Cultură

FOTO/VIDEO | „Aripa culturală” a ziariștilor buzoieni, întâlnire de tip cenaclu literar

Zilele trecute, Biblioteca Județeană „Vasile Voicu­lescu” a fost gazda unui eveniment organizat de ­Fi­liala buzoiană „Pamfil Șei­caru” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Este vorba despre o întâl­nire a membrilor UZPR din „aripa culturală”, care a avut darul de a se transforma într-un adevărat cenaclu literar.

Au avut loc prezentări de carte și revistă, precum și un „maraton” muzical-li­terar, cu participarea mai multor membri ai Filialei în calitate de autori de ­vo­lume de proză, poezie, epigramă etc. Moderator al evenimentului a fost preșe­dintele filialei jude­țene a UZPR, Stan Brebe­nel, care a făcut o prezen­tare a tinerei organizații buzoiene. Din partea Uniunii Ziariș­tilor din România s-a alăturat acestei manifestări Marian Nencescu, care a vorbit despre preocupările în acest domeniu al jurna­lismului cultural, care au fost extinse pe măsură ce a evoluat înțele­gerea  societății privind cultura și rolul ei în societate, precum și despre necesitatea unei mai bune colaborări între filialele județene și structura centrală, care și-a propus să promoveze condeiele cu talent din teritoriu. „Scopul acestei deplasări – prima dintr-o serie pe care ne-am propus-o -, are rolul de a întări prietenia cu ­fi­lialele locale, de a găsi punți de legătură, de a pune în valoare activitatea filialelor și de a identifica și promova acele talente care altfel nu-și  găsesc loc în presă, în televiziune, având avantajul unei colaborări permanente cu trustul Orizont TV”, a spus Marian Nen­cescu.

Cunoscut pentru cronicile sale literare – cea mai recentă fiind intitulată „Fascinația lecturii” -, președintele UZPR Buzău, Stan Brebenel, vechi colaborator al cotidianului OPINIA, a dezvăluit în fața confraților de condei câteva dintre proiectele sale imediate. El a mărturisit că după primele trei volume – o antologie a poeților ­ro­mâ­ni contemporani, o antologie a poeților români clasici și o antologie a poeților români din afara granițelor -, următoarea sa lucrare, care va apărea în iunie, va fi o antologie a liricii feminin; apoi, acesta va fi urmată de o antologie a poeților boemi. Mare parte dintre cronicile lui literare au fost pu­blicate săptămânal în ziarul OPINIA în rubrica, de acum cunoscută publicului iubitor de lectură, „Meda­lion literar/Șlefuitorii de cuvinte”.

Președintele UZPR Buzău i-a invitat, pe rând, la microfon  pe colegii săi poeți, prozatori și eseiști, prezenți la această reuniune culturală, primul din această serie fiind binecunoscutul jurnalist cu activitate importantă în presa scrisă și televiziune Dan Dinu, numeroasele sale pamflete fiind publicate în OPINIA și incluse în volumul „Pamfleții de Marț”. Referindu-se la lucrările jurnalistului, Stan Brebenel a amintit că Dan Dinu „este antologat în două lucrări și are pregătit un alt volum de versuri. Este și laureat cu marele premiu la concursul internațional <Titel Constantinescu> de la Râmnicu Sărat”. Dan Dinu a fost apreciat pentru versurile sale pe care le-a rostit într-o manieră personală  din volumul „Poeme de șoptit și mesaje de pus sub pernă”.

A fost urmat la microfon de publicistul Viorel Frîncu, care a adus întâl­nirii o pată de culoare, fiind reprezentantul în această adunare a literaturii umo­ristice. El a dat o notă de umor întâlnirii, remar­cându-se prin mai multe șarje epigramistice, fiind recunoscut ca un epigra­mist de marcă. După 1990, a activat în presa scrisă buzoiană, iar în perioada în care a  fost angajat al ­Bi­bliotecii Județene a publicat cărți ce au avut în centru personalități, tradiții și obiceiuri din zona Buzăului. Este și autorul unor istorii referitoare la presa buzoiană și jurnaliști buzoieni.

Întâlnirea culturală a ziariștilor a beneficiat și de prezența unui reprezentant al Bisericii. Este vorba despre preotul Alexandru Pripon, un mânuitor desăvârșit al cuvântului în versuri. De câțiva ani slujește la Biserica „Sfântul Mina” din municipiul Buzău și este autor al unor eseuri referitoare la viața spirituală, a ceea ce înseamnă învățăminte biblice, dar și autor al unor cărți de versuri. Cea mai recentă lucrare se află la tipografie „Tăcerile șoaptei”.

Două doamne care și-au dovedit măiestria în mânuirea condeiului buzoian, Maria Mânzală și Roxelana Radu, au încântat cu creațiile lor la această manifestare. Maria Mânzală, fost cadru didactic, autor de poezii, proză, literatură pentru copii și cărți de specialitate,  a dat citire unor versuri din volumele personale, iar Roxelana Radu, membru în Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și în Liga Scriitorilor Dobrogeni a dat citire unui fragment din „Reportaje sentimentale” , de asemenea volum pe cale de apariție.

Toate intervențiile literare au fost presărate cu momente muzicale  în interpretarea  lui Virgil Gospodar, fost cadru militar, ca și președintele filialei buzoiene a UZPR, Stan Brebenel. El a completat recitalul de poezie și de proză cu un recital de muzică, așa încât muzica, eseul și poezia au mers mână-n mână. Virgil Gospodar, fost coleg de taraf cu soprana Angela Gheorghiu, în vremea când aceasta se numea Gina Burlacu, după cum a mărturisit, a avut preocupări muzicale din copi­lărie, astfel că a studiat trompeta din clasa a doua și din clasa a patra studiat vioara; a continuat cu studiul acordeonului, iar  în liceu a învățat să cânte la chitară și chiar a reușit să coaguleze în jurul lui o trupă.  În prezent are și preocupări în domeniul literar, și unele dintre versurile și eseurile sale vor fi incluse într-un prim volum, intitulat „Introspecții”.

De asemenea, directorul Bibliotecii Județene, Sorin Burlacu, s-a alăturat jurnaliștilor buzoieni atât în calitate de gazdă, dar și în amintirea vremurilor în care a mânuit condeiul în presa buzoiană.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker