Educație

FOTO/VIDEO | Educația non-formală, noua „armă” a Biroului Siguranță Școlară

Vineri, 17 martie, în Sala Studio a Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman” din incinta „Vilei  Albatros”, s-a jucat spectacolul de teatru „Copii răi”, de Mihaela Michailov, în regia profesorului Adrian Constantin, de la Palatul Copiilor. Piesa aceasta se dorește a  fi rejucată în aprilie la Sala Mare a Consiliului Județean pentru a putea fi urmărită de un număr mult mai are de copii și de tineri. Anunțul a fost făcut în fața cadrelor didactice participante la workshopul „Educație nonformală: actori, practici, perspective”, organizat de Casa Corpului Didactic Buzău, de către comisarul șef de poliție Emilia Mihăilescu, în calitate de șef al Biroului Siguranță Școlară. Această structură nou înființată a Inspectoratului de Poliție Buzău are un parteneriat cu Palatul Copiilor Buzău și cu profesorul de teatru Adrian Constantin, cu care, de altfel, a mai realizat în urmă cu ceva timp și alte proiecte care s-au dovedit de succes în rândul elevilor.

„Aș menționa colaborarea cu Palatul Copiilor. E în sală domnul profesor Adrian Constantin, împreună cu care, în Săptămâna Prevenirii Criminalității, am  mai pus  în scenă, la Clubul Polițiștilor, piesa «Pisica verde», pentru prevenirea consumului de substanțe psihoactive; intenționăm ca piesa care s-a jucat la Centrul Cultural și Educațional <Alexandru Marghiloman>, <Copii răi>, să o rejucăm pentru un public constituit din elevi; luăm în calcul Sala Consiliului Județean, astfel încât să transmitem într-o altă manieră mesajele de atitudine non-violență și de relaționare pozitivă între copii”, a precizat cms. șef Emilia Mihăilescu. De altfel, ofițerul de poliție a menționat în cadrul alocuțiunii sale teatrul ca fiind una dintre metodele de educație nonformală la care apelează în acțiunile desfășurate pentru educarea elevilor în respectul față de norme și dezvoltarea spiritului civic, în general.

În sală, participanții au fost în mare parte cadre didactice de la Palatul Copiilor și de la cluburile din județ, cărora s-au alăturat și cadre didactice ale unor unități de învățământ, reprezentanți ai unor ONG și ai Poliției Buzău. Directoarea Palatului Copiilor, Veronica Trandafir, prezentă la acest workshop cu un subatelier, a subliniat importanța acestei acțiuni pentru cadrele didactice pe care le coordonează și care desfășoară cu preponderență activități de educație nonformală. „A fost pentru noi un moment deosebit ca și instituție. Este o formare pe care o așteptăm de multă vreme, organizată de Ministerul Educației; chiar dacă a durat un timp mai scurt, respectiv patru ore, totuși pentru noi a fost un bun prilej de a prezenta specificul acestei instituții. Tema fundamentală a workshopului organizat în proiectul acesta de anvergură națională, CRED, a fost educația nonformală și nu prezentată oricum, ci cu cu toți actorii implicați în activitatea nonformală, cu  exemple de bună practică și perspective ale activităților viitoare. Am avut și noi un subatelier în care ne-am implicat în mod special. Grupul țintă a fost format din colegii noștri de la Palatul Copiilor și de la Cluburile copiilor din județ. Colegii au răspuns cu toții prezent la acest eveniment. Am ascultat cu mare interes intervențiile reprezentanților ONG, fundațiilor care au ca obiectiv promovarea educației nonformale și totodată exempele de bună practică ale colegilor noștri din învățământul de masă. Avem și parteneriate educaționale, pentru că noi preluăm la cercuri copii din învățământul de masă și promovăm educația nonformală făcând o consolidare a ceea ce fac ei în învățământul de masă folosind alte strategii  didactice de predare, învățare, evaluare. În subatelierul pe care noi l-am avut de organizat, într-o primă parte am prezentat specificul activității noastre ca dascăli ai Palatului și ai Cluburilor copiilor din județul Buzău și au am avut de gândit, ca provocare, niște exerciții joculețe care să vină în încheierea activității de pe parcursul zilei. Materialul informativ includea exemple de bună practică în care era prezentat și festivalul artistic al elevilor buzoieni”, a explicat directoarea Veronica Trandafir.

Mulți actori, multe idei de bune practici în educația non-formală

„Suntem la un workshop dedicat educației non-formale: actori, perspective și acțiuni, organizat la Casa Corpului Didactic în cadrul proiecutlui CRED. Astăzi acțiunile au dat posibilitatea cadrelor didactice din educația buzoiană, ONG cu care noi colaborăm, Inspectoratului Școlar și Casei Corpului Didactic în realizarea  accentelor educaționale în sistem non-formal, de data aceasta pentru copiii și tineretul din județul Buzău. Mă bucur că sunt multe persoane interesate de activitățile pe care le derulăm. Să sperăm că ele vor face deliciul activităților la clasă.  Tot ceea ce colegii noștri prezintă aici sunt rezultate, sunt acțiuni, care se vor derula cu elevii, atât în mediul extrașcolar, cât și în cadrul non-formal în cadrul Palatelor și cluburilor. Casa Corpului Didactic ca și Palatul Copiilor, de altfel, sunt parte din activitățile educaționale de la nivelul județului Buzău și  nu putem să nu fim prezenți și să ne implicăm în activitățile și acțiunile pe care aceștia le derulează. Se dorește ca elevul pe care încercăm să îl formăm să fie un cetățean și o persoană care să ne reprezinte ca societate, ca ideal educațional, să facă cinste Buzăului și buzoienilor”, a spus inspectorul general școlar Daniela Palcău, prezentă la lucrările workshopului.

