Cultură

FOTO/VIDEO | Colindători de la două școli buzoiene, popas la Biserica Sfântul Mina

Colindele, adevărate mărturisiri de credință, prelungiri firești ale cântărilor de la strană care mărturi­sesc – așa cum spun versurile:  „O, ce veste minunată!”, „La Betleem colo-n jos”, „Praznic luminos” -, adevă­rul despre întruparea și dumnezeirea lui Hristos, scoțând în evidență și cultul Fecioarei Măria, Născă­toarea de Dumnezeu, au răsunat, duminică 19 decembrie, la Biserica Sfântul Mina din municipiul Buzău. Colindătorii, elevi ai mai multor școli buzoiene – cei mai numeroși dintre ei  fiind de la Școala „George Emil Palade” – i-au încântat cu glasurile lor cristaline pe buzoienii care au participat la Sfânta Liturghie cu ­co­linde românești, după datină, presărate cu interpretări în limba germană și italiană, dar și cu versuri creștine scrise și recitate de Victoria Pripon care, la vârsta de numai 12 ani, este unul dintre cele mai valoroase condeie ale Buzăului.

Cu mic, cu mare, cei prezenți la orele amiezii la Bi­serica Sfântul Mina au serbat prin cântec, în modul speci­fic al românilor de a vesti apropierea Crăciu­nului, ca într-o adevărată familie, aceea a credincioșilor care trec pra­gul lăcașului de cult duminică de duminică și la fiecare sărbătoare, așa cum a subliniat și preotul Alexandru Pripon. „Ceva mai frumos decât am auzit aici, nu pot să spun că voi asculta în iarna aceasta, pentru că aici, în <familia noastră>, noi ne-am cântat nouă colinde. Astăzi a fost un început. Contează că am auzit niște voci extraordinare, contează că am auzit colinde din suflete de copii. Slavă lui Dumnezeu pentru toate și vă mulțumim foarte mult!”, a transmis preotul Alexandru Pripon enoriașilor, copiilor și inimoaselor cadre didactice care au pregătit această surpriză buzoienilor, întrucât colindătorii au venit însoțiți de profesorii coordonatori, cu care s-au pregătit.

De la Școala Gimnazială „G. E. Palade” au participat copii din clasele V-E, V-C, V- F, VI-A și VI-B, coordonați de  Daniela Zaharioiu (Religie) și Alina Ane-Maria Pripon (Limba Germană),  iar de  la Școala Gimnazială ,,Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu”, Gina Miriam Agapie, care a fost însoțită, de asemenea, de colindători, care și-au acompaniat  cântările la chitară. Este vorba despre Teodora Paraschiv și Maria Rădulescu, Școala Gimnazială nr. 11, care au interpretat „Gloria”, în limba italiană și „Din cer senin”. Au mai colindat Sofia Sîrbu, Colegiul Național „Mihai Eminescu”  –  care a interpretat „Trei păstori” și „Afară ninge liniștit” -,  Teodora Paraschiv, Școala Gimnazială nr. 11 cu două melodii, „Flori de Românie” – muzica Mircea Bucescu, versurile Corina Mihaela Soare – și „Colindă pentru părinți” din repertoriul solistului Fuego. Prin­tre colindători s-a aflat și Bianca Urban, absolventă a Facultății de Limbi Străine, care a interpretat „Noi în seara de Crăciun” și „Noapte de vis”.

Efortul copiilor de a oferi buzoienilor cântările lor pentru care s-au pregătit cum au știut ei mai bine au fost răsplătite cu diplome, iconițe și cu daruri, acestea din urmă fiind oferite, împreună cu mulțumirile sale, de preotul Alexandru Pripon împreună cu familia sa, în memoria persoanelor dragi lor care au plecat dintre noi.

 

Articole similare