Sport

FOTO/VIDEO | Curcubee și finaluri fericite

Au fost rețeta perfectă pentru un sezon care începuse neconvingător

Un curcubeu parcă prevestitor de lucruri bune s-a ițit pe cerul de deasupra Crângului, după câteva minute de ploaie care reușise să aducă temeri și încruntare printre suporterii buzoieni. Veniți în număr mare, mult peste media meciurilor din acest sezon, aceștia și-au făcut repede resimțită prezența, scandând numele favoriților. Golul s-a lăsat așteptat, chiar dacă fenomenul optic imortalizat de multă lume a dezmorțit, parcă, și jocul buzoienilor. Din păcate, prima mare oportunitate de gol a fost irosită de Cristi Dumitru, după ce buzoianul a șutat în bară de la punctul cu var, amânând fiesta și alimentând, totodată, temerile celor mai nevricoși dintre fani. Până la pauză, Gloria a mai trecut pe lângă gol: lovitura de cap a lui Dandea, venit în careu la o fază fixă, a trecut milimetric peste transversală.

Golul s-a lăsat așteptat și după pauză, deși ocazii au fost. Două, mari de tot, ambele ratate de Chică-Roșă. Atacantul, apreciat, de altfel, pentru încăpățânarea de catâr în risipa de efort pe care o face la fiecare meci, a tras slab, de la 10 metri, după ce scăpase singur cu Denis Rusu. Practic, o pasă la portar. Minutul 60, la doar câteva zeci de secunde, botoșăneanul a reușit, cu ghilimelele de rigoare, să șuteze aiurea din 6 metri, o poziție din care e mai greu să ratezi decât să înscrii.

În cele din urmă, Buzăul a deblocat tabela, cu 25 de minute înainte de final. Puștiul Sălceanu a avansat în diagonală cu mingea la picior, s-a apropiat periculos de careu, fundașii echipei oaspete au mușcat momeala, „strângând” la Dumitrache, mișcare care l-a lăsat complet liber pe Benzar. Servit la momentul oportun de Sălceanu, mijlocașul de buzunar a șutat sec, pe colțul lung. Era 1 la 0 și nimic n-o mai putea deraia pe Gloria din drumul către Superligă.

Gloria a mai punctat de două ori, prin Dandea, după un corner, și prin același Benzar, în minutele de final. Ultima reușită a fost cea mai spectaculoasă a partidei, după ce fostul jucător de la Rapid și FCSB a primit o pasă peste apărarea adversă, a stopat balonul cu piciorul drept și a înscris cu cel stâng. Finalizare de fotbalist.

Fiesta pe stadion

După ultimul fluier, terenul a fost invadat de fani, publicul fraternizând, în sfârșit, cu jucătorii și staff-ul tehnic. Zeci de minute în șir s-a stat pe gazon, la selfie-uri, focuri de artificii și scandări jubiliare. Străinii au devenit prieteni, diferențele dintre clasele sociale s-au estompat, lăsând loc emoțiilor pozitive. Măcar pentru o noapte.

S-a sărbătorit și în vestiar, acolo unde fotbaliștii cântat hitul peluzei nord-irlandeze, „Will Grigg’s on Fire”, adaptându-i versurile, în cinstea lui Andrei Prepeliță.

„Mă simt extenuat, nici n-am putut să mă bucur foarte mult. A fost un an greu, probabil cel mai greu de când m-am apucat de antrenorat. Dacă în ceilalți ani, cu performanțele de la Argeș, nimeni nu ne-a impus să ajungem în play-off sau în semifinalele Cupei, aici ne-am propus de la început să promovăm, deși n-aveam un astfel de lot la dispoziție. Așteptările erau mari, dar după anul acesta, dacă e să vorbesc, m-am cam grăbit puțin în declarații. Dar mă bucur că până la urmă am reușit. Cred că presiunea și-a pus amprenta de-a lungul campionatului. Probabil, dacă tăceam din gură, jucătorii n-aveau aceeași presiune”, a declarat fostul internațional după meci.

Pentru a patra oară în primul eșalon

Trei victorii, cinci remize și un eșec a înregistrat Gloria în acest play-off, turneu care se va încheia la Miercurea Ciuc. Meciul cu Csikszereda nu mai prezintă nicio miză, întrucât calificarea matematică a fost obținută marți.

Va fi a patra oară când o echipă buzoiană de fotbal va respira aerul primului eșalon. Prima dată s-a întâmplat după sezonul 1977-1978, atunci când Gloria reușea să întreacă în clasament pe FCM Galați, după un meci decisiv câștigat chiar în Crâng tot pe o ploaie torențială. Buzăul rămânea două sezoane în „A”, pentru a reveni în 1984.

În campionatul 1984-1985 Gloria a înregistrat cea mai bună performanţă din istoria sa, locul V în Divizia A. La finele anului competiţional 1986-1987, Gloria, ocupând locul 17 în clasament, a retrogradat în Divizia B de unde, cu toate încercarile, nu a mai reuşit să revină în primul eşalon până în 2007.

Ion Gh. Ionescu, Nicolae Lupescu & Ion Ioniță, Ion Viorel & Ilie Stan au fost artizanii celor trei ascensiuni de până acum, către primele scene ale fotbalului românesc, indiferent cum s-au numit acestea.

Ciolacu: Suntem cu toţii mândri de voi!

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, marţi seară, după ce Gloria Buzău a învins Unirea Slobozia, asigurându-şi astfel promovarea, că a fost un sezon greu, „dar care s-a încheiat en fanfare”: „Victorie şi promovare în Liga 1 pentru Gloria Buzău! Un sezon greu, dar care s-a încheiat en fanfare. Bravo, băieţi! Suntem cu toţii mândri de voi!”, a transmis Marcel Ciolacu printr-o postare pe Facebook.

De altfel, postarea este însoţită de mai multe fotografii din tribună, unde premierul s-a aflat alături de preşedintele PSD Buzău, Lucian Romaşcanu.

Articole similare