De altfel, și directorul Casei Corpului Didactic Buzău, Ștefan Torcărescu, sublinia prezența unui număr mare de  actori din sfera educației non-formale din comunitatea buzoiană care au spus prezent la acest workshop. Am reușit să strângem în Sala mare de curs de la Casa Corpului Didactic Buzău reprezentanți ai societății civile buzoiene, cu activitate relevantă în domeniul educației nonformale, reprezentanți ai unor asociații de părinți, ai sindicatelor din învățământ și ai unor instituții partenere, dar și pe minunații noștri colegi care își desfășoară activitatea la Palatul copiilor Buzău”, a afirmat directorul CCD Buzău, Ștefan Torcărescu. Și a enumerat pe câțiva dintre aceștia: IPJ Buzău, Fundația Comunitară Buzău, Asociația Pro Democrația, Vox Civica, Fondul Științescu Buzău, Asociația Tansformarea Prin Formare.

„Ca să transmitem mesajul nostru, a trebuit să diversificăm metodele”

Unul dintre partenerii cu statut de invitat la workshop, respctiv reprezentanții Biroului Siguranță Școlară din cadrul IPJ Buzău, a impresionat auditoriul prin multitudinea de metode de educație non-formală utilizate, în special pentru a transmite mesaje anti-bullying, non-violență, pentru prevenirea consumului de substanțe psihoactive ori pentru respectarea normelor legale, aplicate în parteneriat cu Palatul Copiilor și cu unitățile din învățământ din județul Buzău. Și în sprijinul celor afirmate au venit cu multe exemple de bune practici. „Ca să transmitem mesajul nostru, cu scopul educației non-violente și non-victimale, a trebuit să diversificăm metodele, astfel încât să ajungă unde ne doream să ajungă, la beneficiarul final. Ceea ce se întâmplă în mediul școlar e în legătură directă cu ceea ce se întâmplă în comunitate și în societate și atunci nu puteam acționa doar în interiorul mediului școlar și trebuia să ne găsim într-o rețea socială și o rețea comunitară, astfel încât să ne atingem obiectivele finale”, a spus cms. șef Emilia Mihăilescu.

Utilizarea podcastului pentru transmiterea mesajelor către tineri

Unul dintre proiectele de educație nonformală la care ofițerul de poliție a participat a fost un proiect pe care, de altfel, și reprezentanții Fundației Comunitare l-au dat drept exemplu, și anume „Media HDu”: „Vorbeau cei de la Fundația Comunitară de proiectul «Media Hasdeu». L-am apreciat din momentul în care am aflat de el. Am fost onorată să particip la invitația celor de acolo la realizarea unui podcast pe tema prevenirii violenței în mediul școlar și bullyngului. Acesta a fost difuzat începând cu data de 30 ianuarie, de Ziua internațională a non-violenței în școală. Pentru mine participarea la acest podcast a fost prima dată când eram conștientă că mă adresez în special adolescenților și tinerilor. Publicul meu nu mai era format din oameni de toate vârstele; podcastul a avut în două luni de zile 664 de vizionări. Niciodată nu am avut indicator de audiență, spre exemplu, 51 de aprecieri pozitive, niciuna negativă. Este primul meu indicator de acest fel”, a povestit ofițerul de poliție prima sa experiență media în studioul Colegiului Național „B. P. Hasdeu”,  Media HDu.

„Cafeneaua publică”, o metodă de implicare a mai multor actori sociali în educația tinerilor

Tot pentru marcarea acestei Zilei internaționale a non-violenței în școală, pe 26 ianuarie, Biroul Siguranță Școlară a organizat o activitate în premieră la Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”. Este vorba despre  organizarea unui eveniment prin metoda de educație non-formală, „Cafeneaua publică”. „E o metodă de discuții într-un spațiu  extrem de primitor care să stimuleze discuțiile dincolo de instituțiile pe care le reprezentam: Inspectorat de Poliție, Inspectorat Jandarmi, Inspectorat Școlar Județean, Centru de Prevenire Evaluare și Consiliere Anbtoidrog, reprezentați ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centru Regional la Ploiești care răspunde inclusiv de județul nostru, resprezentanți ai serviciilor sociale, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Buzău. E o metodă de dialog activ, schimb de informții și găsire de solții reactive”, și-a amintit ofițerul de poliție.

Tema acestei cafenele publice a fost „Siguranța mediului școlar buzoian”: „Ca metodă, se organizează mese de discuții și se împarte tema mare în teme mai mici. Noi am avut cauze, efecte și soluții. Se trec participanții la toate cele trei subiecte și la final se trec concluziile tutror participanților. Perspectiva a fost diferită funcție de instituția din care veneau”, a detaliat comisarul de poliție modul în care a fost organizată prima cafenea publică furnizoare de idei de educație nonformală.

Educație non-formală prin artă și spectacol

Pe 30 ianuarie, anul acesta polițiștii Biroului Siguranță Școlară au mai organizat, împreună cu partenerii lor, Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, la Sala Amfiteatru a Muzeului Județean, un spectacol manifest. Activitatea s-a realizat „în colaborare cu elevi ai Colegiului Național <Bogdan Petriceicu Hasdeu>, elevi sub coordonarea domnului profesor Solcan, care  – prin artă fotografică, teatrală, dans – , s-ar încadra la educație non-formală, prin acele  activități socio-culturale, care transmit  mesajul  pentru sensibilizrarea fenomenului violenței în școli. Anterior acestui spectacol și transpunerii în monologuri, miniscenete, dans, artă fotografică, au spus, anonim, povești de viață, experiențe de viață. Și acele experiențe de viață spuse de ei, le-au transpus în aceste forme de manifestare artistică. Publicul a fost format din 100 de alți elevi din unități de învățământ din municipiul Buzău”, a relatat Emilia Mihăilescu o altă metodă de educație non-formală utilizată.

„Biblioteca vie”, o experiență împărtășită cu elevii Colegiului Economic

Ofițerul de poliție a relatat și experiențele pe care le-au avut prin participarea, ca urmare a invitației Colegiului Economic, la o altă activitate de tip non-formală, pe o altă metodă, intitulată „Biblioteca vie”: „<Biblioteca vie> oferă posibilitatea elevilor din ani terminali să fie sprijiniți în alegerea profesiei potrivite pentru ei, luând contact cu profesioniști, specialiști din diferite domenii, pe care <îi răsfoiesc> ca pe niște cărți vii. Le pun întrebări și aceștia le răspund din experiența de viață personală și profesională ce ar trebui să știe un tânăr aflat în pragul de a-și alege viitoarea profesie”.

Expoziție de artă fotografică însoțită de spectacol muzical

Emilia Mihăilescu a menționat și alte activități nonformale la care a apelat pentru transmiterea mesajelor către tineri, așa cum au făcut anul trecut  e Ziua Internațională a Familiei, când, cu elevi de la C.N. „BP Hasdeu”  și cu copii de la Bisoca, a organizat, într-o zi de final de săptămână, în curtea liceului, activități interesante. Activitățile au continuat în Parcul Crâng, cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor Dispăruiți. „De această dată, activitatea a avut loc și cu sprijinul celor de la <Happy Kids>, care au și cântat pentru alți reprezentanți, pentru elevi din mediul rural <copiii au fost  invitați să participe la expoziția de artă fotografică și la acest minispectacol”, a mai spus ofițerul de poliție.

Teatru forum cu liceenii din Râmnic

Și lista de colaborări pe proiecte de educație nonformală cu unități din învățământ buzoiene este foarte lungă. „În trecut am avut colabrări cu ATCE Speranța Râmniceană, cu implicarea elevilor de la Colegiul Național< Alexandru Vlahuță> și Liceul Teoretic <Ștefan cel Mare>. De data aceasta am reușit să facem teatru forum. Piesa a fost scrisă de către elevi pentru prevenirea delincvenței juvenile. Teatrul forum presupune ca piesa să se joace în forma inițială. Se oprește, și un moderator strânește discuții și apoi se rejoacă cu posibilitatea intervenției din public și schimbarea finalului piesei sau desfășurării piesei. Mi se pare interesantă pentru că încurajează elevii să participe. E ca atunci când continuăm povestea. Ei văd finalitatea sau dau finalitatea văzută cu ei”, a explicat comisarul-șef Emilia Mihăilescu.

Cluburile de debate din licee, noi modalități de transmitere a mesajelor Poliției pentru siguranța elevilor

Cele mai noi preocupări s-au îndreptat către Cluburile de debate din licee. „Am avut colaborări pe debate cu Clubul de oratorie de la Nehoiu, dar aflu că sunt mai multe cluburi în școlile din județ. Avem la Eminescu, avem la Hasdeu, la Pedagogic, Colegiul Economic, Șefan cel Mare din Râmnicu Sărat, avem la Nehoiu, la Liceul de Arte și la Plătârlagele, la Radu Vlădescu. Este și un proiect – și ajungem iar la Fundația Comunitară – , și am participat la a patra ediție a Cercului de donatori, noi, Biroul Siguranța Școlară. Unul dintre proiectele care a câștigat finanțare a fost <Caravana de debate> inițiat de Colegiul Național <Mihai Eminescu>. Așteptăm să vedem desfășurarea activităților din cadrul acestui proiect”, spune șeful Biroului Siguranță Școlară din cadrul IPJ Buzău, care a mai menționat și proiectul de la „Dimitrie Filipescu”, „FILIPTEKA”, pe care îl are în atenție pentru a desfășura activități educative non-formale.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker