Cultură

VIDEO / Cum a ajuns Buzăul cea mai pictată zonă din România

Filiala Uniunii Artiștilor Plastici, la 55 de ani de existență

Filiala Buzău a Uniunii Artiștilor Plastici a sărbătorit împlinirea a 55 de ani de existență, moment marcat prin dezvelirea unei plăci aniversare amplasată în curtea interioară a instituției, unde se mai află o placă prin care a fost consemnată o altă bornă de timp a instituției, respectiv 50 de ani de existență. Și acum ca și atunci, alături de președintele UAP Buzău, prof. dr. Valeriu Șușnea s-a aflat primarul Constantin Toma. Nici nu avea cum să fie altfel având în vedere că filiala beneficiază de susținere din partea Primăriei Buzău și a Consiliului Local. De altfel, filiala Buzău a UAP  are un parteneriat cu Primăria Buzău prin care se derulează unele dintre cele mai semnificative proiecte ale UAP Buzău pentru că au darul de a pune în valoare patrimoniul orașului. Momentul festiv s-a consumat cu prezența reprezentanților conducerii UAP România, respectiv a  prof. univ. dr. Petru Lucaci, președinte și Gheorghe Dica, vicepreședintele. S-au alăturat viceprimarul Oana Matache din partea Primăriei Buzău și Luiza Barcan critic și istoric de artă, președinta Bienalei internaționale „Ion Andreescu”, la multe ediții.

Au mai participat și o mare parte dintre cei 46 membri titulari, stagiari și absolvenți ai Universității de Arte, cât numără în prezent filiala buzoiană a UAP. Aceștia, împreună cu președintele ei, prof. dr. Valeriu Șușnea, reușesc  să creeze artă și să o promoveze astfel încât ea a devenit încet încet parte integrantă din viața și educația pentru frumos a buzoienilor. Este vorba despre artiștii plastici profesioniști  Doina Elena Alexandrescu, Ioana Alexe, Alina Barbu State,  Ramona Băjan Gomoescu, Miruna Blănaru, Boglar Balazs. Ana Maria Bogleș, Mădălina Canțer, Lică Chițcan, Gheorghe Ciobanu, Liliana Florentina Crăciun, Steluța Dima Ștefaniu, Sonia Dinu, Ciprian Dominoschi, Claudiu Ene, Georgeta Hlihor, Mihai Hlihor, Emil Lazăr, Claudia Lăscan, Ștefan Daniel Lăzărescu, Bogdan Adrian Lefter, Florin Menzopol, Alexandra Mihai Coman, Anca Mihaela Pioară, Oprea Pioară, Emil Popa, Loredana Popescu Tăriceanu, Emil Pricopescu, Ion Nichita Rusu, Liviu Adrian Sandu, Miruna Sebea Menzopol, Tiberiu Daniel Stănescu, Anca Szep Dorojan, Ana Șușnea, Rodica Tache Gheorghe, Diana Rozalia Tăicuțu, Gabriel Tăicuțu, Luminița Toader, Raluca Trufin, Aurelia Tudorache, Vasile Tudorică, Ioan Vasile, Silviana Văleanu, Mageiona Velnicescu, Niculina Vlad Leonte, Valeriu Șușnea, care au primit cu această ocazie diplome aniversare. Prezentă a fost și Anca Burducea, doamna care, așa cum preciza președintele UAP Buzău, „de mai bine de 40 de ani deschide și închide porțile filialei”, întâmpinând vizitatorii, sprijinind conducerea filialei în  buna desfășurare a evenimentelor culturale de la Galeriile de Artă.

Nu au fost uitați nici cei care au plecat în ultimii ani spre stele „să înfrumusețeze cu operele lor ținuturile îngerilor”, cum a spus președintele UAP Buzău, Valeriu Șușnea. Este vorba despre: Pompiliu Dobrin, Alina Stănescu și Ion Dan Drăghici, în memoria cărora cei prezenți au ținut un scurt moment de reculegere și aducere aminte.

Moment de bilanț

Momentul aniversar a constituit și un bun motiv de bilanț al activității filialei buzoiene a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Au fost aduse în prim plan activitățile majore care așează pe harta țării arta buzoiană contemporană realizată de artiști profesioniști, care pun în valoare Ținutul Buzăului și valorile de patrimoniu ale orașului Buzău. A fost o prezentare succintă care însă a adus bucurie pentru că a fost despre normalitate, despre lucruri frumoase menite să  ducă mai departe visele, năzuinţele, puterea de a crea, puterea de a crede şi bucuria de a întâlni frumuseţea, adică tot ceea ce reprezintă reazemul creatorilor de frumos, de artă,  pe care-l au în tot ceea ce fac.

Cu toții cei prezenți au constatat cu bucurie că Filiala buzoiană a artiștilor plastici din România a căpătat o notorietate în plan naținal și internațional grație activităților expoziționale realizate în țară și străinătate. Câteva repere din această activitate, dacă ar fi să amintim aici, ar fi expoziția de la Palatul Parlamentului, cu 300 de lucrări de pictură, sculptură grafică și artă decorativă, expoziția „Metamorfoze plastice”, de  la Academia de România din Roma, organizată cu prilejul Zilei României, în an centenar, prezența artiștilor plastici buzoieni la Căminul Artei din București, expoziția colectivă în sala Institutului Cultural Român din București a artiștilor plastici ai filialei buzoiene, conexiunile Bacău-Buzău, care au condus la redescoperirea tradiției schimburilor de expoziție între filiale după anii de pandemie. La acestea putem adăuga Bienala internațională de artă contemporană  „Ion Andreescu”, ajunsă anul acesta la ediția a XIII-a, la care a făcut referire și președintele UAP Buzău, Valeriu Șușnea. „Au participat 360 de artiști din 40 de țări de pe trei continente”, a oferit acesta câteva date numerice. Mai putem aminti Salonul „BOZART”, un salon anual al artiștilor buzoieni cu invitați care se desfășoară cu susținere din partea Primăriei Buzău. Și nu în ultimul rând, foarte valoroase și de notorietate sunt  cele două simpozioane de documentare și creație vizuală dedicate Buzăului înființate și coordonate de prof. dr. Valeriu Șușnea, care au loc anual,  grație parteneraiatului filialei UAP Buzău cu Primăria și cu Consiliul Județean, cu Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” și Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău. Este vorba despre  „Buzău deschis artei – Restituiri imaginare”, proiect al filialei   în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local, ajuns în 2023 la a cincea ediție, care pune în valoare patrimoniul din orașul Buzău și „Măgura art”, care are ca temă obiectivele existente în cadrul Geoparcului Ținutul Buzăului, care a ajuns anul acesta la ediția cu numărul 11.

Album cu 90 de picturi ale lui Andreescu

Primarul Constantin Toma a remarcat cu ocazia aniversării filialei buzoiene a UAP că cel mai pictat oraș și cel mai pictat ținut din România este Buzăul și că cei 55 de ani trebuie să inspire pe mai departe pentru dezvoltarea artelor în comunitate, cultura și educația fiind două din cele patru componente de bază pe care se sprijină o comunitate. A descoperit acest lucru după evenimentul dedicat lui Ion Andreescu, patronul spiritual al filialei buzoiene a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în cadrul „Zilelor personalităților buzoiene de ieri și de azi”, din luna martie, când pictorul a fost prezentat pe larg comunității de către profesorul Valeriu Șușnea.

„Nu puteam să nu remarc această pictură a lui  Nicolae Grigorescu care îl înfățișează pe Andreescu la Barbizon, Académie Julian, fostă școală de artă din Paris; și nu pot să remarc, peste timp, că prima bursă acordată lui Andreescu ca să urmeze această școală de artă din Paris a fost acordată de Primăria Buzău (…) După conferința susținută de Valeriu Șușnea în luna martie,  am zis să alegem 90 de picturi ale Ion Andreescu. Am ajuns la concluzia că cel mai pictat  oraș ținut din România este Buzăul, prin opera lui Andreescu”, a spus primarul Constantin Toma.

Primarul a promis că Albumul cu 90 de picturi ale lui Andreescu care pun în valoare Buzăul va apărea la începutul anului 2024, acum aflându-se în tipar.

Este o activitate impresionantă în domeniul artelor vizuale la Buzău a remarcat și președintele UAP. „Ce se întâmplă la Buzău este un lucru minunat pentru că lucrurile nu rămân doar pntru <consum local>, ci pentru un dialog generos cu spațiile culturale din țară și din străinătate”, a spus a  prof. univ. dr. Petru Lucaci.

„Există o activitate bogată în toate zonele țării și în București. IAP România numără peste 6.000 de artiști dintre care 3.200 sunt în teritoriu. Sunt 36 de filiale în țară, care sunt organizate pe principiul teritorialității și 10 filiale în București pe specialități. Filiala din Buzău este una dintre cele mai active. Bienala Ion Andreescu este singura cu caracter național care este susținută de autoritatea locală în întregime. Este foarte important că în teritoriu s-a îmbunătățit colaborarea artiștilor cu autoritatea locală. Exemplul de la Buzău este unul de bune practici în toată țara”, a spus vicepreședintele UAP Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker