat să accepte jobul meu. Este parte din mine, iar ceea ce am devenit este și datorită acestui loc”, spune Aura Erdem. Și pentru că și acasă sunt o echipă, Aura și-a convins soțul să participe împreună la activități spor­tive și așteaptă ca băiețelul lor să împlinească 4 ani pentru a-l înscrie în competiții la categoria lui de vârstă, fiind deja atras de activitățile sportive pe care le practică mami.

Singura femeie din structura SAS le transmite tinerelor care ar dori să îi calce pe urme că trebuie fie hotărâte, dar și să accepte sacrificii și concesii. „Dacă se gândesc să aplice pentru o astfel de meserie, le pot spune doar să nu mai stea pe gânduri; bine, asta doar dacă sunt pregătite 100% și nu vor să o facă doar pentru că este cool ori interesant. Cred că este vorba despre a descoperi în tine dacă ești croit pentru o astfel de meserie. În rest, să fie sigure că nu vor fi dezamăgite de alegerea făcută”, spune Aura Erdem.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker