ActualitateCultură

FOTO – VIDEO / Buzăul jurnalistic de la Pamfil Șeicaru, la Adelin Petrișor

Buzăul a mai dat țării încă un jurnalist de valoare. Spunem că a mai dat, întrucât punctul de reper în istorie este, bineînțeles, jurnalistul buzoian Pamfil Șeicaru, poate cel mai important gazetar al României Mari.

Cel care facem referire astăzi  este Adelin Petrișor, jurnalist de război, ale cărui merite au fost recunoscute oficial, miercuri, 13 iulie, când a fost declarat „Cetățean de onoare al municipiului Buzău”, cu 17 voturi  „pentru” ale consilierilor prezenți. Bineînțeles că  Adelin Petrișor a mai primit alte distincții, dar aceasta din urmă, contrazice cumva zicerea conform căreia nimeni nu ar fi profet în țara (urbea) lui, adică  reuşitele oamenilor de seamă nu ar fi recunoscute tocmai de cei în mijlocul cărora s-au născut.

Constantin Toma: „Mai ales în aceste vremuri, avem nevoie de modele”

De această dată, municipalitatea, recunoscând în Adelin Petrișor unul dintre cei mai titraţi reporteri de război din România, apreciat internaţional pentru reportajele sale exclusive difuzate de multe ori chiar în timpul desfăşurării unor evenimente de maxim pericol și cu o carieră de  reporter care acoperă aproape 30 de ani de activitate, în cele mai fierbinţi şi instabile zone de conflict de pe mapamond, l-a invitat în după-amiaza aceleiași zile, după ședința de Consiliu Local în care i s-a conferit titlul de „Cetățean de onoare al municipiului” să participe la conferința dedicată personalităților buzoiene, dat fiind interesul declarat  al primarului Constantin Toma de a aduce în atenția cetății oamenii valoroși care ne fac cinste în lume. „Mai ales în aceste vremuri, avem nevoie de modele”, a spus primarul Constantin Toma, care a continuat, ieri, secondat de comandor ( r ) Marius Adrian Nicoară, seria manifestărilor educativ-culturale dedicate personalităţilor buzoiene, cu jurnalistul Adelin Petrișor, cu care urbea se mândrește.

„Iată că de cinci ani promovăm marile personalități buzoiene de ieri și de astăzi, ca un exemplu, ca un model pentru tânăra generație. M-am bucurat și am luat-o ca pe un privilegiu să vi-l putem aduce astăzi în față pe Adelin Petrișor, un jurnalist faimos al României de astăzi. Astăzi a primit și titlul de <Cetățean de onoare al municipiului Buzău>.

Este una dintre cele 12 personalități pe care le evidențiem în acest an în fața buzoienilor. Are 29 de ani de jurnalism, fiind și corespondent de război, și duce mai departe faima jurnalismului și jurnaliștilor buzoieni. M-aș gândi aici la celebrul Pamfil Șeicaru, considerat de mulți cel mai mare ziarist român din toate timpurile, acesta fiind buzoian, născut în comuna Gălbinași, sat Tăbărăști”, spune primarul Constantin Toma.

Primul job de jurnalist, în Buzău

Adelin Petrișor a  pășit într-o lume liberă  pentru prima dată la un post de radio local. O scurtă incursiune în ceea ce înseamnă parcursul  de jurnalist, de la Buzău  către zonele de conflict ale Globului, a fost făcută comandor (r ) dr. Marius Adrian Nicoară, care a relatat că acesta a fost corespondent de război pentru Tele 7 abc, TVR şi Antena 1 și a transmis reportaje din ţări precum Liban, Albania, Irak, Libia şi Afganistan, de fiecare dată spunând  povestea oamenilor aflați în suferință: fie că lumea nu avea ce mânca, fie că erau răniți, fie că se murea. Cam așa a fost, spre exemplu, în Irak, unde rachetele se prăbuşeau la circa un kilometru depărtare de locul de unde buzoianul transmitea. A învăţat din mers să le vorbească  celor care sufereau din pricina războiului, dar și celor de acasă, din România. Jurnalistul buzoian  a împărtășit cu buzoienii prezenți în sala „Nicu I. Constantinescu” a Primăriei Municipiului Buzău din  aceste experienţe ale sale, unice, pe care le-a povestit fără nicio reţinere, dovedind că și dincolo de profesie găsim același om echilibrat şi cu mult bun simţ.

Adelin Petrișor: „Sper să plec în Afganistan, în septembrie”

Cu experiența sa profesională de aproape 30 de ani Adelin Petrișor a mărturisit că este greu să lucrezi în provincie ca jurnalist și lui i-ar fi foarte greu să își realizeze proiectele de jurnalist de război și a dat de exemplu proiectul pe care dorește să-l inițieze în toamnă. „Sper să plec în Afganistan, în septembrie. E greu să plec și din București. Cred că ar fi și mai greu să plec de aici. E vorba de resurse, de bani. Întotdeauna când merg <afară>, și mă întâlnesc cu colegi din Occident, mă simt plecat de acasă în bascheți și în costumul de baie”, a spus Adelin făcând comparație simplă între ceea ce înseamnă alocarea de resurse pentru jurnaliști în străinătate pentru același proiect pentru care și el face deplasarea din România.

Cu aceeași experiență jurnalistică, Adelin Petrișor a vorbit despre democrație și nevoia reală a societății de a avea în continuare presă chiar și așa cum este, pentru că, de fapt ea nu poate fi blamată deoarece „presa este exact cum este societatea în acest moment”. Prin urmare concluzia firească pe care a tras-o jurnalistul buzoian ar fi că nici „Presa” nu este Albă ca Zăpada, dar nici „Politicianul” nu este Făt-Frumos și că într-o democrație dialogul este absolut esențial după cum și disputa de idei este necesară pentru că naște progres.

Pe parcursul întâlnirii a oferit  și exemple din reportajele pe care le-a făcut, unele idei regăsindu-se deja și între filele unor cărți ale sale. Una dintre ele se referă la regimul dictatorial din Coreea de Nord, singura dictatură ereditară din lume. Adelin Petrișor s-a numărat printre puţinii reporteri acceptaţi de regimul dictatorial din Coreea de Nord să facă câteva reportaje din această zonă închisă pentru cea mai mare parte a presei internaţionale, în anul 2013. El a mai reușit, de asemenea, în 2006, să realizeze un reportaj din închisoarea de maximă securitate de la Guantanamo unde erau încarceraţi teroriştii cei mai căutaţi de pe planetă.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker