Administrație

FOTO/VIDEO | Centrul de zi „BonOm” a fost inaugurat luni

Centrul de zi pentru persoanele cu dizabilități a fost inaugurat luni, 2 mai, în incinta fostului Punct Termic 20, din zona străzii Cuza Vodă, acolo unde buzoienii care se află în situații speciale cauzate de probleme de sănătate, își vor putea petrece timpul într-un mod plăcut. „Acest proiect, care a fost gândit cu ceva timp în urmă, a venit și din partea societății civile și a Asociației de Sprijin a Copiilor Handicapați Fizic (ASCHF) și și-a găsit împlinirea în răspunsul pozitiv al Primăriei Municipiului Buzău”, spune Gabriela Antonescu, director la Direcția de Asistență Socială Buzău.

Centrul BonOm a fost realizat de către Primăria Municipiului Buzău, prin Direcția de Asistență Socială, la propunerea președintelui ASCHF Buzău, Filofteia Neagu. „Din păcate a ținut puțin mai mult, pentru că au fost lucrări foarte mari de făcut aici, plus aprobările birocratice pentru funcționarea unui asemenea sistem, pentru că în afară de ce s-a realizat material aici, trebuia să avem și organigramă și oameni care să facă o treabă bună aici și sunt convins că era un lucru necesar. Doamne ajută să fie bine și încercăm ca toate punctele acestea termice pe care le avem în orașul nostru să le dăm funcțiuni și pe zona socială și pe zona economică. Zic că este un demers pozitiv și să fie într-un ceas bun!”, a spus primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, prezent la inaugurarea acestui centru.

„Vă mulțumim din suflet că ne-ați sprijinit în realizarea acestui proiect! Vreau să vă spun că acești tineri chiar nu aveau unde să se întâlnească, să socializeze, să-și facă recuperarea de care aveau mare nevoie. Noi, mămicile, când dumneavoastră (primarul Toma, n.r.) ne-ați primit, să știți că am fost cu zâmbetul pe buze și chiar am plecat foarte mulțumite din cabinetul dumneavoastră că ne sprijiniți în realizarea acestui proiect. Vă mulțumim încă o dată și sperăm să nu vă dezamăgim!”, a precizat .

Obiectivul înființării acestui centru este socializarea și petrecerea timpului liber, dar și ședințe de recuperare în cabinete de  kinetoterapie și de consiliere psihologică care se adresează persoanelor adulte ce beneficiază de serviciile centrului, persoane care se află în grija familiilor, nu a unor centre instituționalizate. Aceste servicii se vor acorda în două etape. Probabil că vor fi persoane care nu pot sta opt ore, cât este programul de funcționare al centrului, și atunci, în funcție de programare și de capacitatea fiecărui beneficiar de a rezista, poate să fie adus de aparținător, în funcție de abilitățile pe care le are, pentru a beneficia de serviciile de kinetoterapie și endoterapie. Aparținătorul nu trebuie să stea în centru cât timp beneficiarul este acolo, ci poate pleca să își rezolve anumite probleme, pe care în mod normal nu le-ar fi putut soluționa.

„Pentru Primăria Municipiului Buzău este o bucurie că putem oferi această ocazie persoanelor adulte cu dizabilități și am gândit acest spațiu ca unul de socializare și de integrare socială, pentru că aici vom aduce activități împreună cu Centrul Cultural și Educațional «Alexandru Marghiloman», cu ONG-urile, tocmai pentru a avea o viață socială activă și deschisă și de comunicare și cu alte persoane din orașul nostru. Tot aici vom aduce și activități împreună cu copii care se vor putea juca, vor putea lucra împreună cu beneficiarii acestui centru”, a spus viceprimarul Oana Matache.

Fiind un centru de zi, aici nu există o zonă de odihnă pentru beneficiari. Cât despre un centru de respiro, Asociația a avut unul în cadrul Consiliului Județean, drept pentru care, după încheierea proiectului privind centrul de zi, ASCHF a făcut mai multe demersuri pentru redechiderea acestuia.
S-au purtat discuții la Prefectură, s-a luat legătura cu Direcția Generală de Asistență Socială și s-a găsit un spațiu; astfel că și centrul de respiro – de serviciile căruia vor beneficia absolut toate persoanele cu dizabilități din județ -, care este atributul autorității județene, va fi dat în folosință.

Spectacol unic în țară dedicat persoanelor cu dizabilități

Joi, 5 mai, la ora 11.00, Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” va fi gazda unui spectacol-unicat în România în acest moment, adaptat persoanelor cu dizabilități. „Este un spectacol – care invită toate persoanele, indiferent dacă au sau nu dizabilități  – care face parte din strategia Primăriei Municipiului Buzău și a Centrului Cultural și Educațional de a integra toate persoanele și vor fi invitați atât copiii de la școlile cu program special, cât și toți ceilalți elevi care pot veni în grup organizat împreună cu profesorii lor”, a precizat viceprimarul Oana Matache.

Spectacolul de teatru de animație cu păpuși este o adaptare după „Povestea seminței”, scrisă de Dumitru Radu Popa, iar protagonista este o sămânță, care trece prin mai multe aventuri, în urma cărora va învăța lecții importante despre valorile sufletești. „Pentru prima oara în România, toți copiii – tipici sau atipici -, se vor putea bucura de un act cultural fără a se «deranja» reciproc. «Închide ochii și ai să vezi mai bine» este o adaptare după «Povestea seminței» scrisă de Dumitru Radu Popa și este o poveste pentru copiii care vor să înțeleagă mai bine lumea în care cresc. O mică sămânță îi duce pe copii în lumea plantelor și a animalelor. În drumul ei întâlnește tot felul de personaje care îi dau anumite lecții despre Empatie, Dragoste de aproape, Grijă, Neuitare, Cunoaștere, Speranță”, scrie modernism.ro despre spectacolul de teatru.

Buzoienii interesați sunt așteptați joi, 5 mai, de la ora 11.00 la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”. Accesul este gratuit și se va face de la ora 10.30, pentru acomodarea publicului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker