Administrație

FOTO – VIDEO / Autobuze electrice care comunică cu intersecțiile semaforizate, pe străzile Buzăului

Vineri, 15 martie, Primăria municipiului Buzău a introdus în circulație 13 autobuze electrice, continuând astfel seria proiectelor care să înscrie Buzăul în categoria orașelor „verzi”, cu o calitate bună a aerului. În plus, noul sistem de E-ticketing introdus odată cu introducerea pe trasee a autobuzelor electrice oferă călătorilor avantaje de natură financiară, deoarece crează posibilitatea de a utiliza o călătorie pe mai multe rute de transport.  „Cu un singur bilet de călătorie, fie el pe suport de hârtie, card sau electronic pe telefonul mobil, se poate călători maxim 60 de minute pe orice mijloc de transport, chiar dacă presupune schimbarea rutei, a autobuzului”, a precizat directorul general al societăţii furnizoare a soluţiei tehnice, Alexandru Irimia.

Primarul Constantin Toma a făcut vineri dimineață o călătorie cu autobuzul electric împreună cu directorul Trans-Bus, Gică Toader, și cu Alexandru Irimia, care se ocupă de sistemul de E-ticketing, pentru a vedea cum decurge transportul în noile condiții și cum își pot achiziționa buzoienii noile tichete de călătorie. Directorul Trans-Bus a explicat că noile autobuze au avantajul de a comunica atât cu locaţiile semaforizate din intersecţii pentru prioritizarea în trafic, cât şi cu cele două centre de monitorizare a traficului şi a flotei din cadrul companiei de transport.

În ceea ce privește carcateristicile autobuzelor electrice, directorul societăţii de transport în comun Trans-Bus, Gică Toader a declarat: „Azi lansăm în circulaţie prima flotă de 13 autobuze electrice ecologice dotate cu tehnologie de cel mai înalt nivel. Avem sistem de E-ticketing montat în autobuz, sistem de supraveghere video în interior şi în exterior, sistem de informare călători, atât în staţii, cât şi în interior, Wi-fi gratuit în autobuz. Autobuzele comunică cu intersecţiile semaforizate prin dispozitivele montate în vederea prioritizării în trafic şi creşterii vitezei de deplasare. Autobuzele au 12 metri, 80 de locuri, scaune şi locuri în picioare, locuri pentru vârstnici, persoane cu dizabilităţi, au prize de încărcare, îţi poţi încărca telefonul, panou de afişaj în interior”.

Flota de autobuze electrice va fi completată cu alte 36 de autobuze de acest tip, achiziționate din fonduri europene, prin intermediul Primăriei Municipiului Buzău, astfel încât, mai spune directorul Trans-Bus, „să tindem către o flotă sută la sută electrică”. Cele 13 autobuze aflate acum în trafic au fost achiziţionate cu fonduri europene în 2022, achiziţia aflându-se în strânsă legătură cu alte două proiecte care se aflau în derulare. Acesta este și motivul pentru care au fost puse în circulație vineri. Explicațiile au fost oferite tot de directorul Trans Bus, Gică Toader: „Autobuzele au fost achiziţionate pe două proiecte; avem nouă autobuze marca BYD, producător din China, şi marca Temsa, producător Turcia. Autobuzele au cinci ani garanţie; în 2022 au fost achiziţionate; suntem în 2024, și se află în perioada de garanţie. Aceste autobuze au fost achiziţionate pe două proiecte: modernizare şi creşterea gradului de siguranţă al transportului public în municipiul Buzău şi proiectul de modernizare a celor trei bulevarde – Transilvaniei, Unirii şi Industriilor -prin care s-a resistematizat infrastructura stradală. Aceste proiecte au fost complementare și până nu s-au finalizat, nu am putut să testăm funcţionalităţile”.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker