Educație

FOTO/VIDEO | Ce soluții au găsit voluntarii de la „Pedagogic” pentru a prezenta problemele legate de bullying-ul în școală

Monitorizarea activității ambasadorilor anti-bullying a început, de ceva vreme, în cadrul proiectului „Comunitatea stării de bine” prin vizite în școli și discuții pe care consilierul Anca Fotin, în calitate de coordonator,  le poartă cu elevii implicați privind impactul activității lor. O astfel de întâlnire a avut loc și cu voluntarii anti-bullying de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din municipiul Buzău. La această întâlnire Anca Fotin le-a cerut voluntarilor să vorbească despre modul în care au decurs întâlnirile pe care le-au organizat cu colegii lor și și-a exprimat sprijinul pentru desfășurarea în continuare a acestei activități.

„Am venit astăzi să vă aud pe voi care au fost lucrurile pozitive, care au fost dificultățile pe care le-ați întâmpinat, cum simțiți că acest tip de activitate vă poate ajuta pe voi, cum vă influențează pe voi și să aflăm ce ar mai trebui să facem pentru că la proiectul acesta, orice sugestie este foarte importantă. Am pornit în proiectul acesta, «Comunitatea stării de bine», cu toate proiectele sale și la întâlnirile de lucru pe care le-am avut cu toți consilierii psihopedagogi și în comunicările noastre pe grurpuri identificăm noi nevoi și trebuie să ne adaptăm prin acțiuni, noi proiecte”, le-a spus elevilor voluntari Anca Fotin.

Ambasadorii antibullying ai Colegiului Pedagogic au povestit cum au reacționat colegii la materialele pe care ei le-au folosit. Unul dintre materiale era un filmuleț despre o fată care a avut parte în liceu de bullying de la prietenii apropiați și de la cunoștințe și a reușit să se moblizeze să schimbe ceva la ea și la cei din jur. Au mai folosit un material pe care l-au primit de la psihopedagogul lor, dar au creat și materiale proprii care să-i ajute să-i facă pe colegi să înțeleagă mai bine efectele fenomenului de bullying. Au folosit, spre exemplu, un tricou  pe care unul dintre ambasadori l-a îmbrăcat și, în timp ce copiii spuneau lucruri jignitoare, pe tricou erau puse mâini cu vopsea roșie. Apoi,  petele acestea au fost acoperite cu mâini cu vopsea de culoare albă, pentru fiecare dintre cuvintele frumoase pe care le-au spus în continuare colegii lor.

Au încercat astfel să le transmită colegilor că, deși lucrurile frumoase pot fi spuse, nu mereu acoperă rana pe care bullyingul o produce. Pentru a sublinia această idee, elevii ambasadori antibullying au mai creat și alte joculețe educative. Un astfel de joc i-a pus pe elevi în situația să scrie fiecare câte  trei cuvinte urâte pe o foaie pe care apoi le-au introdus într-un bol. Ulterior elevii au extras  pe rând din bol câte o foaie și au fost provocați să creeze o poveste de bullying cu acele cuvinte pe care le-au extras, iar în acest timp ceilalți din clasă trebuiau să remedieze situația provocată de cel care crea bullying.

Și activitățile creative realizate de voluntarii antibullying de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” au continuat în această direcție. Ideile creative ale elevilor antibullying au fost apreciate de coordonatoarea proiectului, Anca Fotin, care a spus că va încerca ca voluntarii antibullying să aibă posibilitatea să învețe și unii de la alții, unii din experiența altora. Anca Fotin a mai spus că astfel de activități creative precum cele realizate de elevii Colegiului Pedagogic ar trebui împărtășite și altor ambasadori antibullying ca și aceștia să le poată folosi în școlile lor. „Este al treilea liceu unde monitorizăm activitatea ambasadorilor. Experiențele sunt diferite de la liceu la liceu. Astfel de activități antibullying uneori au fost o modalități de a lega cultura organizațională, de a lega liceul în ansamblul său”, a spus Anca Fotin, subliniind importanța ambasadorilor în comunitățile școlare și reacțiile care apar între ei și ceilalți colegi cu care vorbesc despre bullying și despre problemele pe care le crează acest fenomen.

Articole similare